7 semne importante care arată atașamentul dezorganizat în cuplu
 

7 semne importante care arată atașamentul dezorganizat în cuplu

Persoanele cu atașament dezorganizat în cuplu întâmpină dificultăți în a stabili legături sigure din cauza experiențelor traumatice sau negative din trecut. Mai jos, vei afla cum poți recunoaște acest comportament.
7 semne importante care arată atașamentul dezorganizat în cuplu

Ultima actualizare: 03 noiembrie, 2023

Relația de cuplu este o conexiune bazată pe încredere, respect și comunicare. Ca ființe umane, este important să învățăm să recunoaștem emoțiile cu care trebuie să ne confruntăm. Dacă simți că partenerul are nevoie de toată atenția ta și se îngrijorează într-o manieră exagerată dacă nu răspunzi la telefon, cel mai probabil te confrunți cu atașamentul dezorganizat în cuplu. Află ce este acest tip de comportament, care sunt semnele și când să soliciți ajutor profesional!

Ce este atașamentul dezorganizat în cuplu?

Teoria atașamentului explică modul în care relaționăm cu părinții, copiii și partenerii noștri. Obiceiul este dobândit în copilărie și servește drept ghid pentru relațiile pe care le avem de-a lungul vieții.

Persoanele cu atașament dezorganizat nu au capacitatea de a-și controla reacțiile în momentele de stres. De asemenea, au dificultăți în relații, deoarece s-au confruntat cu comportamentul abuziv, indiferent și insensibil în copilărie. Acestea au suferit traume majore care au generat dificultăți în gestionarea emoțiilor la vârsta adultă.

Atașamentul dezorganizat în cuplu înseamnă nesiguranță. Persoanele afectate au un comportament anxios și abuziv. În plus, provoacă conflicte care se nasc din lipsă de încredere și nesiguranță. Comportament lor este instabil.

7 semne importante care arată atașamentul dezorganizat în cuplu

Concubinajul, căsătoria și conviețuirea sunt relații romantice. O legătură sănătoasă se caracterizează prin încredere, comunicare eficientă, respect reciproc și capacitatea de a rezolva conflictele.

Uneori, acest lucru nu se întâmplă. Unul dintre motive poate fi atașamentul dezorganizat, care afectează dinamica relației. Mai jos îți împărtășim cele mai importante semne, astfel încât să poți recunoaște acest tip de comportament.

1. Acționează în mod contradictoriu

Persoanele cu atașament dezorganizat în cuplu se comportă diferit de fiecare dată. Pot fi afectuoase, dar și distante. Prezintă schimbări bruște de dispoziție și sunt foarte suspicioase. Comportamentele ambivalente sunt frecvente, creând incertitudine în cuplu.

2. Simt neîncredere și nesiguranță

Unul sau ambii parteneri întâmpină dificultăți când vine vorba de încrederea în celălalt. Prin urmare, apare teama de abandon. Aceștia trebuie să lucreze la construirea încrederii. Pentru a face acest lucru, este necesar să învețe să comunice în mod sănătos.

3. Au o stimă de sine scăzută

Persoanele cu acest tip de comportament au adesea o stimă de sine scăzută, care reflectă nesiguranța. Din cauza fricii de respingere, caută validarea și acceptul total din partea celuilalt. Aceste persoane tind să stabilească relații de dependență.

4. Reacționează într-un mod extrem și haotic

În viața de zi cu zi, acasă sau în momente familiale relevante, aceste persoane pot reacționa într-un mod dramatic, impulsiv și exagerat. Au dificultăți în a-și gestiona emoțiile.

5. Au probleme în intimitate

De multe ori, acestor persoane le este greu să se deschidă emoțional și să poarte conversații despre sentimente. De asemenea, le este greu să manifeste afecțiune fizică și să relaționeze fluent.

6. Au relații haotice

Tiparul de atașament dezorganizat se manifestă și în relațiile noi. Acestea pot fi turbulente, instabile sau problematice, cu conflicte constante, suișuri și coborâșuri emoționale, lipsă de comunicare și dificultăți în stabilirea unei conexiuni sănătoase.

7. Trăiesc cu traume din trecut sau cu răni emoționale nerezolvate

Leziunile emoționale au la bază stima de sine. Atașamentul dezorganizat reduce capacitatea de a avea încredere în ceilalți și de a experimenta emoții pozitive.

Când este nevoie de ajutor profesionist pentru a trata atașamentul dezorganizat?

Atașamentul dezorganizat în cuplu nu este permanent și poate fi tratat. Cere ajutorul unui profesionist în sănătate mintală și cupluri dacă te confrunți cu oricare dintre următoarele situații sau cunoști pe cineva care se confruntă cu acestea:

  • Relație toxică și abuzivă: marcată de abuz verbal, violență fizică sau abuz emoțional.
  • Probleme de comunicare: este imposibil să comunici sau să ajungi la acorduri cu partenerul tău.
  • Dificultăți în creșterea copiilor: apar conflicte din cauza stilurilor parentale diferite.

Susține-ți partenerul

Îți poți ajuta partenerul informându-te și învățând despre acest tip de atașament. Așa vei înțelege dificultățile prin care trece. Vei înțelege traumele, viața din trecut și stilurile de relaționare.

Creează spații de comunicare deschisă și sinceră pentru a împărtăși emoții, preocupări și temeri. Practică ascultarea activă și oferă liniște pentru a stimula încrederea într-o relație stabilă. Împreună puteți depăși atașamentul dezorganizat în cuplu!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.