Logo image
Logo image

Simptome și tratament pentru herpesul oral

3 minute
Herpesul oral este un virus comun care poate afecta pe oricine - adulți sau copii. Simptomele sale sunt ușor de identificat. Mai jos, îți vom explica modalitățile de diagnosticare și tratare.
Simptome și tratament pentru herpesul oral
Ultima actualizare: 06 mai, 2021

Herpesul oral este des întâlnit. Această afecțiune este strâns legată de estetică deoarece, în faza acută a unei erupții, produce vezicule în jurul gurii. Un virus provoacă această infecție, care se poate răspândi mult mai ușor decât alte boli. În acest articol, îți vom prezenta principalele simptome și un tratament pentru herpesul oral.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, dacă ar fi testată pentru herpesul oral, aproximativ 67% din populația adultă din întreaga lume ar avea un rezultat pozitiv. Cu alte cuvinte, o persoană poate avea un rezultat pozitiv chiar dacă nu a avut niciodată simptome.

Cum se răspândește

Virusul herpes simplex HSV-1 cauzează herpesul oral. Acest agent patogen aparține familiei de virusuri cunoscute sub numele de Herpesviridae. O altă parte a acestei familii este HSV-2, cunoscut și sub numele de herpes genital. În general, aceste virusuri afectează diferite părți ale corpului. De exemplu:

  • HSV-1 rămâne în principal în jurul gurii
  • HSV-2 se manifestă în regiunea genitală, provocând herpes genital

Ambii viruși se transmit prin contact direct, chiar și atunci când nu există leziuni vizibile sau active. În termeni simpli, o persoană poate infecta o altă persoană chiar dacă nu are vezicule la momentul contactului.

Desigur, transmiterea virală este mult mai probabilă dacă persoana are vezicule. Cu toate acestea, cea mai mare probabilitate de transmitere există atunci când una dintre vezicule se sparge și lichidul din interior curge. Lichidul din vezicule este plin de viruși herpes simplex.

Herpesul este extrem de contagios. O persoană infectată poate răspândi HSV-1 către o altă persoană prin sărut, dar și prin partajarea ustensilelor de bucătărie. În schimb, HSV-2 se răspândește în principal prin contactul sexual.

Această distincție nu este întotdeauna valabilă. De exemplu, o persoană se poate infecta cu herpes genital în urma sexului oral, dar poate avea simptome în jurul gurii, ca și cum ar avea herpes oral.

Vezi și:

Herpesul circinat: ce este și cum se tratează?

Some figure

Simptomele herpesului oral

Infecția cu HSV-1 are mai multe faze. În funcție de stadiul evoluției virusului, simptomele vor fi diferite. Mai jos, vom descrie evoluția naturală comună a herpesului oral:

  • Senzație de arsură: cu o zi înainte de apariția veziculelor, persoana infectată poate simți mâncărime, arsuri sau furnicături în jurul buzelor.
  • Bășici vizibile: a doua fază presupune bășici vizibile. Acestea conțin un lichid limpede și sunt localizate pe sau în jurul buzelor. Bolnavul poate avea febră în acest stadiu.
  • Bășici rupte: după aproximativ 4-7 zile de la apariția veziculelor, acestea se deschid și eliberează lichid. Va apărea durere, iar rana va forma o crustă.
  • Cicatrizare: la aproximativ 15 zile până la 1 lună după primele simptome, crustele dispar și nu ar trebui să lase în urmă o cicatrice. Este important de reținut faptul că acest proces durează mai mult în timpul primului focar și dispare mai repede în focarele ulterioare.

Tratament pentru herpesul oral

Lăsat netratat, herpesul oral va trece prin ciclul său natural de evoluție, așa cum am descris mai sus. După câteva zile, săptămâni sau cel mult o lună, semnele virusului ar trebui să dispară fără cicatrici.

Apoi, virusul va rămâne latent în sistemul nervos periferic și, în viitor, va reapărea sau nu cu simptome similare care durează mai puțin timp.

Vezi mai mult:

5 tratamente rapide pentru herpes

Some figure

Antiviralele s-au dovedit a fi cel mai bun medicament pentru tratarea herpesului oral (cum ar fi Aciclovir sau Valaciclovir). Cu toate acestea, singurul lor beneficiu este faptul că scurtează durata focarului. Până acum, nu există niciun remediu definitiv pentru herpes.

În ciuda eficacității medicamentelor antivirale, HSV-1 rămâne în sistemul nervos periferic și, prin urmare, poate fi reactivat în viitor.

Antivirale sub formă de tablete sunt administrate pe cale orală. Există și creme ce pot fi aplicate local. Calea orală este mai eficientă decât cea topică. În plus, eficacitatea depinde de cât de devreme începe tratamentul.

În mod ideal, antiviralele trebuie luate în momentul în care apare senzația familiară de mâncărime sau arsură sau odată ce apare prima veziculă.

Dacă simptomele devin dureroase, calmantele în doze mici pot ajuta. Atât ibuprofenul, cât și paracetamolul sunt opțiuni utile pentru ameliorarea durerii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Echeverría, A., Vignoletti, F., Fabrizi, S., Matesanz, P. (2007).Papel etiológico de los virus en la enfermedad periodontal.Avances en periodoncia e implantología oral, 19(2), 101-113.
  • Alvarez, Esthefanya Diaz, et al. “Conocimiento y tratamiento del herpes labial utilizado por adolescentes en Medellin.” Revista Nacional de Odontologia 13.26 (2017).
  • Bascones-Martínez, A., Pousa-Castro, X. (2011). Herpesvirus.Avances en Odontoestomatología, 27(1), 11-24.
  • Romero, H. R., Rojas, P. N., González, L. P., Klein, K. P.,de la Parte, M. A., Barrios, H. R. (2012). Actualización enInfecciones por el Virus Herpes Simplex. Informe Medico,14(8).nforme Medico,14(8).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.