Logo image
Logo image

Sepsisul la copii: simptome și avertizări

4 minute
Sepsisul la sugari și copii este o boală gravă care poate pune viața în pericol dacă nu este tratată la timp. Întrucât copiii, în special cei mici, nu pot recunoaște faptul că sunt bolnavi, adulții trebuie să învețe să identifice simptomele.
Sepsisul la copii: simptome și avertizări
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Sepsisul la sugari și copii este o boală gravă care poate duce la deces în unele cazuri. Este o urgență medicală care trebuie tratată cât mai curând posibil, deoarece timpul este crucial. Din acest motiv, este foarte important să cunoști semnele de avertizare ale acestei boli.

Cei cu un sistem imunitar slăbit sunt cei mai expuși riscului de îmbolnăvire. Această afecțiune gravă apare mai des la adulții în vârstă, la persoanele cu boli cronice și la cele care au suferit traume fizice semnificative.

Ce este sepsisul (septicemia)?

Sepsisul este numit și sindrom de răspuns inflamator sistemic (SIRS). Acesta apare atunci când organismul reacționează disproporționat la o infecție. Deși oricine poate avea SIRS, sepsisul la sugari și copii are particularitățile sale.

În primul rând, acesta provoacă eliberarea de substanțe chimice în sânge pentru a combate infecțiile. Efectul este inflamația generalizată. În consecință, apar leziuni ale țesuturilor și ale organelor. Acest lucru ar putea duce la disfuncții la nivelul mai multor organe.

Acest răspuns anormal al sistemului imunitar afectează funcțiile cardiovasculare, neuronale, hormonale, energetice, metabolice și de coagulare. În cazurile extreme, septicemia duce la moartea pacientului.

Citește mai mult:

Sepsisul meningococic – o boală gravă

Some figure
Sepsisul este o afecțiune foarte gravă care necesită asistență medicală imediată pentru a preveni consecințele fatale.

Tipuri și forme clinice

Experții clasifică septicemia în funcție de severitatea acesteia, de numărul de organe afectate și de modul în care organismul răspunde la medicamentele pe care medicul le prescrie. Acestea sunt tipurile de sepsis identificate până în prezent:

  • Sepsis simplu. Când boala nu a afectat niciun organ.
  • Sepsis sever. Când cel puțin un organ cedează sau există scăderi semnificative ale tensiunii arteriale. Tratamentul funcționează.
  • Șoc septic. Dacă există o scădere semnificativă a tensiunii arteriale care trebuie tratată imediat cu medicamentele adecvate în acest scop.

În cazul sepsisului la sugari și copii, această afecțiune este clasificată în două tipuri principale:

  • Sepsis neonatal: Cel care afectează bebelușii la scurt timp după naștere. Apare până la 90 de zile după naștere. Dacă apare în primele câteva zile, este septicemie cu debut precoce.
  • Sepsis la copii mai mari: Apare după ce bebelușii împlinesc 3 luni.

Semnele care anunță sepsisul la sugari și copii

Sepsisul la sugari și copii este o afecțiune gravă de sănătate care poate fi tratată. Cel mai important lucru este să mergi la medic cât mai curând posibil. Detectarea timpurie a acestei boli face de multe ori diferența dintre viață și moarte.

În majoritatea cazurilor, sepsisul este precedat de o infecție, care poate fi localizată la nivelul tractului urinar, al pielii, al oaselor sau al plămânilor. Trebui să menționăm faptul că bebelușii prematuri și cei născuți cu greutate mică sunt mai predispuși să sufere de septicemie. Vârsta reprezintă un factor de risc.

