Logo image
Logo image

10 sfaturi pentru decorul oriental acasă

4 minute
Decorul oriental este pe cât de exotic, pe atât de izbitor. Citiți mai departe și aflați cum vă puteți face casa să arate ca un mic colț de Asia!
10 sfaturi pentru decorul oriental acasă
Ultima actualizare: 13 aprilie, 2023

În magazine, case, apartamente și în multe alte locuri, vedem mereu elemente de decor oriental. Aceasta este o tendință foarte populară în zilele noastre. Motivele sunt inspirate din diferite culturi asiatice. În acest articol, vă oferim cele mai bune sfaturi pentru decorul oriental acasă!

Statuile lui Buddha, vazele chinezești, porțelanul, lămpile în formă de glob și separatoarele de cameră se combină pentru a transmite seninătate și liniște, ținând cont de unele dintre principiile filozofiei feng shui.

Ce înseamnă decorul oriental?

Când vorbim de decor oriental, termenul poate părea puțin vag, deoarece acoperă multe culturi. Pe de o parte, avem țările cu influență arabă sau Orientul Mijlociu; pe de altă parte, avem India, iar în Orientul Îndepărtat predomină China și Japonia.

Aceste ultime țări sunt cele care inspiră cel mai mult trendul despre care vorbim. Mai presus de toate, decorul oriental se bazează pe principiile feng shui pentru designul interior.

Să vedem câteva dintre caracteristicile stilului oriental, adaptate Occidentului:

  • Mai multe stiluri se îmbină armonios.
  • Scopul este de a crea armonie și liniște și de a invita relaxare.
  • Există contraste între elementele cu tonuri reci și calde.
  • Presupune utilizarea unor elemente cu valoare simbolică sau chiar semnificație spirituală.
  • În anumite cazuri, se observă o tendință spre minimalism.

10 sfaturi pentru decorul oriental acasă

Pentru a avea un decor oriental acasă, trebuie să ținem cont de anumite principii în ceea ce privește mobilierul, tonurile și armonia generală a spațiului.

1. Sobrietate și echilibru

Într-un decor oriental, obiectivul este interiorul armonios. Asta nu înseamnă neapărat minimalism, dar trebuie evitate excesele în materie de decorațiuni.

Pariați pe sobrietate și echilibru. Distribuția mobilierului și a elementelor de decor este foarte importantă. Jucați-vă cu formele, dimensiunile și tonurile.

Desigur, acest lucru nu înseamnă întotdeauna simetrie, dar înseamnă ordine. Totul trebuie să fie la locul său, ținând cont de funcționalitate și de estetică.

Some figure
Stilul oriental de inspirație japoneză este curat, cu puține obiecte în camere.

2. Elemente naturale

Se recomandă utilizarea de materiale naturale, nu sintetice. Nu folosiți plastic, ci piatră, lemn, hârtie de orez, mătase sau bambus. Aceste elemente au o valoare simbolică: legătura cu pământul.

Puteți adăuga o mică fântână cu apă sau alte elemente auditive (sunet de cascadă, de briză) și parfumuri, pentru a avea senzația că sunteți cufundați în natură.

Descoperiți: Cum se folosește hârtia de orez pentru decorare?

3. Tonuri ușoare cu atingeri vii

În decorul oriental se folosesc tonuri naturale, în special cele fine, precum bejul și cafeaua, care amintesc de nisip sau lemn. Uneori se folosește și verdele, asociat cu vegetația.

Albul este comun pentru pereți sau mobilier. Pentru contrast, puteți folosi roșu și portocaliu. Auriul și bronzul sunt potrivite pentru vaze sau statui.

4. Iluminat

Iluminarea este difuză, cu accent pe lumina naturală. Pentru aceasta, se recomandă amplasarea panourilor din hârtie de orez.

Folosiți și lămpi pentru a crea o atmosfera intimă. Un element caracteristic al decorului oriental este paravanul din bambus și hârtie.

