Logo image
Logo image

Simptome și tratamente pentru ateroscleroză

3 minute
Ateroscleroza este o boală a arterelor care poate duce la un atac de cord. Prin urmare, este foarte important să previi factorii de risc și să ai grijă de vasele de sânge.
Simptome și tratamente pentru ateroscleroză
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ateroscleroza este o boală a arterelor care determină acumularea de colesterol pe pereții acestora. Prin urmare, vasele de sânge devin rigide și lipicioase, crescând riscul de înfundare. Această boală provoacă atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Din acest motiv, este foarte important să-ți îngrijești arterele. În acest articol, vom discuta despre principalele simptome și tratamente pentru ateroscleroză.

Factorii de risc ce pot duce la apariția aterosclerozei sunt:

  • Obezitatea
  • Colesterolul ridicat
  • Stilul de viață sedentar
  • Fumatul

Aceasta este o boală care se dezvoltă lent și poate apărea la o vârstă fragedă. Nu provoacă simptome, motiv pentru care este dificil să știi dacă suferi de ateroscleroză. Boala poate fi detectată numai prin teste medicale sau atunci când se declanșează o afecțiune adiacentă.

În ciuda faptului că este o boală mai frecventă în țările dezvoltate (este una dintre principalele cauze de deces), a devenit o cauză principală de mortalitate și în țările în curs de dezvoltare. În general, bărbații sunt mai predispuși să sufere de aceasta decât femeile.

Cum se manifestă ateroscleroza

Some figure
Acumularea plăcii în vasele de sânge are loc progresiv, până la apariția leziunilor ateromatoase.

Această modificare apare atunci când lipidele, precum colesterolul și trigliceridele, se depun pe pereții arterelor. De asemenea, în sânge se acumulează celule inflamatorii, cunoscute sub numele de leucocite.

Pe măsură ce aceste substanțe se depun pe pereții arterelor, celulele care le compun se dezorganizează și pot produce ceea ce este cunoscut sub numele de leziune ateromatoasă. Când leziunea progresează, apar cristale de colesterol, precum și depozite de calciu. În unele cazuri, se formează și un tromb, care poate înfunda artera și poate provoca un atac de cord, deoarece trecerea sângelui este întreruptă.

Îți recomandăm:

Ateroscleroza – 12 remedii naturiste care o previn

Simptomele aterosclerozei

După cum am menționat mai sus, ateroscleroza este o boală care se manifestă fără simptome. Așadar, este foarte periculoasă. Simptomele tind să apară numai atunci când ateroscleroza este în stadiu avansat și sângele are dificultăți în a ajunge la diferite organe și țesuturi.

Simptomele aterosclerozei moderate până la severe depind de arterele afectate. Câteva exemple sunt:

  • Arterele coronare. Pacienții pot simți dureri sau presiune în piept. Acestea sunt semne tipice ale anginei pectorale.
  • Arterele cerebrale. Acești pacienți prezintă semne de slăbiciune bruscă a membrelor, dificultăți de vorbire, pierderea temporară a vederii la un ochi sau mușchi faciali lăsați. Setul de simptome indică un posibil atac ischemic tranzitoriu care, dacă nu este tratat corespunzător, poate deveni un accident vascular cerebral în timp.
  • Arterele extremităților. În acest caz, persoanele afectate pot simți dureri la nivelul picioarelor atunci când merg.
  • Arterele renale. Ateroscleroza acestor artere apare ca urmare a tensiunii arteriale crescute sau a insuficienței renale.

Citește mai mult:

Cauze și remedii pentru ateroscleroza obliterantă

Tratamente pentru ateroscleroză

Some figure
Tensiunea arterială și cheagurile sunt probleme tipice de sănătate cauzate de această boală.

Pentru a aborda această afecțiune, specialistul va indica un tratament unic pentru fiecare pacient, deoarece acesta variază în funcție de vârstă, starea de sănătate și localizarea leziunii, printre alți factori.

Specialiștii indică adesea anumite măsuri generale tuturor pacienților. În primul rând, recomandă schimbarea anumitor obiceiuri, cum ar fi dieta, pentru scăderea nivelului de colesterol. De asemenea, medicii recomandă renunțarea la fumat și exercițiile fizice efectuate în mod regulat. În al doilea rând și acolo unde este necesar, specialiștii indică tratamentul medicamentos pe bază de anticoagulante pentru a preveni formarea cheagurilor.

De asemenea, pot recurge la utilizarea medicamentelor antiplachetare, care sunt utile pentru reducerea „lipiciului” plachetelor. Alte medicamente utilizate pentru tratarea acestei afecțiuni sunt cele care servesc la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol.

Anumiți pacienți necesită tratamente chirurgicale pentru ateroscleroză. Există două tehnici chirurgicale:

  • Angioplastia. Scopul acestei proceduri este de a deschide arterele blocate.
  • Intervenția de by-pass a arterei coronare. Aceasta este tehnica utilizată la pacienții cu angină pectorală.

Ateroscleroza este una dintre principalele boli care pot fi evitate și prevenite. Stilurile de viață joacă un rol esențial în dezvoltarea acesteia. Acesta este motivul pentru care mișcarea regulată, o alimentație sănătoasă și echilibrată și evitarea obiceiurilor proaste sunt cel mai bun mod de a preveni ateroscleroza.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Marrupe, L. H. (2010). La coronariografía. Libro de La Salud Cardiovascular Del Hospital Clinico San Carlos y de La Fundacio BBVA.
  • Fernández-Miranda, C., Luis Aranda, J., Paz, M., Núñez, V., González, P. G., Díaz-Rubio, P., … Gómez Izquierdob, M. T. (2001). Aterosclerosis subclínica de la arteria carótida en pacientes con enfermedad coronaria. Medicina Clínica. https://doi.org/10.1016/S0025-7753(01)71864-7
  • Alvarez, B. G., & Docampo, M. M. (2005). Arteriosclerosis. In Measuring Immunity: Basic Biology and Clinical Assessment. https://doi.org/10.1016/B978-012455900-4/50316-0

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.