Logo image
Logo image

Sfaturi pentru sănătatea mintală în timpul carantinei

5 minute
Cea mai mare parte a planetei se află în carantină din cauza crizei provocate de COVID-19. Grija pentru sănătatea mintală în timpul izolării la domiciliu este importantă pentru a preveni apariția stresului și a anxietatății. Descoperă câteva sfaturi utile în articolul de astăzi.
Sfaturi pentru sănătatea mintală în timpul carantinei
Isbelia Esther Farías López

Scris și verificat de filozoful Isbelia Esther Farías López

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Criza cu care se confruntă întreaga lume astăzi din cauza pandemiei de COVID-19 a obligat populația să se adapteze rapid la schimbările abrupte ale stilului de viață. Drept urmare, multe persoane au început să sufere de stres, anxietate și panică. Ți se întâmplă și ție să experimentezi aceste sentimente? Dacă da, nu rata următoarele sfaturi pentru sănătatea mintală în timpul carantinei!

Să știi cum să faci față acestei situații la nivel emoțional este un factor decisiv în prevenirea consecințelor negative. Prin urmare, o idee bună este să înveți să efectuezi activități de retrospecție care îți permit să rămâi calm și conectat la sinele tău interior.

10 sfaturi pentru sănătatea mintală în timpul carantinei

Fluxul constant de știri negative despre COVID-19 a generat diverse probleme de sănătate mintală în rândul populației. Și, bineînțeles, a sta închis în casă nu ajută deloc. În timp ce unii reușesc să facă față provocării, alții se confruntă cu anxietate, neliniște și chiar insomnie în fiecare zi.

Problema este faptul că mintea este copleșită de atâtea știri despre boală și de nevoia de a face față unei situații de izolare nemaiîntâlnite până acum. Drept urmare, mulți oameni trebuie să învețe cum să-și îngrijească mintea și să-și gestioneze emoțiile.

În rândurile următoare, îți vom oferi câteva sfaturi pentru a-ți îngriji sănătatea mintală în timpul carantinei.

1. Împarte

Acest lucru te va ajuta să ieși din propria tăcere psihică.

Anumite persoane se simt foarte vulnerabile în această perioadă, cum ar fi persoanele în vârstă, cei care lucrează pe cont propriu, părinții singuri, etc. Împărtășirea resurselor proprii cu asemenea persoane este o modalitate excelentă de a ajuta oamenii mai puțin norocoși. În același timp, această activitate te va ajuta să uiți de situația ta particulară.

Citește o poveste încurajatoare:

A supraviețuit coronavirusului la 101 ani

Some figure
Dacă ai ocazia, oferă mâncare și alte obiecte de bază celor care au nevoie de ajutor în perioada de carantină. Acest lucru te va ajuta să ieși din propria izolare mentală.

2. Ține legătura cu familia și prietenii

Chiar dacă te afli fizic departe, acesta nu este un motiv pentru a opri comunicarea cu cei fragi. De fapt, este exact invers!

Există atât de multe rețele de socializare și dispozitive electronice pe care le poți folosi pentru a rămâne în contact cu cei pe care îi iubești. Prietenii și familia sunt o rețea fundamentală de sprijin și o sursă de încurajare în asemenea momente.

3. Pentru a-ți îngriji sănătatea mintală în timpul carantinei provocate de coronavirus, ieși la soare în aer curat

Încearcă să stai la soare cel puțin o jumătate de oră în fiecare zi. Vei obține un bronz frumos, iar respirarea aerului proaspăt este o modalitate excelentă de a-ți îngriji sănătatea mintală în timpul carantinei.

Vitamina D nu este importantă doar pentru sănătatea emoțională, ci și pentru sănătatea fizică. Dacă nu ai la dispoziție o curte, atunci ieși pe balcon sau așază-te lângă o fereastră larg deschisă. Și nu uita de protecția solară!

4. Creează-ți un spațiu doar al tău

Găsește un spațiu în casă care are nevoie de atenție și transformă-l într-un colț confortabil doar pentru tine.

Curățenia are un efect pozitiv asupra minții. Creează un spațiu frumos decorat și confortabil. Poți folosi noul colț pentru a citi, a picta sau a practica orice alt hobby de care nu ai avut până acum timp.

