Simptome și tratamente pentru erupțiile cutanate
Scris și verificat de biologul María Muñoz Navarro
Intrăm în contact în fiecare zi cu tot felul de lucruri. Multe dintre acestea sunt microorganisme care pot provoca erupții cutanate – o colorare roșiatică a pielii ce apare ca răspuns la contactul cu diverși alergeni. În acest articol, vom discuta despre simptome, cauze și tratamente pentru erupțiile cutanate.
Pielea este prima barieră de apărare pe care o avem împotriva agenților externi. Acesta este motivul pentru care este atât de important să-i acordăm atenție și să luăm anumite măsuri preventive. Mai jos, îți vom explica ce înseamnă o erupție pe piele și ce poți face pentru a o preveni.
Ce este o erupție cutanată?
Roșeața pe piele reprezintă o erupție cutanată și este adesea însoțită de leziuni mici, cum ar fi urticaria în zone localizate. Există diferiți factori care pot duce la apariția unei erupții cutanate. De asemenea, există două tipuri de erupții, care depind de factorii declanșatori, de culoare și de modul în care se manifestă.
Descoperă mai mult:
Dermatita de contact
Acest tip de erupție cutanată apare ca o reacție alergică la un compus chimic sau la un alt agent fizic. Orice produs pe care îl consumi are componente ce pot provoca modificări și deteriorări ale pielii. Câteva exemple în acest sens sunt:
- Săpunurile
- Loțiunile, produsele cosmetice și parfumurile
- Produsele de curățare
- Medicamentele
Acest tip de dermatită este împărțită în două categorii: de contact și alergică. Manifestările sale sunt identice, dar diferă evoluția bolii și fiziopatologia ei.
Dermatita seboreică
Așa cum a relevat un studiu apărut în Jurnalul Academiei Europene de Dermatologie și Venerologie, această patologie afectează între 1 și 3% din populația sănătoasă. Prin urmare, putem spune că dermatita seboreică este o boală inflamatorie recurentă frecventă.
Persoanele cu această patologie au pielea grasă și un ton al acesteia care variază de la roz la roșu, însoțit de o descuamare gălbuie. Activitatea glandelor sebacee este cea care contribuie la dezvoltarea dermatitei seboreice.
Simptome și cauze ale erupțiilor cutanate
Adesea, simptomele includ apariția petelor roșii și a mâncărimii într-un loc specific al corpului. În plus, pot exista macule eritematoase, papule, vezicule și bășici localizate.
Dermatita seboreică este o piele gălbuie grasă care afectează buzele, pleoapele și sprâncenele, scalpul și pieptul. Vârsta, sexul și predispoziția genetică sunt factori care fac ca unii oameni să fie mai susceptibili la apariția erupțiilor cutanate.
În plus, această patologie poate fi cauzată de diverși agenți externi. Cei mai frecvenți vinovați sunt infecțiile cu microorganisme și reacțiile la alergeni sau substanțe chimice care se găsesc în țesături, produse de curățare și produse cosmetice.
Dermatita de contact apare din cauza leziunilor chimice la nivelul pielii. Alergia apare din cauza unei reacții hipersensibile în 48 de ore de la expunerea la un anumit alergen. Unele dintre produsele care duc la apariția acestui tip de roșeață a pielii în dermatita de contact sunt corticosteroizii, antihistaminicele, antibioticele și loțiunile solare.
Dermatita seboreică pare să fie cauzată de ciuperci și predispoziția genetică. De exemplu, acesta este cazul drojdiei Malassezia, o ciupercă comensală care produce metaboliți ce irită pielea. În plus, s-a demonstrat că pacienții care suferă de anumite boli, cum ar fi HIV, sau cei care au primit un transplant de organ, sunt mai sensibili.
Îți recomandăm:
Tratamente pentru erupțiile cutanate
Una dintre cele mai eficiente modalități de prevenire a erupției cutanate este cunoașterea substanțelor care provoacă alergii și evitarea contactului cu acestea. S-ar putea să ai probleme totuși cu descifrarea nomenclaturii componentelor chimice de pe etichete.
În primul rând, dermatologii și alergologii trebuie să ia în considerare prezența compușilor chimici în produsele de îngrijire personală și medicamente. Astfel, aceștia vor reuși să ofere pacienților un diagnostic mai bun.
Tipul de erupție cutanată depinde de produsul, microorganismul sau agentul fizic care provoacă apariția problemei. Prin urmare, tratamentul recomandat de medic va depinde în primul rând de agentul cauzal.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Karakadze, M.A., Hirt, P.A. and Wikramanayake, T.C. The genetic basis of seborrhoeic dermatitis: a review. J. Eur. Acad. Dermatol. Venereol. (2018) 32(4):529-536.
- Nguyen, H.L. and Yiannias, J.A. Contact dermatitis to medications and skin products. Clin. Rev. Allergy Immunol. (2019) 56(1):41-59.
- Grice, Elizabeth A., and Thomas L. Dawson. “Host–microbe interactions: Malassezia and human skin.” Current opinion in microbiology 40 (2017): 81-87.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.