Logo image
Logo image

5 sfaturi pentru a petrece mai mult timp de calitate în cuplu

4 minute
Obligațiile zilnice fac dificilă petrecerea timpului de calitate cu partenerul. Totuși, aceasta este cea mai bună garanție a fericirii pe termen lung. Vă spunem ce să faceți!
5 sfaturi pentru a petrece mai mult timp de calitate în cuplu
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Când suntem într-o relație nouă, facem tot posibilul pentru a găsi elemente comune. Însă, mai târziu ne relaxăm, luăm relația de bună și neglijăm legătura. A formaliza legătura de cuplu nu înseamnă că ne putem ignora reciproc; dimpotrivă, trebuie să cultivăm legătura amoroasă. Din acest motiv, dorim să vă propunem câteva sfaturi pentru a petrece mai mult timp de calitate în cuplu.

Acesta este un element fundamental pentru ca relația să prospere și partenerii să fie mulțumiți. Datorită timpului împărtășit se creează apropierea emoțională și se intensifică intimitatea. Aceste momente servesc la conectare și pentru a putea rezolva probleme și discrepanțe.

Este posibil ca obligațiile personale ale fiecăruia să facă dificilă găsirea momentelor comune. Chiar dacă locuiți în aceeași casă, timpul petrecut împreună poate fi prea puțin. Cu toate acestea, există câteva sfaturi care vă pot ajuta.

5 sfaturi pentru a petrece mai mult timp de calitate în cuplu

1. Decideți să petreceți mai mult timp de calitate împreună

Acesta este un prim pas critic pe care îl trecem cu vederea. Atenția către relație este o decizie zilnică.

Dacă ne lăsăm purtați de inerție, este posibil să nu găsim niciodată timp pentru acea întâlnire sau acea conversație pe care am tot amânat-o. Prin urmare, principalul lucru este să deveniți conștienți de importanța și necesitatea de a petrece timp împreună.

Odată ce îți plasezi partenerul și relația ca prioritate și realizezi că trebuie să cultivi acea iubire în fiecare zi, îți va fi mai ușor să găsești momente pentru a face acest lucru. Nu aștepta ca rutina să deterioreze legătura dintre voi!

Vezi și: Cum știi dacă partenerul este încă îndrăgostit de fosta

Some figure

2. Stabiliți rutine

Rutinele pot deveni mari aliați în ceea ce privește obiectivul anterior. În acest fel, dacă anumite planuri sau activități sunt integrate în viața de zi cu zi, nu va fi necesar să depuneți efort pentru a găsi acel moment comun.

Reține că, deși căutați amândoi să petreceți timp de calitate împreună, cantitatea este și ea importantă. Împărtășirea vieții de zi cu zi formează și întărește legăturile și este foarte bine să știi să profiți de această posibilitate.

Puteți, de exemplu, să decideți să luați cina împreună în fiecare zi sau să aveți o conversație relaxată înainte de a merge la culcare. Chiar dacă sunt câteva minute, vor face diferența.

De asemenea, este important să ieșiți în oraș sau să planificați întâlniri cel puțin o dată sau de două ori pe lună. Aceste lucruri vor întrerupe rutina. Chiar dacă aveți copii, încercați să îndepliniți acest obiectiv. Prezența copiilor poate să afecteze cuplul.

3. Oferiți atenție

Dacă vrei să petreci mai mult timp de calitate în cuplu, fii prezent. Când sunteți împreună, opriți televizorul, opriți telefonul mobil și concentrați-vă toată atenția asupra relației. Este trist să vezi atâtea cupluri care iau cina împreună și stau lipite de ecrane, fără să scoată un cuvânt.

Trebuie să te simți văzut și auzit de celălalt. Chiar dacă nu există nimic de spus, prezența și atenția fac diferența. O privire, un zâmbet, o mângâiere sunt mult mai valoroase decât câteva ore împreună la distanță emoțională totală.

4. Generați conversații de calitate

Sunt multe cupluri care, deși petrec toată ziua împreună, nu simt că au reușit să se conecteze. A vorbi despre vreme, copii sau cină nu este semnificativ când vine vorba de crearea intimității. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să existe vulnerabilitate, auto-dezvăluire și profunzime.

Dacă vrei să te apropii de partenerul tău, împărtășește-ți visele și dorințele, temerile și preocupările, așteptările și opiniile. Arată-te așa cum ești, chiar dacă asta te sperie.

Fii dispus să cunoști, să înțelegi și să îmbrățișezi esența celuilalt. Ascultă cu atenție, pune întrebări relevante, oferă sprijin și validare emoțiilor.

Această dinamică este cea care întărește iubirea și ne permite să ne înțelegem, să negociem și să empatizăm. Prin urmare, evită subiectele banale și nu-ți fie teamă să aprofundezi.

5. Alegeți activități adecvate pentru a petrece mai mult timp de calitate în cuplu

Orice moment zilnic (o cină, o conversație sau pur și simplu mersul la cumpărături împreună, dacă este trăit intens, poate deveni un act de calitate. Cu toate acestea, este indicat ca planurile să fie diverse și stimulatoare.

Puteți pleca împreună într-o scurtă excursie, urma un curs, asculta muzică sau face sport în aer liber. Totul va depinde de gusturile voastre; da, trebuie să găsiți un punct comun.

Atunci când partenerul este interesat de hobby-urile noastre și vrea să le împărtășească, acest lucru ne face să ne simțim speciali și apreciați. În mod similar, atunci când facem același lucru unul pentru celălalt, arătăm cât de mult ne pasă.

Făcând activități distractive și plăcute cu partenerul, induci sentimente pozitive. Prin urmare, veți dori să stați cât mai mult împreună.

Citește și: Partenerul se enervează și nu-mi vorbește: de ce și cum să acționez?

Some figure

Investiți timp de calitate în cuplu

Pe scurt, a petrece mai mult timp de calitate în cuplu este o decizie și un obiectiv la care trebuie să lucrați amândoi. Nu va fi întotdeauna ușor și uneori va fi tentant să lăsați inerția să preia controlul.

Nu totul este de-a gata. A cultiva pasiunea și intimitatea este cea mai bună garanție a satisfacției pe termen lung!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Contreras, A. U., García, M. T. I., & González, R. A. M. (2019). Diseño y validación de la Escala del Tiempo Compartido en la Pareja (TCP). Psychology, Society & Education11(2), 165-175.
  • Domínguez Folgueras, M. (2012). La división del trabajo doméstico en las parejas españolas. Un
    análisis de uso del tiempo. Revista internacional de sociología, 70(1), 153-179. doi:
    10.3989/ris.2009.08.26
  • Sánchez, R. (2017). Auto-divulgación: Medición en la pareja mexicana. Revista Iberoamericana de Psicología: Ciencia y Tecnología10(2), 11-24. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6642553

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.