5. Apucă-te de grădinărit

Fie că ai o curte imensă sau o simplă terasă, îngrijirea zilnică a plantelor te va ajuta să-ți eliberezi mintea. Mai mult, dacă ești curajos, ai putea începe să-ți crești propria mâncare!

6. Citește o carte

Pierde-te în paginile unui roman nou. Nu există o modalitate mai bună de a te deconecta de la prezent și de a uita de probleme decât să mergi într-o călătorie literară.

Some figure
Citind, poți alunga gândurile negative și îți poți îngriji sănătatea mintală în timpul carantinei provocate de coronavirus.

7. Practică meditația

Meditația este necesară pentru a reuși să-ți golești mintea în timpul pandemiei de coronavirus. Mai degrabă, pentru a fi concentrat și prezent aici și acum. Dacă nu știi ce trebuie să faci, nu te îngrijora. Există numeroase cursuri online care te vor învăța cum să procedezi. Ulterior, îți poți stabili propriul ritm de meditație.

8. Încearcă pilates pentru a-ți îngriji sănătatea mintală în timpul carantinei

Pilates este o tehnică excelentă pentru a reduce stresul și a-ți îmbunătăți starea de spirit. De fapt, potrivit unui studiu publicat în „Muscles, Ligaments, and Tendons Journal”, practicarea de pilates ajută, de asemenea, la menținerea în formă din punct de vedere fizic.

Pilates îți poate îmbunătăți flexibilitatea și te ajută să fii mai sănătos. Acesta nu este un detaliu minor, deoarece carantina poate duce cu ușurință la instalarea sedentarismului.

9. Învață tehnicile mindfulness

Tehnicile de mindfulness sunt un alt instrument pe care îl poți utiliza pentru a evita suprasolicitarea mintală. Cu ajutorul acestor metode, te vei deconecta pentru o clipă de tot ceea ce se întâmplă în jur și vei căuta în interiorul tău liniștea de care ai nevoie.

10. Acordă-ți timp ție

Dacă ai simțit vreodată că nu ai timp doar pentru tine, atunci acesta este momentul perfect pentru un răsfăț.

A sta acasă este scuza perfectă pentru a te îngriji și a face o schimbare. Acordă-ți timp pentru efectuarea de exerciții fizice, tratamente estetice sau orice altă activitate care te face să te simți bine în pielea ta.

Citește mai mult:

Contaminarea cu coronavirus la cumpărături

Some figure
Un tratament facial sau o baie cu sumă poate fi lucrul de care ai nevoie pentru a-ți elibera mintea și a te răsfăța în același timp.

Grija pentru sănătatea mintală în timpul carantinei provocate de COVID-19

Nu în ultimul rând, pentru a-ți îngriji sănătatea mintală în timpul carantinei, acordă-ți timp pentru a reflecta. Poți privi această situație ca pe o oportunitate de a-ți schimba obiceiurile proaste, de a avea grijă de ceilalți și de a-ți îmbunătăți comportamentul față de mediul înconjurător.

Situația actuală nu va dura pentru totdeauna. Va veni un moment în care vei putea să privești înapoi la aceste zile fără să simți anxietatea cu care te confrunți acum. Încearcă să te relaxezi, să nu urmărești prea mult știrile și să profiți de timpul liber pe care îl ai pentru a face lucruri care contribuie la un sentiment de mai bine.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kloubec J. Pilates: how does it work and who needs it?. Muscles Ligaments Tendons J. 2011;1(2):61–66. Published 2011 Dec 29.
  • Centers for Disease Control and Prevention. (2020). Stress and Coping. Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). CDC. Available in https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/managing-stress-anxiety.html
  • Roy D, Tripathy S, Kar SK, Sharma N, Verma SK, Kaushal V. Study of knowledge, attitude, anxiety & perceived mental healthcare need in Indian population during COVID-19 pandemic [published online ahead of print, 2020 Apr 8]. Asian J Psychiatr. 2020;51:102083. doi:10.1016/j.ajp.2020.102083
  • Lee, Sherman. (2020). Coronavirus anxiety scale: A brief mental health screener for COVID-19 related anxiety. Death Studies. 1-9. 10.1080/07481187.2020.1748481.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.