Logo image
Logo image

Schimbările creierului în sarcină

4 minute
A deveni mamă implică schimbări fizice și emoționale, dar și schimbări structurale. Astăzi îți vom spune cum se schimbă creierul din cauza maternității.
Schimbările creierului în sarcină
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Maternitatea este un eveniment care îți schimbă viața. Aceasta duce la schimbări fizice și emoționale nesfârșite pe care le poți percepe într-o măsură mai mare sau mai mică chiar de la începutul sarcinii. Știi care sunt schimbările creierului în sarcină?

Într-un studiu publicat în Nature Neuroscience, cercetătorii au observat faptul că creierul începe să se restructureze în timpul sarcinii. Nu numai asta, ci continuă să sufere schimbări timp de cel puțin 2 ani după naștere. Citește mai departe pentru a afla mai multe informații utile!

Schimbările creierului în sarcină

Some figure
Plasticitatea creierului mamelor are legătură cu adaptarea evolutivă.

O echipă de cercetători de la Universidad Autónoma de Barcelona a efectuat scanări RMN cerebrale femeilor însărcinate. Scanările au fost făcute în timpul și după sarcină. Cercetătorii au descoperit o reducere a volumului de substanță cenușie, mai ales în acele regiuni asociate cu relațiile sociale.

Oamenii de știință au detectat această scădere la toate femeile însărcinate pe care le-au studiat. Schimbarea a avut loc simetric în volumul substanței cenușii în secțiunile cortexului prefrontal și temporal (linia mediană corticală). Neurologii asociază aceste zone cu procesele sociale.

După naștere, specialiștii au efectuat noi scanări în timp ce mamele se uitau la fotografiile copiilor lor. Au observat același efect. Când au efectuat studii pe viitorii tați, nu au existat modificări la nivelul creierului. Prin urmare, oamenii de știință au ajuns la concluzia că modificările creierului sunt strict feminine.

Citește mai mult:

Momnezia la proaspetele mămici

Creierul se schimbă odată cu maternitatea

Studiul nu a constatat nicio diferență între femeile care au conceput în mod natural și cele care au apelat la tratamente de fertilitate. Scăderile substanței cenușii au fost similare în ambele cazuri. În continuare, vom analiza modul în care această scădere afectează sau modifică acțiunile unei proaspete mămici:

  • Nu s-au descoperit modificări ale funcțiilor intelectuale.
  • Pierderea materiei cenușii nu are nicio legătură cu deficitul cognitiv.
  • Plasticitatea creierului mamei are un sfârșit evolutiv; aceasta este o persoană nouă care poate răspunde mai eficient nevoilor bebelușului ei.
  • Datorită acestei reduceri a substanței cenușii, mama este mai sensibilă la starea emoțională a copilului ei și poate detecta cu ușurință posibilele amenințări.

„Credem că reducerea se datorează unui proces similar cu tăierea sinaptică. Aceasta are loc în timpul adolescenței, atunci când sinapsele slabe sunt eliminate pentru a favoriza o procesare mintală mai matură și mai eficientă ”, a concluzionat Susanna Carmona, unul dintre cercetători.

Maternitate și memorie

Some figure
Unele studii indică o posibilă scădere a memoriei atunci când femeia devine mamă.

Studiul de mai sus nu a găsit dovezi ale scăderii memoriei la proaspetele mămici. Cu toate acestea, cercetările din 2010 au sugerat faptul că schimbările hormonale ar putea avea o anumită influență asupra capacității cognitive.

Printre concluziile lor, specialiștii au descoperit că adaptarea creierului unei proaspete mămici ar putea duce la o scădere a performanței sale legate de memorie.

Mai mult, un studiu efectuat în Australia a comparat răspunsul memoriei la femeile însărcinate și la cele care nu erau gravide. Specialiștii au observat o deteriorare semnificativă a memoriei în cazul gravidelor.

Pe baza acestor două studii, s-a ajuns la concluzia că, atunci când devine mamă, creierul femeii se schimbă semnificativ. Această plasticitate îi permite să se adapteze la circumstanțe noi și să dezvolte un răspuns empatic mai mare. Femeia are nevoie de acest răspuns pentru a-și putea îngriji în mod corespunzător copilul, chiar dacă îi poate afecta memoria.

Te-ar putea interesa:

Informații despre cursurile de pregătire a nașterii

Concluzie

Creierul femeii se schimbă când devine mamă. Nu există nicio îndoială în acest sens. Cu toate acestea, nu există date concludente pentru a determina exact modul în care aceste modificări ale creierului îi afectează acțiunile zilnice. Pe scurt, oamenii de știință cred că:

  • Schimbările sporesc capacitatea de empatie pentru ca mama să-și poată înțelege copilul.
  • Capacitatea mamei de a recunoaște potențialele amenințări și pericole crește.
  • Cu toate acestea, memoria sa va avea de suferit.
  • Zonele din creier asociate cu dragostea sunt mai active pentru a genera o relație simbiotică care permite dezvoltarea și protecția adecvată a copilului în primii ani de viață.

Maternitatea schimbă femeia în foarte multe feluri. Nu numai că lasă o amprentă asupra corpului său, dar pare să-i modifice și creierul. Desigur, acest lucru se întâmplă astfel încât să poată răspunde mai bine nevoilor copilului său. Datele nu sunt 100% concludente și trebuie efectuate mai multe studii în această privință. Însă, cu siguranță creierul femeii se schimbă odată cu maternitatea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Elseline Hoekzema, Erika Barba-Müller, Cristina Pozzobon, Marisol Picado, Florencio Lucco, David García-García, Juan Carlos Soliva, Adolf Tobeña, Manuel Desco, Eveline Crone, Agustín Ballesteros, Susanna Carmona, Oscar Vilarroya. Pregnancy involves long-lasting changes in human brain structure. Nature Neuroscience. DOI: 10.1038/nn.4458
  • ScienceDirect. (2010). Giving birth to a new brain: Hormone exposures of pregnancy influence human memory. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306453010000314
    Rendell, P. G., & Henry, J. D. (2008). Prospective-memory functioning is affected during pregnancy and postpartum. Journal of Clinical and Experimental Neuropsychology, 30(8), 913–919. https://doi.org/10.1080/13803390701874379
  • Hoekzema, E., Barba-Müller, E., Pozzobon, C., Picado, M., Lucco, F., García-García, D., … Vilarroya, O. (2016). Pregnancy leads to long-lasting changes in human brain structure. Nature Neuroscience, 20, 287. Retrieved from https://doi.org/10.1038/nn.4458

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.