Logo image
Logo image

8 sfaturi pentru a îngriji mobilierul de exterior

4 minute
Mobilierul de exterior își recapătă importanța odată cu venirea primăverii și a verii. Să vedem cum îl putem păstra în stare bună!
8 sfaturi pentru a îngriji mobilierul de exterior
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Temperaturile ridicate și zilele mai lungi ne invită să ne bucurăm mai mult de gradină sau terasă. Întâlnirile sociale și de familie sunt la ordinea zilei, iar spațiile în aer liber sunt în centrul atenției. De aceea, vrem să vă împărtășim câteva sfaturi pentru a îngriji mobilierul de exterior, astfel încât acesta să se păstreze în stare bună.

Știm că vremea poate afecta starea mobilierului pe care îl avem în grădină. Există însă câteva acțiuni pentru a atenua daunele cauzate de soare, vânt și ploaie. Să trecem în revistă câteva dintre ele!

8 sfaturi pentru a îngriji mobilierul de exterior

1. Asigurați umbră

Deși vorbim de spații exterioare, mobilierul pentru terasă sau gradină trebuie să stea la umbră. Putem crea umbră în diferite moduri, cu pergole, umbrele mari sau un acoperiș de calitate mai bună.

Totul va depinde de dimensiunile zonei în care se află mobilierul. Pe lângă faptul că avem grijă de mobilierul de exterior, ne putem bucura de grădină fără ca soarele să ne lovească direct. Dacă avem copii, aceștia se vor bucura foarte mult de activitățile în aer liber la umbră.

Some figure
Puteți construi o pergolă care adaugă stil curții și care este un loc potrivit pentru mobilier.

2. Curățați mobila în mod regulat

Ideal este să îndepărtați zilnic praful, pentru ca acesta să nu se acumuleze. Nu este necesar să spălați bine mobilierul în fiecare zi, doar să-l ștergeți de praf.

3. Protejați mobilierul din lemn

În cazul mobilierului din lemn, îngrijirea trebuie să fie mai intensă și specifică. În acest sens, vă recomandăm ca o dată pe an să-l protejați cu lacuri rezistente la soare. Există și câteva uleiuri naturale care oferă un strat protector.

Dacă alegeți mobilier din lemn pentru grădină, asigurați-vă că are o vopsea exterioară specială. O dată pe săptămână, curățați-l cu o perie moale și apă cu săpun pentru a-l menține în stare bună. Nu uitați să-l uscați la sfârșitul curățării, pentru ca lemnul să nu se deterioreze.

Descoperiți: Cum se instalează un cort în grădină?

4. Aveți grijă deosebită de mobilierul de exterior din fibre naturale

Una dintre tendințele decorative la modă este folosirea de mobilier din fibre naturale, precum răchită, ratan sau iută. Deși acest fibre sunt foarte drăguțe, tind să adune mult praf.

Pentru a le curăța, puteți opta pentru o perie și apoi o soluție de apă cu săpun. Uscați-le bine și lăsați-le la umbră până se usucă complet.

5. Vopsiți mobilierul metalic

Materiale precum fierul, aluminiul sau oțelul sunt preferate pentru mobilierul de exterior, deoarece sunt extrem de rezistente. Dezavantajul pe care îl prezintă este oxidarea, deși o putem evita.

Ca și în cazul mobilierului din lemn, o dată pe an ar trebui să aplicăm un lac special pentru a proteja metalul de rugină.

6. Protejați mobilierul din plastic

Dacă vreți să aveți mobilă ieftină, rezistentă și ușor de întreținut, atunci trebuie să optați pentru plastic. Pentru a-l curăța aveți nevoie doar de o cârpă, apă și detergent. Trebuie să fiți atenți la expunerea directă la soare, deoarece plasticul se usucă și rezistă mai puțin.

Some figure

7. Aveți grijă de pernele care se află pe mobilierul de exterior

Unul dintre cele mai bune moduri de a proteja pernele este folosirea huselor plastifiate. Pentru a face țesăturile să strălucească, puteți alege huse transparente care acoperă pernele.

Pe lângă protecția lor de petele de mâncare și băutură, le veți proteja de murdărie și umiditate. În cazul în care preferați să lăsați pernele neprotejate, spălați-le în mod regulat pentru a preveni petele greu de îndepărtat.

8. Alegeți materiale adecvate

În cazul în care trebuie să achiziționați mobilier nou, vă recomandam sa luați în calcul nu doar costul, ci și caracteristicile materialelor (să fie potrivite pentru exterior). De multe ori, ne lăsăm influențați de estetică, dar pierdem din vedere rezistența la factorii climatici și funcționalitatea.

Recomandăm: 8 moduri de a decora ferestrele fără perdele

A îngriji mobilierul de exterior este o chestiune de obișnuință

Am trecut în revistă câteva idei pe care le putem implementa pentru a proteja mobilierul pe care îl avem în gradină sau pe terasă. Cu siguranță aveți propriile metode, care poate fi îmbunătățite cu aceste sugestii.

Fiecare tip de material necesită anumite metode de îngrijire. Atât timp cât le aplicam, vom avea mobilier de exterior perfect pentru o perioadă îndelungată de timp.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Martinez Gutierrez, E. S. (2021). Mimbre.
  • Stevens, David: Una habitación en exterior: diseñar el jardín en casa, Blume, 2008.
  • Morales, M. I. C., & Sordo, J. J. E. (1995). Acabados para madera en exteriores. Madera y Bosques1(2), 9-22.
  • Galván Sánchez, V. A., Gutiérrez Robles, J. A., Ortiz Muro, V. H., & Sánchez Herrera, R. (2012). El Hogar sillas Muebles de acero inoxidable con blancoalta frecuencia. Ingeniería Energética33(2), 122-132.
  • Monteys, X. (2021). La casa como jardín. Gustavo Gili.
  • Pacyna, E., Pacyna, J., Steenhuisen, F., & Wilson, S. (2006). Costco Muebles de jardín Jardín Sofá. Atmos. Environ40, 4048-4063.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.