Sănătatea bătrânilor - opțiuni și nevoi
Sănătatea bătrânilor merită atenție deplină. Acest lucru se datorează faptului că îmbătrânirea aduce deseori probleme fiziologice și psihologice care se manifestă diferit la fiecare individ. Din păcate, aceste probleme nu sunt întotdeauna înțelese sau abordate în mod corect.
Există o idee larg răspândită care spune că bătrânețea înseamnă boală și decrepitudine. Însă nu trebuie să fie așa. Da, oamenii își pierd anumite abilități de-a lungul anilor și există un risc mai mare de a avea anumite boli, dar problema sănătății la seniori nu trebuie să fie una gravă.
Practicarea obiceiurilor zilnice benefice este unul dintre factorii decisivi pentru a rămâne într-o formă optimă și pentru a avea o bună calitate a vieții pe măsură ce îmbătrânești. Acesta este cel mai bun instrument pe care îl ai la dispoziție pentru a modera efectele trecerii timpului și a te simți mai bine.
Sănătatea bătrânilor: nevoi de bază
În primul rând, o persoană în vârstă ar trebui să meargă la controale medicale regulate, fără însă a exagera. În plus, există trei preocupări principale atunci când vine vorba de îngrijirea sănătății persoanelor în vârstă:
- Nutriția
- Starea fizică
- Dimensiunea psihosocială
Așa cum știi deja, nutriția este fundamentală pentru a fi sănătos. Este esențial să urmezi o dietă bine echilibrată pe măsură ce îmbătrânești. În plus, este crucial să rămâi activ fizic pentru a funcționa așa cum ar trebui.
Dimensiunea psihosocială reglementează în mare măsură adoptarea unor obiceiuri sănătoase la bătrânețe. În mod ideal, persoana în vârstă implementează o rutină de auto-îngrijire, dar acest lucru este posibil numai atunci când există suficientă motivație și încredere.
Citește mai mult:
Nutriție
Oamenii, pe măsură ce îmbătrânesc, trebuie să-și schimbe obiceiurile alimentare. Unele dintre semnele care ar putea indica faptul că este timpul să faci acest lucru sunt:
- Intestinul prezintă modificări cu episoade frecvente de constipație sau diaree
- Corpul începe să acumuleze grăsime
- Apare o pierdere a masei musculare sau a greutății
Nu există o dietă specifică pentru toate persoanele în vârstă. Oamenii trebuie să adopte o dietă sănătoasă în orice etapă a vieții lor, dar mai ales atunci când îmbătrânesc. Singurele restricții apar atunci când există o boală care limitează ceea ce poți mânca.
Sănătatea bătrânilor: prevenirea căzăturilor
Căzăturile sunt frecvente la persoanele în vârstă și sunt unul dintre lucrurile care duc la deteriorarea rapidă a sănătății. Acesta este motivul pentru care trebuie să faci tot ce poți pentru a le preveni. Una dintre măsurile cheie este de a contracara pierderea masei musculare prin activități fizice frecvente. Ridicarea greutăților este un exercițiu bun pentru întărirea musculaturii.
În plus, trebuie să-ți adaptezi mediul la nevoile tale de îmbătrânire. De exemplu, poți instala întrerupătoare lângă pat și încearcă să nu te deplasezi în întuneric. De asemenea, îndepărtează orice obiecte de pe podea de care te-ai putea împiedica și fixează covorașele pentru a nu aluneca. O persoană instabilă trebuie să poarte încălțăminte adecvată nevoilor sale.
Îngrijirea pielii la bătrâni
Pielea unei persoane în vârstă este mai subțire și mai uscată, deci mai fragilă și mai puțin elastică. În general, o persoană în vârstă trebuie să mențină o igienă adecvată, de preferință cu ajutorul unui săpun neutru pentru îngrijire personală. De asemenea, trebuie să utilizeze protecție solară și să evite expunerea la radiații pe termen lung. În plus, ar trebui să poarte haine de bumbac și să bea aproximativ două litri de apă pe zi.
Trebuie să acorzi o atenție deosebită pielii persoanelor în vârstă cu mobilitate limitată. Astfel, este foarte important să le ajuți să-și schimbe poziția frecvent, cel mult la două sau trei ore. De asemenea, este crucial să le păstrezi pielea bine hidratată.
Citește mai mult:
Sănătatea emoțională și cognitivă a bătrânilor
Persoanele în vârstă trebuie să-și ajusteze stilul de viață. Pentru a reuși acest lucru trebuie să stabilească obiective clare care pot fi atinse în funcție de gusturile, interesele și nevoile lor. Inactivitatea și izolarea pot duce cu ușurință la depresie.
Este foarte important ca bătrânii să aibă o viață socială activă. De asemenea, poate fi necesar să învețe să ceară și să primească ajutor în această etapă a vieții, fără a se simți inutili sau o povară pentru ceilalți. În mod similar, trebuie să participe la activități în care să-i poată ajuta pe ceilalți, deoarece acest lucru îi va ajuta să se simtă utili.
Există peste 100 de forme de demență la bătrânețe și cel mai bun mod de a le preveni este prin efectuarea de activități fizice în mod regulat, precum și prin efectuarea de activități intelectuale. Bătrânii nu trebuie să consume tutun și alcool. Găsirea unei modalități de a se bucura de viață este principalul antidot împotriva problemelor de sănătate la bătrânețe.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Vassallo, C., & Sellanes, M. (2001). La salud en la tercera edad. Argentina: Secretaria de la tercera edad, 2-127.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.