Logo image
Logo image

Simptome și tratament pentru sarcoidoză

3 minute
Sarcoidoza poate fi rezultatul unei infecții sau al unui răspuns anormal al sistemului imunitar. Persoanele afectate de sarcoidoză tușesc și au dificultăți de respirație.
Simptome și tratament pentru sarcoidoză
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Sarcoidoza este o boală ce provoacă acumulări anormale de celule inflamatorii numite granuloame. Poate afecta multe organe, dar afectează ales plămânii și ganglionii limfatici. Există un tratament pentru sarcoidoză?

Cei afectați de sarcoidoză tușesc și au dificultăți de respirație. Cu toate acestea, simptomele pot varia, în funcție de organele afectate.

Sarcoidoza poate fi rezultatul unei infecții. Cu toate acestea, poate apărea și din cauza unui răspuns anormal al sistemului imunitar. Această boală apare mai ales la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani. În plus, apare aproape întotdeauna în timpul iernii sau la începutul primăverii.

Simptome provocate de sarcoidoză

Simptomele sarcoidozei variază în funcție de zona afectată și de stadiul bolii. De asemenea, depind de vârsta și sexul persoanei afectate. Unele dintre simptomele generale sunt febra, oboseala, starea de rău, durerea toracică nedefinită, pierderea poftei de mâncare și durerile articulare. Cu toate acestea, în funcție de localizare, există și simptome specifice, pe care le vom explica mai jos.

Plămâni

Some figure
Plămânii sunt unul dintre principalele organe afectate de sarcoidoză, pacientul suferind de tuse și dispnee (dificultăți de respirație).

Radiografia toracică va evidenția ganglionii limfatici măriți în zona pulmonară de lângă inimă. Dacă afecțiunea este severă, plămânul ajunge să suprasolicite partea dreaptă a inimii și să provoace insuficiență cardiacă dreaptă.

Te-ar putea interesa:

Transplantul de plămâni: tot ce trebuie să știi

Piele

Când sarcoidoza afectează pielea, apare o erupție roșie pe tibie. Febra și durerile articulare însoțesc în mod normal acest simptom.

Ficat și splină

Un procent ridicat de persoane cu sarcoidoză au granuloame la nivelul ficatului. Însă persoanele cu această afecțiune nu prezintă, de obicei, niciun simptom. Din acest motiv, ficatul pare să funcționeze normal, dar analizele de sânge vor oferi date cu privire la gradul de afectare.

Ochi

Dacă sarcoidoza afectează ochii, provoacă roșeață și durere. În plus, inflamația ajunge să obstrucționeze drenajul fluidului intern al ochiului, provocând glaucom.

Inimă

Granuloamele care se formează pe inimă pot duce la palpitații cardiace, amețeli sau insuficiență cardiacă.

Citește mai mult:

6 tipuri de boli de inimă și simptomele lor

Articulații și mușchi

Inflamația generată de prezența sarcoidozei provoacă dureri articulare. În general, încheieturile mâinilor, coatele, genunchii și gleznele sunt cele mai afectate articulații.

Sistem nervos

În unele cazuri, această boală afectează nervii cranieni. Atunci când se întâmplă acest lucru, este posibil să ai simptome precum vederea dublă, pierderea auzului și paralizia parțială a feței.

Creșterea nivelului de calciu

De asemenea, sarcoidoza poate crește nivelul de calciu din sânge și urină. Granuloamele produc vitamina D activă, ceea ce îmbunătățește absorbția calciului. Nivelurile ridicate de calciu provoacă pierderea poftei de mâncare, greață, vărsături, sete și urinare excesivă. În timp, corpul poate forma pietre la rinichi. Acest lucru poate duce la boli cronice renale.

Tratament pentru sarcoidoză

Some figure
În general, medicii vor trata sarcoidoza cu corticosteroizi. Cu toate acestea, în unele cazuri, ar putea utiliza imunosupresoare.

Majoritatea persoanelor cu această afecțiune nu au nevoie de tratament. Cu toate acestea, dacă este necesar, medicii pot administra antiinflamatoare nesteroidiene pentru ameliorarea durerii și febrei.

Medicamente cu corticosteroizi: tratament de primă alegere pentru sarcoidoză

Medicii folosesc corticosteroizi pentru a trata cazurile de sarcoidoză care provoacă sufocare, dureri articulare sau toracice și febră. În plus, le folosesc și atunci când există niveluri ridicate de calciu și leziuni ce deformează pielea. Medicii le folosesc și atunci când apare afectarea funcției hepatice, cardiace și nervoase.

Corticosteroizii controlează bine simptomele și leziunile țesuturilor cauzate de sarcoidoză. Cu toate acestea, nu pot preveni fibroza pulmonară.

Imunosupresoare

Aproximativ 10% dintre persoanele afectate de sarcoidoză nu răspund la tratamentul cu corticosteroizi. În aceste cazuri, medicii folosesc metotrexat. În unele cazuri, atunci când corticosteroizii sunt ineficienți sau provoacă efecte secundare neplăcute, medicii administrează medicamente imunosupresoare.

Unele dintre aceste medicamente sunt azatioprina, clorochina sau hidroxiclorochina și infliximabul. Hidroxiclorochina este utilă pentru tratarea leziunilor cutanate deformante. De asemenea, este utilă atunci când există un nivel ridicat de calciu în sânge. În plus, poate fi eficientă și atunci când există inflamații dureroase ale ganglionilor limfatici.

Pe de altă parte, dacă sarcoidoza îți afectează inima, este posibil să ai nevoie de un stimulator cardiac.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Salah, S., Abad, S., Monnet, D., & Brézin, A. P. (2018). Sarcoidosis. Journal Francais d’Ophtalmologie. https://doi.org/10.1016/j.jfo.2018.10.002

  • Wijsenbeek, M. S., & Culver, D. A. (2015). Treatment of Sarcoidosis. Clinics in Chest Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ccm.2015.08.015

  • Ehmann, D., & Garg, S. (2017). Ocular sarcoidosis. In Retinal and Choroidal Imaging in Systemic Diseases. https://doi.org/10.1007/978-981-10-5461-7_7


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.