Logo image
Logo image

Sfaturi pentru îngrijirea piciorului diabetic

3 minute
Piciorul diabetic este o cauză frecventă a spitalizării. Pentru a evita complicațiile majore, este esențial să respecți câteva sfaturi pentru îngrijirea piciorului diabetic.
Sfaturi pentru îngrijirea piciorului diabetic
Sergio Alonso Castrillejo

Scris și verificat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Îngrijirea piciorului diabetic este foarte importantă, deoarece această afecțiune implică faptul că pacientul este mai susceptibil de a suferi anumite tipuri de leziuni, fie ele intrinseci sau extrinseci. Prin urmare, este o boală riscantă.

Diabetul este o boală cronică ce afectează peste 400 de milioane de oameni din întreaga lume. Această afecțiune determină o creștere semnificativă a nivelului glicemiei (zahărului din sânge). Acest lucru se întâmplă atunci când corpul nu secretă suficientă insulină sau nu o secretă deloc.

Insulina este un hormon pe care îl secretă pancreasul. Aceasta permite glucozei din alimente să pătrundă în celule pentru a le furniza energie. Dacă nu există suficientă insulină, glucoza rămâne în sânge, provocând probleme grave de sănătate în timp.

Îți recomandăm:

Uleiuri esențiale pentru neuropatia diabetică

Ce este piciorul diabetic?

Some figure

Piciorul diabetic este o tulburare clinică neuropatică (cu afectarea nervilor) indusă de hiperglicemie (niveluri ridicate de zahăr în sânge). Poate apărea cu sau fără ischemie (lipsa alimentării cu sânge). După un declanșator traumatic, produce leziuni sau ulcerații.

Piciorul diabetic este una dintre principalele cauze ale amputărilor non-traumatice, deoarece pacienții suferă complicații, cum ar fi ulcerele și neuropatiile (pierderea simțurilor). Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, diabetul va afecta peste 330 de milioane de oameni până în 2030.

„Ulcerele piciorului diabetic (DFU) sunt asociate cu afectarea semnificativă a calității vieții, creșterea morbidității și mortalitatea și reprezintă o utilizare uriașă a resurselor de îngrijire a sănătății”, spune dr. Andrew Boulton, profesor la Universitatea din Manchester și medic consultant la Manchester Royal Infirmary.

Sfaturi de bază pentru îngrijirea piciorului diabetic

Some figure
Deși tăierea corectă a unghiilor necesită o anumită tehnică, nu este deloc greu.
  • Nu merge niciodată desculț. Deteriorarea nervilor scade simțurile, ceea ce înseamnă că este posibil să nu simți pietrele sau obiectele mici pe care calci.
  • Spală-ți picioarele în fiecare zi cu săpun neutru și apă caldă. Nu îți înmuia picioarele. Pentru a le usca, tamponează-le ușor pe fiecare cu un prosop în loc să le freci energic. Fii foarte atent când usuci zona dintre degetele de la picioare.
  • Folosește o loțiune pentru a-ți menține pielea picioarelor moale și hidratată. Vei evita crăpăturile de pe pielea uscată și va scădea riscul de infecție. Nu pune loțiune între degete.
  • Taie-ți unghiile de la picioare fără a le curba și evită tăierea colțurilor. Utilizează o pilă de unghii. Dacă observi o unghie încarnată, consultă imediat medicul.
  • Nu utiliza soluții antiseptice, medicamente fără prescripție medicală, comprese termice sau instrumente ascuțite. De asemenea, nu pune picioarele pe calorifere sau în fața sobei.
  • Nu fuma. Fumatul afectează vasele de sânge și scade capacitatea organismului de a transporta oxigen. Combinat cu diabetul, fumatul va crește semnificativ riscul de amputare (nu doar a picioarelor, ci și a altor părți ale corpului, cum ar fi mâinile).

Sfaturi în ceea ce privește pantofii

Some figure

Alege și poartă pantofii cu atenție, deoarece cei nepotriviți pot duce la ulcere și, ulterior, la infecții.

  • Cumpără pantofi noi la ore târzii ale zilei, când picioarele sunt deja umflate. De asemenea, asigură-te de faptul că sunt confortabili și mergi puțin cu ei în picioare.
  • Controlează pantoful în ceea ce privește lățimea, lungimea, spatele, călcâiul și talpa. Măsoară-ți picioarele de fiecare dată când cumperi pantofi noi fără a-i proba în prealabil.
  • Evită pantofii cu vârfuri ascuțite și tocurile înalte. Încearcă să cumperi pantofi cu partea superioară din piele și largi în zona degetelor.
  • Poartă pantofi noi doar 2 ore sau mai puțin. Nu purta aceeași pereche de pantofi în fiecare zi.
  • Verifică interiorul fiecărui pantof înainte de a-l purta. Nu lega pantofii prea strâns sau prea larg.
  • Evită plimbările lungi fără să faci pauze. Organizează-te astfel încât să te poți descălța și să verifici semnele de presiune (roșeață) sau ulcere.

Citește mai mult:

Descoperă 7 schimbări dietetice pentru diabetici

Concluzii

După cum ai văzut, este important ca toți pacienții cu niveluri ridicate de zahăr în sânge să ia măsuri pentru îngrijirea piciorului diabetic. În plus față de controalele medicale, aceste sfaturi vor ajuta la evitarea complicațiilor.

Dacă ai nevoie de mai multe informații, Societatea Română pentru Diabet a publicat un ghid complet pentru îngrijirea piciorului diabetic, pe care îl poți citi oricând.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Diabetic foot ulcers: prevention and treatment. A coloplast quick guide. 2012. https://www.coloplast.us/Global/US/Wound%20Care/Diabetic%20Foot%20Ulcers%20Quickguide_M4007N.pdf
  • Inlow, S. et al. Best practices for the prevention, diagnosis, and treatment of diabetic foot ulcers,
    Ostomy/Wound Management 2000, Vol. 46(11): 55-68.
  • International Working Group on the Diabetic Foot, International Consensus on the Diabetic Foot, 2007,
    2011.
  • Bakker, K. et al. The year of the diabetic foot, Diabetes Voice, March 2005, Vol. 50(1): 11-14.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.