Sfaturile medicului pentru îngrijirea pielii
Scris și verificat de medicul Rocío Gil Redondo
Pielea frumoasă este pielea sănătoasă. Pielea necesită îngrijire specială pentru a arăta impecabil. În interviul următor, dermatologul Rocío Gil Redondo ne vorbește despre acest subiect interesant. Să ascultăm sfaturile medicului pentru îngrijirea pielii!
„Soarele este una dintre cauzele majore ale îmbătrânirii, deoarece duce la pierderea elasticității pielii și la apariția ridurilor, a pigmentărilor nedorite, cum ar fi melasma sau lentiginele solare și a vasodilatației, în special la nivelul gâtului și al pieptului.”
-Dr. Gil Redondo-
Cel mai mare organ al corpului
Pielea este cel mai mare organ al corpului. Are aproape 2 metri lungime și îndeplinește funcții de bază: protejarea corpului împotriva razelor solare, temperaturii și bacteriilor și menținerea hidratării. Pielea le permite oamenilor să simtă și să experimenteze; este un canal senzorial extraordinar care necesită îngrijire zilnică.
Toată lumea visează să aibă pielea fără cusur, deoarece aspectul său este sinonim cu frumusețea. Așadar, mulți oameni caută cele mai noi tratamente pentru a-și menține tinerețea, elasticitatea și strălucirea pielii. Dar sănătatea pielii nu ține doar de doar aspectul fizic.
Dermatită atopică, rozacee, acnee, alunițe… Multe afecțiuni ale pielii necesită îngrijire adecvată. Îngrijirea pielii implică în principal protecția și prevenirea. Nu uita că expunerea la soare este unul dintre cei mai răi dușmani ai pielii. Cancerul de piele și îmbătrânirea prematură sunt asociate cu expunerea la soare.
Sfaturile medicului pentru îngrijirea pielii: interviu cu Rocío Gil Redondo
Dr. Rocío Gil Redondo este licențiată în medicină la Universitatea Alcalá și specializată în dermatologie la Spitalul Universitar din Guadalajara. Lucrează în diverse centre medicale, predă cursuri și ține conferințe.
Din experiența sa dermatologică, ne poate spune că nu există remedii magice. Cel mai important lucru în majoritatea cazurilor, cum ar fi acneea sau alte afecțiuni ale pielii, este cunoașterea adecvată a tenului. Aspecte precum protecția solară, ritualurile de curățare și purtarea machiajului adecvat nu ar trebui niciodată ignorate.
De asemenea, verificarea periodică a alunițelor care există de mult timp pe piele sau a celor noi pe care le-ai observat după vara trecută depășește sfera estetică: este vorba, în primul rând, de sănătate și bunăstare.
Întrebare: Auzim adesea că îngrijirea tenului diferă în funcție de tipul de piele. Care sunt principalele tipuri de piele și ce trebuie să avem în vedere?
Există în principal patru tipuri de piele: normală, uleioasă, uscată și combinată. Pentru a le clasifica, trebuie să țineți cont de caracteristici precum textura, strălucirea, descuamarea… În ciuda acestei clasificări, fiecare tip de piele se poate comporta diferit din cauza factorilor de mediu, cum ar fi vremea.
Întrebare: Știm că există zone mai sensibile ale pielii care au nevoie de o îngrijire specială. Care sunt acestea și ce putem face pentru a avea grijă de ele?
Cele mai sensibile zone sunt cele formate din piele mai subțire, cum ar fi pielea din jurul ochilor și al buzelor. Pentru a îngriji aceste zone, trebuie să le hidratați zilnic cu creme special concepute și să nu uitați să le protejați de soare.
Citește mai mult:
Întrebare: În ziua de azi, expunerea la soare este o problemă deosebit de îngrijorătoare. În ce măsură trebuie să luăm în considerare acest factor când vine vorba de îngrijirea pielii?
