Logo image
Logo image

7 sfaturi de motivație pentru fitness susținute de știință

5 minute
O varietate de studii științifice susțin anumite acțiuni care funcționează ca motivație pentru a începe o activitate fizică și a adopta și alte obiceiuri sănătoase.
7 sfaturi de motivație pentru fitness susținute de știință
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Există mai multe motive pentru care o persoană începe să facă mișcare. De la motive estetice, la sănătate și bunăstare. Cu toate acestea, multora le este greu la început. Prin urmare, au nevoie de sfaturi de motivație pentru fitness.

Mai multe studii științifice au analizat efectul stimulilor pe care îi are îndeplinirea obiectivelor legate de antrenament. Muzica, rutinele în grup sau obiectivele clare sunt câteva aspecte motivaționale care, cu sprijinul științei, pot servi drept impuls.

De ce sunt importante aceste sfaturi de motivație pentru fitness?

Pentru a adopta un nou obicei legat de antrenament sau alimentație sănătoasă, trebuie să găsești o motivație care să te conducă la acțiune. Oamenii fac adesea greșeala de a aștepta un moment de inspirație care s-ar putea să nu vină niciodată.

Trebuie încurajată dorința și stimularea internă, care este cel mai important lucru pentru a începe să faci mișcare fără a abandona rapid. Cu alte cuvinte, trebuie să îndrăznești să faci primul pas, chiar și fără o motivație clară sau puternică. Aceasta apare odată cu primele rezultate.

Recomandăm: Rutină de exerciții pentru slăbire rapidă

Sfaturi de motivație pentru fitness bazate pe știință

În scopul implementării obiceiurilor sănătoase, este important să ținem cont de o serie de sfaturi de motivare fizică. Ele pot funcționa ca mici impulsuri pentru a face față unei noi rutine sau diete.

1. Amintește-ți de antrenamentele plăcute

Cercetările de la Universitatea din New Hampshire au arătat că studenții care au descris amintiri pozitive ale unei activități fizice și-au crescut motivația de a o practica. Prin urmare, amintirea experiențelor plăcute reprezintă o motivație importantă.

Some figure

2. Vezi unde vrei să fii

Nu este o fantezie sau ceva superficial. Felul în care cineva se vede are un impact ridicat asupra acțiunilor care sunt efectuate ulterior. Din acest motiv, a te vedea pe tine ca pe o persoană antrenată generează stimulul de a face față practicilor pentru a atinge acel obiectiv.

Studiile psihologice, precum cel realizat de Jurnalul European de Psihologie Socială, evidențiază importanța modului în care este elaborat discursul intern. Conform acestui sfat de motivație în fitness, accentuarea celei de-a doua persoane, adică „tu”, generează mai multă stimulare.

Prin urmare, a vorbi singur despre locul în care vrei să ajungi este un motor pentru a adopta un nou obicei sănătos. Studiul, bazat pe diferite experimente, a constatat că folosirea celei de-a doua persoane îmbunătățește performanța sarcinii.

3. Ascultă muzică

Este normal ca oamenii să fie atrași de muzică în timpul exercițiilor fizice. Instrumentele pentru a face acest lucru s-au îmbunătățit în ultimii ani. În prezent, există accesorii pregătite pentru a rezista la transpirație sau suporturi de telefon pentru alergare.

Problema cablurilor a fost rezolvată grație căștilor wireless și bluetooth. Toate acestea arată cât de important este pentru mii de sportivi să fie însoțiți de melodiile lor preferate. Universitatea din Wisconsin a efectuat un studiu în acest sens.

Un grup de sportivi a făcut mișcare pe muzica preferată. Un alt grup a făcut mișcare cu orice muzică și încă unul fără melodii însoțitoare. Performanța fizică s-a îmbunătățit la cei care au ascultat melodiile lor preferate, în special la femei. Studiul sa bazat pe rezultatele obținute prin testul Cooper.

4. Alege un grup

Mulți oameni își aleg un partener de antrenament pentru a merge la alergare, pentru a merge la sală sau pentru a face mișcare acasă. Există și cursuri de grup. Nu este o coincidență.

Un studiu al Universității de Stat din Michigan a analizat seturi de oameni care se antrenează în grupuri și individual. Rezultatele au indicat că cei care au făcut-o cu companie, au avut antrenamente de până la două ori mai lungi decât ceilalți.

La rândul lor, cercetările publicate în jurnalul academic The Royal Society s-au concentrat pe stimularea produsă de eliberarea de endorfine. Este un proces comun al organismului în timpul exercițiilor fizice, care reduce senzația de durere și crește euforia. Un antrenament de grup sincronizat generează o creștere a endorfinelor.

