6 simptome ale meningitei la copii - Doza de Sănătate
 

6 simptome ale meningitei la copii

Meningita se poate manifesta în moduri foarte diferite la pacienții tineri. Așadar, dacă simptomele experimentate de copilul tău te îngrijorează, roagă un medic să-l supună pe micuț unei puncții spinale, astfel încât să afli dacă este vorba despre meningită sau nu.
6 simptome ale meningitei la copii
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Meningita reprezintă inflamarea membranelor protectoare ale creierului și ale coloanei vertebrale. Copiii sunt în mod special vulnerabili la această boală. În articolul de azi îți prezentăm șase simptome ale meningitei la copii, pentru a putea surprinde afecțiunea la timp.

Principalele simptome ale meningitei la copii

1. Durerile de cap intense

Simptome ale meningitei la copii precum durerile de cap

La copiii mici, durerile de cap provocate de meningită devin insuportabile.Uneori acestea pot radia spre ceafă. În cazul nou-născuților, un simptom caracteristic meningitei este umflarea fontanelei.

2. Durerile de burtă, greața și voma

Aceste simptome ale meningitei la copii sunt frecvente în fazele inițiale ale bolii. Pe lângă semnalele menționate, pacientul și-ar putea pierde pofta de mâncare, parțial din cauza crampelor abdominale dureroase.

3. Fotosensibilitatea

Fotofobia pe lista de simptome ale meningitei la copii

O altă complicație a meningitei este reprezentată de fotofobie, numită și fotosensibilitate. Când micuțul este expus la multă lumină, în special la cea solară, ochii săi încep să lăcrimeze. Fotofobia este însoțită de greață și intensificarea durerilor de cap.

4. Rigiditatea cervicală

Când un copil suferă de meningită, acesta va adopta o postură corporală ușor de identificat:

  • În timp ce stau întinși pe o parte, pacienții țin capul înclinat înapoi și picioarele îndoite.
  • Aceștia adoptă poziția menționată încercând să-și extindă gâtul. Nu vor reuși însă din cauza rigidității.

5. Vederea dublă și febra

Febra pe lista de simptome ale meningitei la copii

Copiii afectați de meningită întâmpină dificultăți în a-și concentra vederea asupra unui obiect anume, ceea ce provoacă vedere dublă. Totodată, febra este principalul simptom al meningitei. Micuții vor raporta spasme și senzații constante de frig.

Pe măsură ce febra crește, aceasta devine mai greu de controlat. Însă acest simptom poate fi provocat de numeroase alte boli, drept pentru care nu trebuie să tragi concluzii pripite.

6. Erupțiile cutanate

Erupțiile cutanate și roșeața pot fi, de asemenea, simptome ale meningitei la copii.

  • Pentru a verifica dacă micuțul tău suferă de această boală, nu ai nevoie decât de un pahar din sticlă transparentă.
  • Presează erupția cu paharul și vezi dacă pielea se albește. Albirea pielii semnalează că nu este vorba despre meningită.
  • Dacă roșeața rămâne neschimbată, contactează imediat un medic.

Meningita este o infecție care nu poate fi ignorată. Ca părinți, trebuie să fim foarte atenți la simptomele și dispoziția copiilor noștri.

Cere opinia unui specialist pentru a obține un diagnostic corect. În cazul în care rezultatele investigațiilor medicale sugerează că micuțul suferă de meningită, du-l imediat la un spital pentru a primi îngrijire adecvată.

Vaccinuri împotriva meningitei

Vaccinuri ce previn principalele simptome ale meningitei la copii

Există anumite tulpini ale meningitei care pot fi prevenite. În prezent, cele mai frecvente și accesibile vaccinuri împotriva acestei boli sunt:

  • Vaccinul meningococic
  • Vaccinul Hib (Haemophilus influenzae de tip B)
  • Vaccinul pneumococic

Unele dintre aceste produse nu sunt incluse în anumite programe de vaccinare. Însă vaccinurile împotriva meningitei nu dau mereu randament, deoarece nu vizează decât anumiți antigeni ai tulpinilor bacteriene.

Cum se manifestă meningita la nou-născuți?

La nou-născuți și sugari, meningita provoacă irascibilitate, agitație și pierderea poftei de mâncare.

  • Febra este primul simptom experimentat de micuț, iar uneori poate surveni și hipotermia.
  • Respirația agitată și convulsiile intră, de asemenea, în categoria de simptome vizibile ale meningitei la bebeluși.

Nou-născuții se află într-o etapă de viață foarte fragilă. Craniul lor nefiind complet format, meningita provoacă inflamarea fontanelei.

Simptomele caracteristice ale acestei boli sunt surprinse atunci când medicul examinează sistemul nervos central al bebelușului. Este posibil să apară niște pete roșii din cauza meningococului.

Deoarece meningita se poate manifesta în diverse moduri la copiii mici, dacă specialistul bănuiește că bebelușul este infectat, acesta îl va supune unei puncții spinale. Medicul ar putea recurge la această măsură chiar dacă singurul simptom observat este febra de origine necunoscută.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.