7 sfaturi pentru a vă bucura de plajă la menstruație
 

7 sfaturi pentru a vă bucura de plajă la menstruație

Mersul la plajă poate părea incompatibil cu perioada menstruală. Cu toate acestea, există modalități de a vă bucura de plajă fără să vă faceți griji în legătură cu posibilele accidente.
7 sfaturi pentru a vă bucura de plajă la menstruație
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 13 iulie, 2023

În anotimpul fierbinte, una dintre activitățile preferate este mersul la plajă. Dacă zilele de odihnă coincid cu cele ale perioadei menstruale, multe femei se simt inconfortabil și vor să renunțe la idee. Totuși, puteți merge la plajă la menstruație dacă urmați sfaturile de mai jos!

În primul rând, nu uitați că menstruația este un proces natural care nu trebuie să afecteze felul în care petreceți timpul liber. Atât timp cât urmați câteva sfaturi de îngrijire personală, vă puteți distra fără disconfort.

Puteți să mergeți la plajă la menstruație?

Răspunsul scurt la această întrebare este: da!

Nu există contraindicații medicale. A merge sau nu la plajă la menstruație depinde în mare măsură de preferințe.

Desigur, simptomele experimentate în aceste zile pot fi neplăcute. Dacă aveți crampe, dureri de cap și disconfort, cel mai bine este să așteptați până când acestea se ameliorează. Soarele și plaja pot agrava acest tip de disconfort.

În plus, este necesar să faceți anumite ajustări în ceea ce privește protecția. De asemenea, trebuie să urmăriți fluxul menstrual. Acesta este cel mai bun mod de a preveni accidentele.

Curiozități…

  • Fluxul menstrual nu se oprește sub apă. În apă, vasele de sânge se strâng și încetinesc puțin scurgerea; cu toate acestea, scurgerea nu se oprește complet.
  • Înotul este o modalitate de a calma crampele menstruale și stresul din aceste zile. Acesta favorizează eliberarea de endorfine (modulatorii durerii) și ajută la inhibarea prostaglandinelor (responsabile de colici și inflamații).

Ce să faceți pentru a vă bucura de plajă la menstruație?

Menstruația nu împiedică posibilitatea de a înota sau de a merge la plajă. Trebuie doar să urmați câteva sfaturi pentru ca experiența să fie confortabilă.

1. Alegeți protecția potrivită

Confortul și siguranța metodei de protecție alese sunt cele mai important lucruri. Cele două opțiuni viabile pentru înot sunt tampoanele interne și cupa menstruală. Acestea au caracteristici diferite, dar oferă siguranță sporită. Testați fiecare metodă și stabiliți cât de des trebuie schimbate tampoanele sau golită cupa.

Absorbantele clasice, deși pentru multe femei sunt cea mai confortabilă opțiune, nu sunt recomandate pentru plaja, deoarece vă împiedică să vă bucurați de activități în apă și pot provoca iritații din cauza căldurii și umidității.

2. Folosiți protecție solară suplimentară

În zilele cu menstruație, pielea tinde să devină mai sensibilă decât în mod normal. Prin urmare, atunci când este expusă la soare, riscul de arsuri este și mai mare. Pentru a evita acest lucru, țineți la îndemână o loțiune de protecție solară cu spectru larg (mai mare de 30).

Acest produs trebuie reaplicat cel puțin o dată la două ore. În plus, alegeți articole de îmbrăcăminte care ajută la acoperirea unei părți mari a corpului. Pălăriile și ochelarii de soare sunt accesorii obligatorii.

3. Creați o trusă cu articolele de igienă necesare

Femeile care au trecut prin momente dificile în timpul menstruației știu că trebuie să fie pregătite pentru ce este mai rău. Creați o trusă cu tampoane suplimentare, șervețele umede, săpun, absorbante și alte articole de igienă.

4. Epilați-vă înainte de menstruație (opțional)

Nu este o idee bună să lăsați epilarea până în ultimul moment, deoarece sensibilitatea pielii la menstruație poate duce la iritații și disconfort. Prin urmare, ideal este să vă epilați cu câteva zile înainte de menstruație.

5. Alegeți costumul de baie potrivit

Încrederea generată de costumul de baie va facilita mersul la plajă. Culorile închise vă pot salva în caz de accident. De asemenea, modelele întregi sunt preferatele femeilor la menstruație.

6. Hidratați-vă

Un alt obicei care nu trebuie trecut cu vederea atunci când mergeți la plajă în perioada menstruală este hidratarea. Deși acest lucru este important în orice moment, mersul la plajă sau la piscină accelerează deshidratarea, ceea ce poate agrava crampele și balonarea.

Țineți la îndemână atât sticle cu apă, cât și băuturi cu electroliți. Hidratați-vă la cel puțin 30 de minute.

7. Fiți active

Nu există niciun impediment pentru înot, mers pe jos sau practicarea oricărui sport pe plajă la menstruație. Aceste activități vă distrag atenția, scad stresul și pot ajuta la ameliorarea durerii și a inflamației.

Cupa menstruala: cea mai bună variantă pentru a vă proteja la plaja în zilele menstruației

Atât tampoanele interne, cât și cupa menstruală sunt opțiuni de încredere pentru merge la plajă la menstruație. Cu toate acestea, cupa iese în evidență în fața tampoanelor tradiționale. De ce? Să vedem:

  • Nu funcționează prin absorbție. Spre deosebire de tampoane, cupa menstruală colectează sângele, deci nu se poate contamina prin absorbția apei.
  • Adaptare precisă. Se adaptează perfect corpului feminin, deoarece este flexibilă.
  • Utilizare simplă. Atât așezarea, cât și curățarea fac ca utilizarea să fie ușoară și rapidă.
  • Variantă ecologică. Fiind reutilizabilă, cupa menstruală nu dăunează mediului.
  • Confort. O potrivire corectă o face imperceptibilă.
  • Capacitate mare. Tampoanele absorb lichid aproximativ 4 sau 5 ore, în timp ce cupa menstruală poate ajunge la 8 ore fără risc de pierdere a lichidului.

La plajă sau piscină la menstruație

Dacă perioada menstruală coincide cu mersul la plajă sau piscină, nu există motive pentru a vă anula planurile. Este suficient să alegeți metoda de protecție adecvată, pe lângă întărirea măsurilor de protecție solară. Sângerarea nu vă împiedică să vă bucurați de activități în aer liber sau în apă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kalantaridou S, Makrigiannakis A, Zoumakis E y Chrousos G. Estrés y sistema reproductor femenino. Revista de inmunología reproductiva. 2004.
  • Fenster L, Waller K, Chen J, Hubbard A, Windham G, Elkin E y Swan S. Estrés psicológico en el lugar de trabajo y función menstrual. American Journal of Epidemiology. 1999.
  • Wang L, Wang X, Wang W, Chen C, Ronnennberg A, Guang W y Xu X. Estrés y dismenorrea: un estudio prospectivo basado en la población. Medicina ambiental y ocupacional. 2004.
  • Prado M, Doncel W, Mosquera O y Guarnizo T. La copa menstrual, una alternativa de higiene femenina. Revisión de la literatura. Rev. chil. obstet. ginecol. 2020. Disponible en: http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75262020000100099.
  • Caballero A. La copa menstrual: un nuevo método de higiene femenina. Hojas de El Bosque. 2016. Disponible en: https://es.scribd.com/document/378219481/La-Copa-Menstrual.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.