Logo image
Logo image

Sângerările intermenstruale - descriere și tratament

3 minute
Sângerarea intermenstruală este sângerarea vaginală care are loc între menstruații. Trebuie să consulți medicul dacă te confrunți cu această problemă pentru a obține un diagnostic corect în timp util. Citește mai departe pentru a afla de ce apar sângerările între menstruații!
Sângerările intermenstruale - descriere și tratament
Isbelia Esther Farías López

Scris și verificat de filozoful Isbelia Esther Farías López

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Te confrunți cu sângerările intermenstruale? Dacă da, atunci trebuie să știi de ce apar și care sunt tratamentele disponibile.

Sângerarea intermenstruală, tipul de sângerare vaginală care are loc între perioadele menstruale, este cunoscută sub numele de metroragie. Menstruația regulată durează de la 3 până la 7 zile și, în funcție de femeie, există între 24 și 35 de zile fără sângerare. Așadar, metroragia este orice pierdere de sânge vaginal care apare în timpul perioadei dintre menstruații.

Ce sunt sângerările intermenstruale?

Studiile arată faptul că metroragia este una dintre cele mai frecvente cauze ale sângerărilor genitale la femeile aflate la vârsta de reproducere. De asemenea, este una dintre cele mai frecvente cauze ale anemiei. Sângerarea provine din uter atunci când nu există nicio patologie organică și nicio sarcină. Prin urmare, nu este ușor să identificăm cauza.

Some figure
Tipul de sângerare intermenstruală care nu pare să aibă o cauză specifică, cum ar fi sarcina, este cunoscut sub numele de metroragie.

Sângerarea intermenstruală poate apărea din cauza diverselor patologii; vestea bună este că există tratamente pentru aproape toate cauzele. Unele dintre cele mai frecvente sunt:

  • Hiperplazia endometrială. Acesta este situația în care endometrul (membrana mucoasă care acoperă uterul) se mărește și provoacă sângerări. De obicei, apare din cauza nivelurilor ridicate de estrogen și nivelurilor scăzute de progesteron.
  • Cervicita (col uterin inflamat)
  • Fibroame și polipi. Acestea sunt tumori care cresc în interiorul uterului; din fericire, majoritatea sunt benigne.
  • Infecții cu transmitere sexuală (BTS), cum ar fi chlamydia sau gonoreea
  • Leziuni vaginale deschise care pot apărea ca urmare a traumelor, a actului sexual, a infecției, a negilor genitali și a polipilor
  • Hipotiroidism, modificări hormonale și alte tulburări asociate menstruației
  • O sarcină ectopică (când embrionul se implantează în afara uterului)
  • Un avort spontan. Apar crampe și se elimină țesut.
  • Menopauza. Sângerarea poate apărea din cauza uscăciunii vaginale, produse de o scădere drastică a estrogenilor.
  • Tratamentele cu estrogeni și utilizarea pilulelor contraceptive sau a dispozitivului intrauterin (DIU)
  • Abuzul de medicamente anticoagulante

Medicul trebuie să excludă prezența sângelui în urină sau rect pentru a diagnostica metroragia. Prin urmare, sângerarea trebuie să fie vaginală.

Citește și:

Exercițiile fizice și ciclul menstrual

Some figure
Dacă te confrunți cu sângerările neregulate, este important să mergi la ginecolog și să te supui examinărilor corespunzătoare.

Medicul poate solicita teste de sânge și alte analize similare pentru a elimina treptat posibilele cauze și a stabili un diagnostic corect. De exemplu, un test de sânge poate verifica nivelul hormonilor, în timp ce ultrasunetele pot examina uterul. În plus, bolile cu transmitere sexuală pot fi excluse printr-un frotiu.

Cercetările pe acest subiect au arătat faptul că metroragia este legată de obezitate. Medicii trebuie să excludă patologiile organice (vulvare, vaginale, cervicale, fibroame, polipi, tumori pelvine, printre altele) pentru a stabili un diagnostic clinic corect și a trata sângerările intermenstruale.

Citește mai mult:

VetiGel oprește sângerările în numai 10 secunde!

Tratamente pentru sângerări intermenstruale:

Tratamentul sângerării intermenstruale va depinde de originea sa. Medicul va stabili tratamentul numai după identificarea cauzei. Acesta îți poate prescrie anumiți hormoni, cum ar fi estrogenul sau progesteronul, în cazul în care sângerarea intermenstruală are legătură cu menopauza.

În plus, medicul poate schimba metoda de contracepție sau medicamentele anticoncepționale dacă sângerarea apare ca urmare a utilizării steriletului sau oricărei alte metode contraceptive. De asemenea, medicul poate prescrie medicamente pentru tratamentul bolilor cu transmitere sexuală, dacă este cazul.

În mod similar, intervenția chirurgicală poate fi necesară dacă polipii, avortul spontan, tumorile sau o sarcină ectopică sunt cauzele sângerărilor intermenstruale. Literatura medicală menționează, de asemenea, că tratamentul se concentrează pe următoarele trei obiective:

Medicii recomandă femeilor să țină o evidență a ciclurilor menstruale și să observe orice neregulă. Aceste informații vor facilita detectarea problemelor sau a bolilor și tratarea lor timpurie.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Barón González de Suso, L., Piris Borregas, S., & García Rebollar, C. (2013). Metrorragia persistente en los primeros ciclos menstruales. Pediatria de Atencion Primaria. https://doi.org/10.4321/s1139-76322013000100007
  • Carolina Schulin-zeuthen, D. P., & Carolina Conejero, D. R. (2011). Trastornos Menstruales Y Dismenorrea En La Adolescencia Menstrual Disorders and Dysmenorrhea in Adolescents. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(11)70391-1
  • Fernandéz, M. (2017). El ciclo femenino.
  • Giordano, M. G. (1992). Ciclo menstrual. Femina.
  • Hemorragia uterina anormal: enfoque basado en evidencias. Revisión sistemática. (2007). Revista Med de La Facultad de Medicina.
  • Montejo Rodriguez, R., González Soroo, M. D., Muruzábal Torquemada, J. C., & Martínez Montero, J. (2002). Protocolo diagnóstico de la metrorragia. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/s0304-5412(02)70815-9

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.