Schizofrenia la copii - tot ce trebuie să știi
Ai auzit vreodată despre schizofrenia la copii? Este o boală mintală rară pe care experții trebuie să o investigheze mai amănunțit. Știm însă că aceasta necesită tratament pe viață.
Schizofrenia este o tulburare psihotică cronică. Are legătură cu deficite severe de cunoaștere, tulburări de personalitate, halucinații și pierderea contactului cu realitatea. În rândurile de mai jos, îți vom explica mai multe despre această boală la copii.
Aspecte generale despre schizofrenia la copii
În majoritatea cazurilor, debutul schizofreniei are loc între 14 și 35 de ani. Debutul precoce are loc între 13 și 18 ani. Prognosticul nu este bun atunci când boala apare devreme. Cu toate acestea, doar 1 din 10.000 de copii sunt diagnosticați în copilărie. Așadar, schizofrenia la copii este o boală mintală rară, dar complicată.
Citește mai mult:
Tot ce trebuie să știi despre schizofrenia la copii
Sunt halucinațiile principalul simptom?
În primul rând, halucinațiile nu sunt întotdeauna o confirmare a schizofreniei la copii. Acestea pot fi cauzate și de traume psihologice sau de un tip de autism.
Copiii cu schizofrenie au tulburări de gândire, comportament agresiv impulsiv și alte simptome negative, cum ar fi apatia și retragerea socială. Aceasta din urmă ar putea fi confundată și cu stările depresive. Din acest motiv, este important să se stabilească un diagnostic care ia în considerare întreaga situație a copilului.
Alte simptome ale schizofreniei la copii
În general, caracteristicile schizofreniei includ probleme care afectează gândirea, comportamentul și emoțiile. Iluziile și halucinațiile sunt frecvente, la fel ca și vorbirea dezorganizată.
Din păcate, această boală este dificil de detectat în stadiile incipiente. Copiii pot avea întârzieri în vorbire și, de asemenea, în târât și mers. În plus, există și alte comportamente motorii atipice, cum ar fi agitarea părților corpului și legănatul.
Acțiunile ciudate și tulburările de comportament cu familia și prietenii pot apărea mai târziu. Problemele de somn, iritabilitatea și lipsa motivației sunt, de asemenea, caracteristici frecvente.
Copiii violenți
Atitudinea violentă este un alt simptom al schizofreniei la copii.
Au fost efectuate studii pe copii cu vârste între 4 și 15 ani din spectrul schizofrenic. 72% dintre ei au avut un istoric de comportament violent, în timp ce restul s-au remarcat prin agresivitate semnificativă. Specialiștii nu au putut găsi o cauză clară a acestor episoade, motiv pentru care această violență internă este considerată impulsivă.
Care este cauza?
Cauza schizofreniei la copii este deocamdată necunoscută, deși ar putea fi aceeași ca la adulți. Studiile scot în evidență cauze genetice și modificări ale proceselor chimice ale creierului (dopamină și glutamat). Câțiva factori care pot influența apariția acestei boli sunt:
- Istoricul familial de schizofrenie
- Consumul de droguri psihoactive
- Sistemul imunitar deficitar
- Complicațiile în timpul sarcinii sau al nașterii
- Vârsta înaintată a tatălui la momentul concepției
Citește mai mult:
Riscul de sinucidere este mare
Riscul de sinucidere este una dintre cele mai mari temeri ale pacienților, ale familiilor acestora și ale medicilor. Acest lucru este foarte important de reținut, deoarece statisticile arată faptul că 90% dintre tinerii care se sinucid au o tulburare mintală.
Mai exact, 30% dintre tinerii care suferă de schizofrenie vor încerca să se sinucidă pe parcursul vieții. Prin urmare, monitorizarea este esențială de la o vârstă fragedă.
Care este tratamentul pentru schizofrenia la copii?
Schizofrenia necesită tratament pe tot parcursul vieții, indiferent dacă a debutat în copilărie sau la maturitate. Cel mai important lucru este ca tratamentul să fie început cât mai curând posibil pentru a reduce episoadele psihotice și efectele lor pe termen lung.
Acum știi mai multe despre simptomele și caracteristicile schizofreniei la copii. Reține faptul că multe simptome pot fi legate de alte tulburări mintale. Prin urmare, numai un medic poate pune un diagnostic final și stabili tratament personalizat.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- McClellan, J., & Stock, S. (2013). Practice parameter for the assessment and treatment of children and adolescents with schizophrenia. Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry. https://doi.org/10.1016/j.jaac.2013.02.008
- Driver, D. I., Gogtay, N., & Rapoport, J. L. (2013). Childhood Onset Schizophrenia and Early Onset Schizophrenia Spectrum Disorders. Child and Adolescent Psychiatric Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.chc.2013.04.001
- Charles Schulz, S., & Goerke, D. (2016). Schizophrenia in children and adolescents. In The Medical Basis of Psychiatry: Fourth Edition. https://doi.org/10.1007/978-1-4939-2528-5_22
- Read, J., Van Os, J., Morrison, A. P., & Ross, C. A. (2005). Childhood trauma, psychosis and schizophrenia: A literature review with theoretical and clinical implications. Acta Psychiatrica Scandinavica. https://doi.org/10.1111/j.1600-0447.2005.00634.x
-
Ross, R. G., Maximon, J., Kusumi, J., & Lurie, S. (2013). Violence in childhood-onset schizophrenia. Mental illness.
-
Stevens, J. R., Prince, J. B., Prager, L. M., & Stern, T. A. (2014). Psychotic disorders in children and adolescents: a primer on contemporary evaluation and management. The primary care companion for CNS disorders, 16(2).
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.