5. Mobilă joasă

Mobilierul jos este cel mai potrivit în decorul oriental acasă. Canapelele tipice au aproximativ 60 cm, iar măsuțele doar 15 cm. Desigur, măsuțele de cafea trebuie să aibă o înălțime proporțională. Mobilierul jos face ca spațiile să pară mai voluminoase.

În dormitor se folosesc paturi joase, uneori așezate direct pe podea. Mobilierul trebuie să fie din lemn (cedru sau tec). Liniile drepte sunt ideale, la fel și suprafețele lăcuite. Nu trebuie să lipsească pernele de mătase.

6. Covoare și tatami

Covoarele folosite în decorul oriental sunt în ton cu cadrul sobru. Modelele persane sau turcești nu sunt permise. Alegeți modelele minimaliste, cu un singur ton, bej sau pământiu. Tatami-urile sunt folosite în sufragerie sau dormitor.

7. Uși glisante

Ușile glisante, ca cele pe care le vedem în filme, se numesc shoji. Acestea ajută la compartimentarea spațiului și filtrează lumina, creând un mediu confortabil. Sunt fabricate din lemn și hârtie de orez.

8. Grădina Zen

Un decor oriental este incomplet fără o grădină zen. Realizate din nisip, pietriș și bolovani, acestea constituie un spațiu ideal pentru meditație și reflecție filozofică.

Daca nu aveți spațiu, exista posibilitatea de a alege o miniatură ca element decorativ.

9. Ornamente și accesorii

Nu se poate să nu menționăm ornamentele care completează decorul oriental, unele fiind tipice caselor tradiționale japoneze. Printre cele mai utilizate sunt următoarele:

  • Vaze: există diferite tipuri, precum cele albe și albastre în stilul dinastiei Ming sau satsuma, predominant aurii.
  • Tablouri și tapiserii: ideograme chinezești, ying și yang sau trigramele I-Ching.
  • Statui mici: Buddha, samurai, gheișe, pagode în miniatură, pisoi care mișcă lăbuța (maneki neko).
  • Lămpi și candelabre
Some figure
Statuile lui Buddha aduc noroc gospodăriei.

10. Alte idei și recomandări

Decorul oriental acasă poate merge pe diverse stiluri:

  • Japonez: minimalist
  • Chinez: cu mult roșu și galben aprins
  • Arab: modele geometrice
  • Hindus: foarte colorat

Recomandăm: Metodă orientală de a economisi bani acasă

Orientul Îndepărtat acasă

Decorul în stil oriental acasă trebuie să fie simplu, fără a supraîncărca spațiile. Aceasta este o tendință care, deși este încă exotică, este aproape de minimalism.

Dacă nu puteți sau nu doriți să modificați întreaga casă, amenajați o cameră mică pentru ceai. Folosiți o masă joasă și câteva ceainice și căni rafinate. Nu uitați de un covor la intrare, deoarece stilul oriental presupune descălțarea la intrare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Álvarez, J. (2008). Feng Shui: El Arte del diseño: creando armonía en el espacio y en el tiempo. Buenos Aires – Argentina, Ed. Kier.
  • Evraud, M., & Le Hardy, S. (2006). Cómo aplicar el Feng Shui: Claves para el hogar, el jardín, el trabajo, el amor y la amistad. Barcelona – España, Ed. Amat.
  • Falqui, R. (2014).  La simbologia negli interni delle case giapponesi tradizionali (Tesis de maestría). Universidad Politécnica, Valencia – España.
  • Lianhui, L., Shan, W., Jin, R. & Ding, X. (2022). Chinese decorative color based on improved AlexNet in interior decoration design. Hindawi. https://doi.org/10.1155/2022/2358905.
  • McGovern, S. (2016). The Ryôan-Ji zen garden: textual meanings in topographical form view all authors and affiliations. SAGE Journals, Volume 3(3). https://doi.org/10.1177/1470357204045787
  • Van Tonder, G., Lyons, M. & Ejima, Y. (2002). Visual structure of a Japanese Zen garden. Nature vol. 419, pp. 359–360.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.