Soarele este una dintre cauzele majore ale îmbătrânirii, deoarece duce la pierderea elasticității pielii și la apariția ridurilor, a pigmentărilor nedorite, precum melasma sau lentiginele solare (lentigo solar) și a vasodilatației, în special la nivelul gâtului și al pieptului.
Mai important decât atât este riscul pe care îl prezintă în ceea ce privește dezvoltarea cancerului de piele, care poate necesita extirpare chirurgicală cu consecințe estetice ulterioare, pe lângă riscul crescut de mortalitate prezent în cazul apariției anumitor tipuri de cancer de piele, cum ar fi melanomul.
Întrebare: De ce este atât de important să ne exfoliem și hidratăm pielea feței?
Curățarea feței este importantă deoarece elimină murdăria din mediu depusă pe parcursul zilei, precum și urmele de machiaj. Hidratarea este importantă pentru menținerea texturii pielii și pentru satisfacerea nevoilor acesteia, în funcție de tipul de piele.
Exfolierea ajută la eliminarea celulelor stratului cornean, cel mai superficial strat de piele, pe care organismul îl elimină în mod natural în câteva zile. Prin urmare, recomand exfolierea în caz de necesitate, cum ar fi pielea predispusă la înfundarea porilor sau cea cu textură neregulată. Nu o recomand în caz de piele sensibilă care este predispusă la iritare.
Întrebare: Ar trebui să evităm orice produs sau tip de machiaj?
Persoanele cu piele predispusă la acnee ar trebui să evite machiajul și cremele comedogenice pentru a elimina riscul apariției eventualelor leziuni.
Întrebare: Există o preocupare tot mai mare pentru prevenirea îmbătrânirii pielii. Ne puteți spune câte ceva despre cele mai inovatoare tratamente pe care le oferă clinicile de întinerire?
Unul dintre cele mai inovatoare tratamente este terapia biofotonică, un tratament care utilizează o lumină fluorescentă pentru a stimula producția de colagen și pentru a ameliora ridurile fine și cicatricile rezultate în urma acneei. Acest tratament reduce dimensiunea porilor și îmbunătățește textura pielii și calitatea sa generală.
De asemenea, un alt tratament inovator este radiofrecvența, care încălzește straturile profunde ale pielii pentru a stimula producția de fibre de colagen și elastină, îmbunătățind aspectul corpului și al feței.
Întrebare: Ne puteți oferi câteva informații despre dermatita atopică? Știm că este o boală cutanată foarte frecventă, care afectează mai ales nou-născuții. De asemenea, ce anume provoacă apariția acesteia?
Dermatita atopică este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care copiii sunt duși la medicul dermatolog. Între 10 și 20% dintre copiii sub 10 ani pot fi afectați de această boală.
Dermatita atopică poate afecta chiar și calitatea vieții și a somnului în cazuri moderate și severe. Această afecțiune este cauzată de o modificare a barierei naturale de protecție a pielii, există o predispoziție genetică și poate fi declanșată și de factorii de mediu. Există un proces inflamator care provoacă roșeață, mâncărime și descuamare.
Citește mai mult:
Întrebare: La final, ne puteți spune care sunt motivele cele mai frecvente pentru care oamenii apelează la consultul dermatologic?
Unele dintre cele mai frecvente consulturi dermatologice sunt pentru acnee, rozacee, dermatită seboreică, alunițe, psoriazis, dermatită atopică și infecții virale, cum sunt verucile virale și molluscum contagiosum. Acestea din urmă afectează mai ales copiii.
De asemenea, văd frecvent afecțiuni precanceroase, precum keratoza actinică și cancerul de piele, în special carcinomul cu celule bazale și carcinomul epidermoid. Însă acestea sunt mai frecvente la adulții vârstnici. De aceea, vă sfătuiesc să țineți mereu cont de sfaturile medicului pentru îngrijirea pielii!
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.