Principalele simptome sunt următoarele:

  • Febra sau temperatura anormal de scăzută
  • Ritmul cardiac rapid
  • Respirația rapidă
  • Mâinile și picioarele reci
  • Pielea umedă
  • Starea generală de confuzie, amețelile și dezorientarea
  • Dispneea sau dificultățile de respirație
  • Greața și vărsăturile

Toate acestea sugerează o afecțiune gravă, pe care medicul trebuie să o trateze cât mai curând posibil. Dacă mai multe dintre aceste simptome apar împreună, ar trebui să soliciți imediat asistență medicală. Atunci când copilul este slăbit sau pare bolnav, diagnosticul și abordarea trebuie, de asemenea, accelerate.

Scutecele uscate pentru mai mult de 12 ore la bebeluși reprezintă un alt semn de avertizare, deoarece indică deshidratarea și eforturile organismului de a reține lichide. Acest lucru este legat de scăderea tensiunii arteriale și scăderea fluxului sanguin către rinichi.

Citește mai mult:

De ce trebuie să tratezi infecțiile urinare la timp?

Some figure
Consultul de urgență trebuie efectuat pe baza simptomelor. Intervenția medicală rapidă reduce riscul de deces.

Prevenirea sepsisului la sugari și copii

Există două modalități de a preveni septicemia la sugari și copii:

  • Primară: Imunizarea prin utilizarea vaccinurilor.
  • Secundară: Profilaxie antimicrobiană pe termen lung și administrarea de antibiotice, antivirale și antifungice, în special pacienților cu sistemul imunitar slăbit.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat o serie de recomandări pentru a ajuta fiecare familie să prevină sepsisul, în special la bebeluși și copii. Trebui să menționăm faptul că această boală afectează în fiecare an 3 milioane de nou-născuți și 1,2 milioane de copii mai mari.

Principalele măsuri preventive sunt următoarele:

  • Bune practici de igienă
  • Utilizarea apei potabile
  • Pregătirea sigură a alimentelor
  • Respectarea programului obligatoriu de vaccinare
  • Menținerea curățeniei în casă și curte
În ceea ce privește personalul medical, OMS îi sfătuiește pe medici și asistente să respecte cele cinci momente care necesită igienizarea mâinilor. În plus, aceștia ar trebui să își păstreze mediul de lucru igienizat, să solicite periodic echipamente de control al infecțiilor și să implementeze protocoale de prevenire a bolilor de fiecare dată când tratează un pacient.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alejandro, B. C., Ronald, P. M., & Glenn, H. P. (2011). Manejo del paciente en shock séptico. Revista Médica Clínica Las Condes, 22(3), 293-301.
  • Coronell, W., Pérez, C., Guerrero, C., & Bustamante, H. (2009). Sepsis neonatal. Revista de enfermedades infecciosas en pediatría, 22(90), 57-68.
  • Baique-Sánchez, P. M. (2017, July). Sepsis en pediatría: nuevos conceptos. In Anales de la Facultad de Medicina (Vol. 78, No. 3, pp. 333-342). UNMSM. Facultad de Medicina.
  • Zea-Vera, Alonso, Christie G. Turin, and Theresa J. Ochoa. “Unificar los criterios de sepsis neonatal tardía: propuesta de un algoritmo de vigilancia diagnóstica.” Revista peruana de medicina experimental y salud publica 31 (2014): 358-363.
  • Shimabuku, Roberto, et al. “Etiología y susceptibilidad antimicrobiana de las infecciones neonatales.” Anales de la Facultad de Medicina. Vol. 65. No. 1. UNMSM. Facultad de Medicina, 2004.
  • Rios Valdéz, Claudia Verónica, et al. “Factores de riesgo asociados a sepsis neonatal.” Revista de la Sociedad Boliviana de Pediatría 44.2 (2005): 87-92.
  • Tijerina-Torres, Cinthya Yanet, et al. “Sepsis neonatal intrahospitalaria. Incidencia y factores de riesgo.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 49.6 (2011): 643-648.
  • Tapia, José Luis, et al. “Sepsis neonatal en la era de profilaxis antimicrobiana prenatal.” Revista chilena de infectología 24.2 (2007): 111-116.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.