Senzația de nod în gât: de ce apare?
Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira
Senzația de nod în gât este foarte enervantă și frecventă. Majoritatea oamenilor care se confruntă cu ea simt că gâtul lor se va închide și nu vor putea respira. Adevărul este că acest disconfort poate fi legat de diferite probleme de sănătate.
Una dintre cauzele principale ale senzației de nod în gât este anxietatea. În acest caz, senzația se numește și balon isteric, deși este important de subliniat faptul că nu are nimic de-a face cu isteria.
Este important să recunoașteți simptomele care însoțesc această problemă pentru a putea stabili cauza. Prin urmare, în acest articol vă vom explica tot ce trebuie să știți despre senzația de nod în gât!
De ce apare senzația de nod în gât?
Senzația de nod în gât este un simptom care poate avea numeroase origini. De obicei, stabilirea unui diagnostic exact este destul de dificilă pentru medic. Problema este faptul că acest disconfort este o manifestare frecventă a anxietății. La mulți pacienți, nu există o cauză fizică. Medicul are nevoie de diferite teste complementare, ceea ce întârzie tratamentul.
Senzația de nod în gât este denumită balon isteric atunci când cauza ei este anxietatea. Mecanismul prin care apare este necunoscut. După cum se menționează în Manualul MSD, mușchii care formează gâtul se pot contracta.
O altă ipoteză este refluxul gastroesofagian, care este o boală asociată frecvent cu gastrita cauzată de stres și anxietatea.
Cu ce poate fi confundat balonul isteric?
Balonul isteric este uneori confundat cu tulburări care afectează esofagul sau toracele. De exemplu, poate fi confundat cu spasmul esofagian sau cu tumori la nivelul gâtului sau la nivelul cutiei toracice. Aceste boli sunt adesea însoțite de senzația de nod în gât, precum și de dificultăți la înghițire (disfagie) sau chiar respirație.
Alte cauze mai puțin frecvente sunt următoarele:
- Miastenia gravis
- Distrofia miotonică
- Miozita autoimună
Citiți și: Nodulul hipoecogen: ce este și cum să-l identificăm?
Caracteristicile senzației de nod în gât
Când problema apare din cauza anxietății, prezintă anumite trăsături caracteristice. Contrar a ceea ce ne imaginăm, această senzație nu apare în momentele tensionate. De obicei, apare în momentele de liniște, fiind dificil de asociat cu nervozitatea.
O altă caracteristică este modificarea vorbirii. Senzația de sufocare și tensiunea care apare în gât, unde se află corzile vocale, fac imposibilă vorbirea naturală.
Cum să acționați împotriva senzației de nod în gât?
Când apare acest disconfort, analizați dacă există și alte simptome sau semne. Cauza poate fi stresul, nervozitatea sau anxietatea?
Semne de avertizare
Există o serie de semne și simptome care sugerează o altă patologie. De exemplu, pot exista dureri în zona gâtului sau dificultăți semnificative la înghițirea alimentelor solide sau a lichide.
Dacă există o scădere în greutate și senzația de nod în gât apare brusc, poate fi vorba despre o tumoare (cum ar fi cancerul esofagian). Alte simptome care pot apărea, după cum a explicat Societatea Americană a Cancerului, sunt slăbiciunea musculară și regurgitarea constantă a alimentelor.
Cancerul esofagian apare la persoanele care au peste 50 de ani. Potrivit informațiilor oferite de Clinica Mayo, factorii de risc pentru cancerul esofagian sunt:
- Obezitatea
- Fumatul
- Aportul insuficient de fructe și legume
- Consumul excesiv de băuturi alcoolice
Descoperiți: Bolile corzilor vocale
Când trebuie să mergeți la medic?
Dacă suferiți de anxietate, cel mai important aspect este managementul stresului. Deși nu este o situație de risc, este nevoie de o abordare adecvată pentru îmbunătățirea calității vieții.
Terapia psihologică ajută la gestionarea corespunzătoare a emoțiilor.
Pentru a pune diagnosticul, medicii solicită diferite teste. Conform Protocolului de diagnostic pentru senzația de nod esofagian, cele mai utilizate sunt următoarele:
- Ph-metria
- Nazofibroscopia
- Manometria esofagiană
- Endoscopia digestivă superioară
- Măsurarea timpului de înghițire
Dacă aveți o îndoială sau simțiți un disconfort, cel mai bine este să mergeți la medic. Dacă prezentați unul dintre semnalele de alarmă menționate mai sus, grăbiți vizita la medic. Diagnosticul precoce îmbunătățește eficiența tratamentului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Kittel, G. (1988). La sensación de globo o nudo en la garganta y otros desórdenes de la sensibilidad laríngea: Causas y observaciones clínicas. “Revista de Logopedia, Foniatria y Audiologia,” 8(2), 67–71. https://doi.org/10.1016/S0214-4603(88)75427-3.
- Olmos-Martínez, J. M., & Domínguez-Muñoz, J. E. (2020). Diagnostic protocol for the sensation of oesophageal food bolus obstruction. Medicine (Spain), 13(7), 409–412. https://doi.org/10.1016/j.med.2020.05.007.
- Valentino, W. L., & Sharifi-Amina, S. (2022). Esophageal Food Impaction. Radiology Case Reports, 17(9), 2979-2982. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1930043322003934
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.