Logo image
Logo image

10 sfaturi pentru a menține garajul curat

5 minute
Garajul o cameră de depozitare în care este mai meru dezordine. Cu câteva sfaturi simple, este posibil să menținem garajul curat și ordonat.
10 sfaturi pentru a menține garajul curat
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ne gândim la garaj ca la un spațiu pentru depozitarea obiectelor. Deși una dintre funcțiile sale poate fi depozitarea, există diferite sfaturi pentru a menține garajul curat și bine organizat. Menținerea garajului curat permite desfășurarea mai multor activități în acest spațiu.

Dacă începeți să utilizați această cameră ca depozit fără nicio planificare prealabilă, există șanse mari să apară dezordinea. Garajul poate fi spațiu de lucru mecanic, artistic sau de birou.

Cele mai bune sfaturi pentru a menține garajul curat

Mulți oameni folosesc garajul doar pentru vehicul. Alții preferă să amenajeze spații de depozitare pentru alimente, unelte de grădină sau chiar spălarea hainelor.

În garaj poate fi amenajat și un birou pentru mai multă intimitate și liniște. Este important sa mențineți ordinea și să organizați locul ținând cont de următoarele sfaturi:

1. Efectuați o analiză generală

Dacă aveți cunoștințele și timpul necesar pentru a face acest lucru, este indicat să luați măsurătorile încăperii. Pe baza acestora, distribuția spațiului poate fi mai bine planificată.

Analiza completă este o sarcină utilă atunci când vine vorba de menținerea garajului curat. Dacă nu a fost folosit de multă vreme, este probabil să găzduiască obiecte nefolosite. Din acest motiv, este indicat să scăpați de gunoi.

Veți crea noi locuri pentru a stoca obiecte utile. Puteți începe planificarea. Stabiliți ce tip de mobilier este necesar.

Some figure

2. Montați rafturi

Pentru amenajări mai avansate, este indicat să amplasați rafturi, fie că sunt din lemn sau metal. Aceste elemente suportă suficientă greutate pentru a putea depozita obiecte în ordine.

Citiți și: Cum se curăță panourile solare pentru a le menține eficiența

3. Instalați panouri pe pereți

O alta opțiune sunt panourile de perete, pe care se pot amplasa diferite cârlige pentru a depozita uneltele de lucru. În acest fel, obiectele nu se pierd și sunt la îndemână în cazul în care sunt folosite frecvent, economisind în același timp spațiu.

Exista panouri de foarte bună calitate, care au mai multe secțiuni și sunt fabricate din oțel. Rezistenta le permite să suporte mai mult de 200 kg și au chiar și câteva șine pentru glisarea elementelor.

Accesoriile care pot fi depozitate sunt următoarele:

  • Scaune
  • Lopeți
  • Schiuri
  • Plăci de surf sau snowboard
  • Unelte electrice și de grădină

4. Folosiți cutii și dulapuri pentru a menține garajul curat

Dulapurile metalice sunt ideale într-un colț, sub scări sau pe perete. Este important să aveți grijă de ele și să le curățați pentru a evita acumularea de praf, murdărie și acarieni.

Pe rafturi pot fi amplasate cutii din diverse materiale. Cele din plastic sau metal sunt ideale pentru instrumentele grele. Trebuie să țineți cont de ce puneți în fiecare și să nu depășiți greutatea maximă. De asemenea, evitați să așezați pe rafturi înalte cutii prea pline pentru a reduce riscul de accidente domestice.

5. Instalați mobilier cu obloane

Dacă aveți un garaj de dimensiuni limitate folosit pentru depozitarea unei mașini, mobila cu obloane este perfectă. Puteți să depozitați obiecte și unelte pe care să le izolați prin închiderea obloanelor.

În acest fel, puteți economisi timp și spațiu. Acestea rămân accesibile fără a fi nevoie să mutați vehiculul.

