Secretul întunecat al industriei alimentare: alimentele semipreparate
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Conceptul de „mese pre-preparate” este la modă. Alimentele semipreparate și congelate oferă utilizatorilor o alternativă „mai rapidă” și „mai ușoară” atunci când vine vorba de pregătirea unui meniu gustos și accesibil.
Cu toate acestea, acest tip de alimente prezintă mai multe riscuri decât beneficii pentru sănătate. Publicitatea care le înconjoară este înșelătoare. Prețul scăzut le face adesea singura opțiune pentru multe familii cu venituri mici.
Deși industria alimentară urmărește profitul, alimentele trebuie să treacă printr-un control strict al calității. De aceea, există experți în Siguranța Alimentară, după cum a explicat Gemma del Caño, expert în calitatea și siguranța Alimentelor.
Să vedem mai jos ce dezvăluie unele cercetări. Vom descoperi importanța acordării de atenție anumitor detalii, fără ca acest lucru să ne streseze și să ne conducă la neîncredere fără fundament.
Secretul întunecat al industriei alimentare: alimentele semipreparate
Una dintre cheile succesului meselor pre-preparate este că vor avea întotdeauna același gust până la data de expirare.
Totuși, ceea ce consumatorul nu știe este că, pentru a obține aroma delicioasă, aceste alimente au fost supuse unei serii de procese. S-au adăugat o multitudine de substanțe (unele dintre ele fiind conservanți) pentru a le păstra proaspete și delicioase în ciuda trecerii timpului.
Citiți și: De ce dietele nu funcționează întotdeauna?
Majoritatea alimentelor prefabricate sau ultraprocesate sunt bogate în substanțe care nu sunt recomandate pentru consumul zilnic. Unele dintre ele sunt:
- Sodiu
- Zaharuri
- Grăsime saturată
- Substanțe chimice
Prin urmare, consumul frecvent și excesiv al acestor alimente poate genera un impact negativ asupra sănătății. Acest lucru, pe termen lung, ar putea duce la diferite probleme, cum ar fi:
- Diabet
- Obezitate
- Hipertensiune
- Niveluri ridicate de colesterol
Printre alimentele semipreparate care ar putea prezenta un risc pentru sănătate se numără:
- Băuturi răcoritoare
- Margarină
- Conserve
- Cârnați
- Mâncăruri gătite congelate
- Batoane de cereale
- Hamburgeri
- Supe instant
- Gustări la pungă (cu adaos de zahăr, sare și grăsimi trans și saturate)
- Unele tipuri de fursecuri și cereale cu adaos de zaharuri
Una dintre cele mai mari probleme create de consumul excesiv al acestor alimente zilnic este că aportul caloric este crescut. În plus, este neglijată importanța consumului de alimente proaspete și hrănitoare, precum fructele și legumele. Trebuie remarcat faptul că substanțele nutritive din aceste alimente sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului și digestia corespunzătoare a grăsimilor.
Acrilamida: unul dintre pericolele din alimentele semipreparate
Marketingul a făcut eforturi mari pentru a convinge consumatorii că există beneficii ale alimentelor semipreparate. În acest sens, reclamele și campaniile publicitare arată cât de ușor este să prepari aceste alimente și cât de delicioase sunt. Acest lucru generează încredere.
Totuși, acest studiu realizat de Asociația Europeană a Gustărilor și publicat de Centrul Național pentru Informații Biotehnologice (Statele Unite) afirmă că una dintre substanțele folosite este o substanță chimică potențial neurotoxică, numită acrilamidă.
Acrilamida este creată atunci când alimentele bogate în carbohidrați sunt preparate la temperaturi ridicate, în urma reacției dintre zaharuri și un aminoacid numit asparagină.
Printre alimentele semipreparate cu această substanță se regăsesc: chipsuri, cartofi prăjiți, pâine, pâine prăjită sau cereale pentru micul dejun.
Concluzie
Unele companii care fac parte din industria alimentară desfășoară campanii de publicitate pentru a convinge consumatorii să cumpere și să consume produsele semipreparate. Cu toate acestea, ele nu transmit întotdeauna avertismentele necesare pentru ca aportul să fie moderat și sigur.
Prin lege, unele alimente trebuie să aibă pe etichetă lista ingredientelor și aditivilor. Acest lucru permite consumatorului să știe exact ce urmează să cumpere și, prin urmare, să mănânce.
Din păcate, cumpărătorul obișnuit nu citește lista de ingrediente, lucru care este în favoarea industriei alimentare. Consultați întotdeauna surse oficiale, precum informațiile furnizate de experții în sănătate și siguranță alimentară.
În calitate de consumatori, putem întotdeauna să limităm consumul de alimente ultraprocesate și să acordăm prioritate alimentelor naturale.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Foot, RJ., Haase, NU., Grob, K., Gondé, P. (2007). Acrylamide in fried and roasted potato products: a review on progress in mitigation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=acrylamide+prefabricated+food
- Instituto Nacional del Cáncer. https://www.cancer.gov/espanol/cancer/causas-prevencion/riesgo/dieta/hoja-informativa-acrilamida
- Comunidad de Madrid. Alimentos precocinados. (2007).madrid.org/bvirtual/BVCM009393.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.