Semne ale cheagurilor de sânge care pot fi periculoase
Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli
Atunci când se formează cheaguri în interiorul vaselor de sânge, sănătatea este în pericol. De ce? Pentru că un cheag este o masă de sânge care își schimbă starea de agregare de la lichid la semisolid. Care sunt principalele semne ale cheagurilor de sânge?
Când această masă asemănătoare jeleului se desprinde, poate bloca parțial sau complet o arteră sau o venă, fenomen cunoscut sub numele de tromboză. Deoarece întregul organism este conectat prin vase de sânge, un cheag poate călători oriunde. Acest lucru este foarte periculos.
Dacă ajunge la inimă, creier sau plămâni, riscă să se blocheze și să provoace ceea ce se numește accident vascular cerebral sau accident cardiovascular. Există două tipuri de cheaguri de sânge:
- Arteriale. Sunt cele care se formează în artere și nu permit oxigenului să ajungă în organele principale .
- Cheagurile provoacă o serie de complicații, cum ar fi atacuri de cord, accident vascular cerebral, paralizie nervoasă și durere severă.
- Venoase. Se formează în vene lent și, prin urmare, simptomele devin vizibile treptat.
- Apar adesea pe brațe, picioare și pelvis.
- Aceste cheaguri rămân de multe ori imobile , dar există întotdeauna riscul să se miște și să devină o problemă pentru sănătate.
Factori de risc pentru apariția cheagurilor de sânge
- Perioade lungi de stat în pat sau în repaus, adică statul în aceeași poziție pentru o perioadă lungă de timp
- Consumul anumitor contraceptive
- Istoric familial de tulburări circulatorii
- Stil de viață sedentar
- Obezitate
- Fumat
- Vârstă înaintată
Citiți și: Ce este o lobectomie pulmonară?
Semne ale cheagurilor de sânge care pot fi periculoase
1. Tuse inexplicabilă și dificultăți de respirație
Un cheag în plămâni încetinește fluxul de oxigen, determinând creșterea ritmului cardiac. Palpitațiile rapide, însoțite de dificultăți de respirație, sunt adesea interpretate ca un semn de avertizare al unei embolii pulmonare.
2. Schimbări de dispoziție
Simptome precum iritabilitatea și confuzia, însoțite de halucinații sau convulsii pot indica faptul că ceva nu este în regulă și chiar o posibilă tromboză arterială în creier.
Acest lucru se întâmplă atunci când un cheag de sânge blochează fluxul regulat de oxigen și glucoză, făcând ca creierul să nu funcționeze corect.
3. Oboseală
Dacă există un cheag de sânge în corp, se activează mecanismele de apărare, ceea ce poate duce la oboseală sau epuizare. Cauzele simptomelor asociate oboselii tind să fie greu de identificat, drept pentru care trebuie să ținem cont și de alte posibile semnale de alarmă.
4. Umflarea extremităților
Tromboza venoasă profundă este o afecțiune care poate prezenta, printre simptomele sale, umflarea extremităților, în special a celor inferioare. Prin urmare, dacă inflamația se dezvoltă rapid, mai ales dacă este dureroasă, mergeți imediat la medic.
Pe de altă parte, poate apărea și retenția de lichide. Dacă aveți îndoieli, consultați medicul.
5. Dureri de braț sau picior
Durerea este localizată și pulsatilă. Apare adesea atunci când mergeți sau îndoiți membrele. Uneori poate fi însoțită de o senzație de amorțeală.
6. Vene dilatate
Venele umflate nu provoacă complicații sau probleme majore. Totuși, dacă un cheag exercită presiune asupra unui vas de sânge, crește riscul de rupturi interne, roșeață sau vânătăi. Tromboza venoasă a picioarelor poate genera apariția varicelor.
7. Urme roșii pe piele
Când vedeți dungi sau linii roșii pe piele de-a lungul venelor, poate fi vorba de un cheag de sânge, mai ales dacă liniile sunt fierbinți la atingere. Pentru a exclude probabilitatea de tromboză arterială, consultați medicul.
8. Febră
Când aveți un cheag de sânge și acesta intră în sânge, poate provoca febră. Acest disconfort este adesea însoțit de transpirație, tremurături, migrene, deshidratare, slăbiciune corporală și pierderea poftei de mâncare.
Tratament pentru semne ale cheagurilor de sânge
Există medicamente anticoagulante care reduc coagularea sângelui pentru a preveni formarea cheagurilor și creșterea cheagurilor existente. Sunt utilizate frecvent pentru tratamentul trombozei venoase profunde și emboliei pulmonare.
Există anticoagulante orale, cum ar fi warfarina, apixabanul, rivaroxabanul, dabigatranul și edoxobanul și anticoagulante injectabile, cum ar fi heparina. Toate anticoagulantele pot provoca sângerare, așa că pacientul trebuie monitorizat atent.
Recomandăm: Cele mai bune 12 alimente pentru a desfunda arterele
Recomandări pentru prevenirea cheagurilor de sânge
- Aveți grijă dacă luați contraceptive orale, deoarece hormonii cresc coagularea sângelui.
- Mâncați alimente bogate în vitamina B3, C și E, precum usturoiul. Luați suplimente minerale pentru o bună circulație a sângelui.
- Renunțați la fumat, deoarece țigările cresc formarea de cheaguri de sânge.
- Mențineți o greutate adecvată în funcție de înălțime și indicele de masă corporală.
Obezitatea și un stil de viață sedentar sunt cauza principală a accidentelor cardiovasculare și a atacurilor de cord cauzate de cheaguri de sânge care circulă în fluxul sanguin. Prin urmare, este esențial să faceți exerciții fizice.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Wolberg, A. S. (2007). Thrombin generation and fibrin clot structure. Blood Reviews. https://doi.org/10.1016/j.blre.2006.11.001
- Fogelson, A. L., & Neeves, K. B. (2015). Fluid Mechanics of Blood Clot Formation. Annual Review of Fluid Mechanics. https://doi.org/10.1146/annurev-fluid-010814-014513
- Report, T. S. (2003). Prevention , Detection , Evaluation , and Treatment of. Blood Pressure. https://doi.org/10.1161/01.HYP.0000107251.49515.c2
- Undas, A., & Ariëns, R. A. S. (2011). Fibrin clot structure and function: A role in the pathophysiology of arterial and venous thromboembolic diseases. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. https://doi.org/10.1161/ATVBAHA.111.230631
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.