6. Profitați de spațiile înalte

Instalarea suporturilor suspendate este o idee grozavă dacă mașina ocupă podeaua. Profitarea de spațiul înalt este o modalitate de a folosi întregul garaj.

Deoarece obiectele așezate sus sunt mai puțin accesibile, acestea trebuie să fie elemente care să nu fie folosite mare parte din an, precum echipamentele pentru vacanțe.

7. Folosiți suporturi pentru biciclete

Montarea unui suport pentru biciclete pe perete este o soluție grozavă. Aceasta este o modalitate de a economisi spațiu. În plus, înseamnă ordine în garaj, iar bicicletele sunt ușor accesibile.

8. Montați o bandă magnetică

O opțiune grozavă pentru a păstra uneltele mici în ordine sunt benzile cu magneți. Acolo puteți agăța clești, ciocane, șurubelnițe, foarfece și chiar cuie.

Dacă sunt folosite frecvent, puneți-le la îndemână într-o ordine logică. Este esențial ca acestea să nu fie la îndemâna copiilor.

9. Îmbunătățiți iluminarea

Lumina este importantă pentru orice cameră din casă. Instalarea lămpilor, a felinarelor sau a tuburilor LED vă permite să evitați acumularea de murdărie și praf.

10. Sortați vopseaua rămasă

Printre articolele care se păstrează adesea în garaj se află cutiile de vopsea. Pentru ca acestea să nu creeze dezordine, sortați cutiile în funcție de culori. Folosiți unul dintre rafturi sau o cutie mare pentru a menține recipientele în ordine.

Some figure
Resturile de vopsea nefolosite pot fi depozitate în sertarele din garaj.

Verificați obiectele pentru a menține garajul curat

Este posibil să aveți diverse obiecte folosite de care nu mai aveți nevoie. Nu este necesar să scăpați de toate. În primul rând, verificați dacă sunt potrivite pentru reciclare.

În al doilea rând, este posibil ca alți oameni să aibă nevoie de ele. În acest caz, postați articolele pe site-urile de cumpărare și vânzare pentru a câștiga bani.

Recomandăm: 7 cele mai murdare locuri din casă și cum să le dezinfectezi

Pași pentru a menține garajul curat

Organizarea, clasificarea și mobilierul sunt elemente importante, dar garajul nu este curat dacă nu este bine igienizat. Nu stați în garaj zilnic, așa că nu este nevoie să faceți curat foarte des. Cu toate acestea, este important ca în fiecare lună majoritatea obiectelor să fie ridicate și să curățați totul.

Acest lucru previne petele de umezeală, mucegaiul și alte forme de contaminare. Pentru podea, puteți folosi produse care favorizează dezinfecția, cum ar fi săpunul de vase, clorul sau oțetul. Diluați produsul în apă folosind măsura sugerată de producător și purtați mănuși.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mas, Marc Jané, Weiss Salas, Philip,  El espacio doméstico. Dearq [Internet]. 2010; (7): . Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=341630316002
  • Oviedo B, Zhuma Mera E, Samaniego E [email protected]. Desarrollo e implementación de un sistema de luces de emergencia de uso doméstico. Rev.Cienc.Tecnol. [Internet]. 29 de octubre de 2021 [citado 8 de mayo de 2022];21(32). Disponible en: http://cienciaytecnologia.uteg.edu.ec/revista/index.php/cienciaytecnologia/article/view/485
  • Calonge Reíllo, Fernando ,  LA PRÁCTICA DEL HOGAR. ESPACIOS AMBIVALENTES PARA IDENTIDADES AMBIVALENTES. Revista de Estudios de Género. La ventana [Internet]. 2011;IV(34):69-108. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=88422488006
  • CRUZ PETIT, BRUNO ,  Nuevas formas de apropiación simbólica del espacio doméstico y clase media en la Ciudad de México.. Alteridades [Internet]. 2015;25(49):81-91. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=74743763007

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.