Schimbările la nivelul urinei: motive de îngrijorare - Doza de Sănătate
 

Schimbările la nivelul urinei: motive de îngrijorare

Există mai multe tipuri de anomalii ale urinei. Nu ezita să consulți un medic dacă observi orice modificări ale urinei.
Schimbările la nivelul urinei: motive de îngrijorare
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Urina este un lichid pe care rinichii îl produc după ce filtrează deșeurile organice și excesul de apă din organism. După filtrare, urina ajunge la uretere și în final la vezică, acolo unde este depozitată. După vezică, corpul elimină urina prin uretră. Schimbările la nivelul urinei reprezintă motive serioase de îngrijorare.

Urina este compusă, de obicei, din 96% apă. Restul de 4% reprezintă substanțe dizolvate, cum ar fi ureea, acidul uric, creatinina, clorura, etc. Dacă suferi de o anomalie urinară, medicii vor măsura valorile tuturor acestor substanțe.

Vezica este un organ care, atunci când funcționează normal, poate stoca până la 170-180 ml de urină în trei – cinci ore.

Schimbările la nivelul urinei: diferite aspecte

Probleme de eliminare a urinei

Schimbările la nivelul urinei evidențiate prin analize medicale
În general, pietrele la rinichi sunt una dintre principalele probleme care modifică producția de urină.

Modificarea producției de urină poate apărea din cauza mai multor factori sau boli. De exemplu, eliminarea urinei poate fi împiedicată de prezența calculilor sau a tumorilor care provoacă obstrucții. Aceste modificări nu permit vezicii să se golească în mod corespunzător.

Problemele de eliminare a urinei pot rezulta și în urma afecțiunilor renale, mai ales atunci când pacientul suferă de insuficiență renală.

Infecțiile modifică, de asemenea, producția de urină și determină apariția problemelor de control la nivelul vezicii urinare, cum ar fi vezica hiperactivă, incontinența urinară și hiperplazia benignă de prostată la bărbați.

Schimbările urinare legate de compoziția acesteia

Așa cum am explicat mai sus, deși urina este compusă în principal din apă, aceasta conține și alte elemente. Nivelurile acestor substanțe pot crește sau descrește, ceea ce indică faptul că ceva nu funcționează în mod corespunzător în organism.

Analiza urinară măsoară nivelul substanțelor din aceasta pentru a ajuta la diagnosticarea mai multor boli. Iată câteva dintre componentele urinei care pot suferi modificări:

  • Proteinurie. Aceasta înseamnă un nivel ridicat de proteine ​​în urină și poate semnala prezența unor boli precum diabetul, anumite intoxicații, glomerulonefrita sau infecții ale tractului urinar.
  • Glicozurie. Aceasta reprezintă prezența glucozei în urină. Este, de obicei, prezentă la pacienții cu diabet zaharat scăpat de sub control și anumite boli renale.
  • Piurie. Aceasta se referă la prezența puroiului în urină.
  • Hematurie. Reprezintă prezența sângelui în urină. Poate indica infecții urinare, pietre la rinichi sau cancere ale tractului urinar.
  • Bacteriurie. Reprezintă prezența bacteriilor în urină. Aceasta poate fi un semn de infecție în sistemul sau tractul urinar.

Schimbările la nivelul urinei legate de volumul acesteia

Și volumul de urină poate varia. Anuria reprezintă lipsa producției de urină. Poliuria apare atunci când urinezi mai mult decât normal.

O altă anomalie a urinei este oliguria, care apare atunci când există un nivel scăzut de urină. Trebuie să menționăm și retenția urinară, care reprezintă incapacitatea de a elimina urina.

Incontinența urinară este scurgerea involuntară de urină. În acest caz, vorbim despre dificultatea de a controla cantitatea de urină eliminată.

Schimbările la nivelul urinei legate de culoarea acesteia

Cele mai frecvente modificări ale culorii urinei sunt:

  • Urina galben închis este, de obicei, un semn al deshidratării.
  • Urina portocalie apare din cauza aportului excesiv de alimente bogate în beta-caroten sau din cauza aportului de anumite medicamente.
  • Urina roșie sau roz reprezintă, de obicei, prezența sângelui în urină. Medicii o numesc hematurie.
  • Urina violet apare, de obicei, la pacienții care au inserat un cateter urinar. Culoarea apare din cauza transformării anumitor pigmenți în urma acțiunii bacteriilor din tubul cateterului.
  • Urină albicioasă sau albuminuria. Aceasta poate fi provocată de infecție urinară severă sau de o fistulă limfatică, mai ales în cazurile de neoplazie sau traumatisme abdominale.

Dacă schimbarea culorii urinei durează mai mult de trei zile, îți recomandăm să te prezinți la medic. Acesta va efectua câteva teste pentru a diagnostica problema care cauzează schimbările la nivelul urinei.

De asemenea, dacă prezinți orice simptom care indică o anomalie urinară, îți recomandăm să ceri cât mai rapid sfatul medicului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Graff, L. (1983). Analisis De Orina. Analisis De Orina Graff.
  • Escalante-Gómez, C., Zeledón-Sánchez, F., & Ulate-Montero, G. (2007). Revisión Proteinuria, fisiología y fisiopatología aplicada. Acta Médica Costarricense. https://doi.org/http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-60022007000200004&lng=en
  • Andrés, E., Servicio, R., Fundació, N., & Barcelona, P. (2004). Fisiopatológica de la insuficiencia renal. Anales de Cirugía Cardíaca y Vascular.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.