5. Cunoaște-te pentru a evita abandonul

Uneori, o nouă rutină de fitness sau o dietă sănătoasă generează frustrări. Mulți oameni renunță rapid, înainte de a se bucura de recompense.

Un studiu realizat de Pontificia Universidad Javeriana din Columbia a evidențiat importanța caracteristicilor personale, sportive și psihologice. Pentru a evita abandonul, este important sa ai o motivație intrinsecă.

6. Stabilește obiective

Pentru a atinge un obiectiv, trebuie mai întâi să-l definești. Acest lucru crește motivația și feedback-ul atleților, potrivit unui studiu al Universității din Florida de Sud. În cadrul anchetei au fost evaluate distanțele de alergare a cinci adulți. Scopurile erau săptămânale, dar a existat și un obiectiv pe termen lung. Impunerea de obiective a crescut distanța parcursă de întregul grup.

Prin urmare, este important să reții că proiectarea unor obiective clare, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, generează un stimul. Cei care au obiective clare vor depune mai mult efort pentru a le atinge. Sfatul acoperă atât exercițiile fizice, cât și trecerea la o alimentație mai sănătoasă.

Some figure

7. Creează stimulente financiare

Un alt studiu, în acest caz publicat de Jurnalul American de Medicină Preventivă, a analizat motivația oamenilor atunci când fac sport cu stimulente economice. S-a ajuns la concluzia că acestea cresc prezenţa la sesiunile de antrenament la adulţi.

Cele care sunt legate de pierderea de bani sunt mai eficiente. Aceasta înseamnă că poate fi mai motivant să pariezi cu un prieten sau cu o rudă că schimbarea fizică va fi realizată.

În acest fel, pariorul se străduie să arate că își poate atinge obiectivele. Este recomandat să alegi o persoană de încredere care să acționeze ca mediator al pariului.

Recomandăm: 8 exerciții de antrenament funcțional pentru vârstnici

Alegerea propriilor sfaturi de motivație pentru fitness

Este clar că oamenii sunt diferiți și că un sfat poate fi util pentru unii, dar și nu pentru alții. Este vorba de a încerca și de a alege.

Sfaturile trebuie să genereze un impuls celor cărora le este greu să se implice în lumea exercițiilor fizice. Ele pot fi adoptate și de către sportivi cu experiență pentru scopuri specifice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Moreno-Murcia, J.A., Borges Silva, F., Marcos Pardo, P.J., Sierra Rodríguez, A.C., Huéscar Hernández, E.,  MOTIVACIÓN, FRECUENCIA Y TIPO DE ACTIVIDAD EN PRACTICANTES DE EJERCICIO FÍSICO. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de la Actividad Física y del Deporte / International Journal of Medicine and Science of Physical Activity and Sport [Internet]. 2012;12(48):649-662. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=54224840004
  • Marc S. Mitchell, Jack M. Goodman, David A. Alter, Leslie K. John, Paul I. Oh, Maureen T. Pakosh, Guy E. Faulkner. Financial Incentives for Exercise Adherence in Adults: Systematic Review and Meta-Analysis. American Journal of Preventive Medicine, Volume 45, Issue 5, 2013, Pages 658-667. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.amepre.2013.06.017
  • Molinero González, Olga, Salguero del Valle, Alfonso, Márquez, Sara,  Autodeterminación y adherencia al ejercicio: estado de la cuestión. RICYDE. Revista Internacional de Ciencias del Deporte [Internet]. 2011;VII(25):287-304. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=71018867005
  • Mayorga-Vega, A.C. Martínez-Baena, J. Viciana. Los adolescentes con mayor motivación hacia el ejercicio físico presentan mayores niveles de actividad física semanal. Un estudio con acelerometría. Revista Andaluza de Medicina del Deporte, Volume 8, Issue 1, 2015, Page 35. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.ramd.2014.10.038
  • Irwin, Brandon C et al. “Aerobic exercise is promoted when individual performance affects the group: a test of the Kohler motivation gain effect.” Annals of behavioral medicine : a publication of the Society of Behavioral Medicine vol. 44,2 (2012): 151-9. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22576339/
  • Cole, Zachary, and Hotaka Maeda. “EFFECTS OF LISTENING TO PREFERENTIAL MUSIC ON SEX DIFFERENCES IN ENDURANCE RUNNING PERFORMANCE.” Perceptual and motor skills vol. 121,2 (2015): 390-8. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26447745/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.