Șemineele cu bioetanol: avantaje si dezavantaje
 

Șemineele cu bioetanol: avantaje si dezavantaje

Șemineele cu bioetanol atrag atenția deoarece îmbunătățesc aspectul locuinței și oferă căldură în perioadele reci. Aflați mai multe despre avantajele și dezavantajele șemineelor cu bioetanol!
Șemineele cu bioetanol: avantaje si dezavantaje

Ultima actualizare: 12 aprilie, 2023

Există multe modalități de a obține o atmosferă mai caldă acasă. În lunile de frig intens, oamenii folosesc centrale pe gaz, electrice sau pe lemne sau sobe tradiționale. Cu toate acestea, astăzi există opțiuni mai sigure și mai ecologice, cum ar fi șemineele cu bioetanol.

Acestea folosesc combustibil de origine vegetală, reducând astfel emisia de gaze poluante. În plus, au și alte avantaje: de exemplu, viteza cu care încălzesc mediul sau puținele deșeuri pe care le generează.

Aceste șeminee sunt alese și din motive estetice, decorative și funcționale. Totuși, ca și alte accesorii pentru casă, au avantaje și dezavantaje. Le vom analiza în detaliu mai jos!

Șemineele cu bioetanol: caracteristici

Șemineele cu bioetanol arată ca un șemineu obișnuit; cu toate acestea, există multe diferențe, de la confortul oferit, până la tipul de energie folosit.

În primul rând, funcționează cu un combustibil derivat din substanțe precum amidonul sau celuloza. Este un tip de alcool etilic de înaltă puritate, care este fabricat din biomasă de origine vegetală care conține zaharuri. Se folosesc culturi precum trestia, sfecla de zahăr, porumbul, grâul sau orzul și celuloză din lemn. Aceste elemente sunt supuse unui proces de fermentare cu drojdii, care are ca rezultat un alcool ce este ulterior distilat.

Rezultatul este un combustibil regenerabil. Acesta se amestecă și cu benzină la vehiculele ecologice. Deși latura ecologică este una dintre cele mai importante caracteristici ale șemineelor cu bioetanol, nu este singura. Acestea se remarcă și prin următoarele:

  • Sunt ușor de instalat și nu generează fum.
  • Sunt mai sigure. Negenerând deșeuri și nefolosind lemn, șansele de incendiu scad.
  • Au detectoare de monoxid de carbon și un sistem automat de oprire de urgență.
Șemineele cu bioetanol arată plăcut în living
Combustibilul folosit în șemineele cu bioetanol este fabricat din substanțe precum amidonul și celuloza.

Avantajele șemineelor cu bioetanol

Șemineele cu bioetanol atrag atenția tuturor deoarece arată foarte bine. Acestea oferă un aspect cald și confortabil în living. În plus, reprezintă o alternativa mai ecologică față de șemineele clasice.

Montaj simplu

Amplasarea lor este simplă, cu excepția cazului în care se dorește încastrarea într-un perete. Nu necesită nicio conductă de ventilație, ceea ce face posibilă amplasarea în orice încăpere a casei.

Căldură rapidă

În funcție de dimensiunea încăperii, șemineele cu bioetanol pot încălzi rapid spațiul. În general, durează aproximativ 40 de minute pentru a încălzi o cameră. Cu toate acestea, căldura nu se va răspândi în alte încăperi.

Fără cenușă

Un alt mare avantaj este lipsa deșeurilor. Nu există cenușă sau praf, așadar curățarea și întreținerea sunt procese simple.

Siguranță

Șemineele cu bioetanol prezintă mult mai puține riscuri datorită designului, materialelor de fabricație și combustibilului folosit. Deși există foc, sistemul de oprire și detectarea monoxidului de carbon oferă mai multă siguranță decât în cazul sistemelor clasice.

Transport ușor

Cu excepția modelelor încastrate, aceste șeminee pot fi mutate oricând. Există opțiuni de 20 kilograme, care se adaptează oricărei camere.

Zgomot redus

Un alt avantaj al șemineelor cu bioetanol este zgomotul redus generat de flăcări. În plus, deoarece nu produc fum, nu emană mirosuri puternice.

Chiar și așa, bioetanolul generează un miros nedorit, care depinde de puritatea produsului. La o calitate între 95 și 97%, mirosul nu este evident.

Design

După cum am menționat anterior, există diverse modele. Majoritatea sunt create pentru a înfrumuseța spațiile.

Dezavantajele șemineelor cu bioetanol

Folosirea șemineelor cu bioetanol prezintă câteva dezavantaje care trebuie luate în considerare înainte de a trece la instalarea acestora.

Costul combustibilului și durabilitatea

Deși șemineele au diverse prețuri, bioetanolul este un produs destul de scump. În medie, 20 de litri oferă aproximativ 50 de ore de căldură.

Durata căldurii

Căldura dispare rapid, imediat ce șemineul este oprit. În plus, este puțin probabil ca aceasta sa să se răspândească în alte încăperi din casă.

Miros intens

Mirosul generat de bioetanol nu este plăcut și, în funcție de puritatea și calitatea acestuia, va fi mai mult sau mai puțin intens. Cu toate acestea, poate fi combinat cu un produs odorizant.

Bărbat deranjat de mirosul de bioetanol
În ciuda faptului că sunt de foarte bună calitate, unele șeminee cu bioetanol pot provoca mirosuri neplăcute.

Distanța de siguranță

Instalarea, deși este simplă, trebuie să ia în calcul o distanță considerabilă față de alte elemente. De exemplu, modelele deschise necesită aproximativ 50 centimetri în lateral și 100 centimetri deasupra. Cele închise au nevoie de 20 centimetri în lateral și 60 centimetri deasupra. Acest lucru poate fi un dezavantaj dacă spațiul este mic.

Despăduriri

Dincolo de toate avantajele de mediu menționate mai sus, criticii susțindin ce în ce mai multe păduri sunt tăiate pentru producerea bioetanolului.

Șemineele cu bioetanol

Daca optați pentru șemineele cu bioetanol, trebuie să luați câteva măsuri de precauție. Combustibilul nu trebuie vărsat, deoarece acest lucru crește riscul de incendiu.

Aprinderea este simplă. Există un arzător pentru a turna bioetanolul în cantitatea indicată de fiecare producător. Folosiți o pâlnie, asigurându-vă că arzătorul este oprit și rece. Acesta trebuie aprins cu grijă cu un chibrit sau o brichetă, păstrând o anumită distanță, deoarece contactul inițial poate provoca o mică deflagrație.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Castro-Martínez, Claudia, Beltrán-Arredondo, Laura Ivonne, Ortiz-Ojeda, Juan Carlos,  PRODUCCIÓN DE BIODIESEL Y BIOETANOL: ¿UNA ALTERNATIVA SUSTENTABLE A LA CRISIS ENERGÉTICA?. Ra Ximhai [Internet]. 2012;8(3b):93-100. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=46125177010.
  • İçöz, E., Mehmet Tuğrul, K., Saral, A., & İçöz, E. (2009). Research on ethanol production and use from sugar beet in Turkey. In Biomass and Bioenergy (Vol. 33, Issue 1, pp. 1–7). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.biombioe.2008.05.005
  • Sánchez Riaño, A. et al. “Producción de Bioetanol a Partir de Subproductos Agroindustriales Lignocelulósicos.” Tumbaga 1.5 (2010): 61–91. Print.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.