Simptome și tratamente pentru tremorul esențial
Tremorul esențial este des întâlnit. De fapt, acesta reprezintă cea mai frecventă tulburare de mișcare, fiind mult mai răspândit decât boala Parkinson. Statistic vorbind, tremorul esențial este de douăzeci de ori mai răspândit decât maladia Parkinson în rândul adulților. În cele ce urmează, vom discuta despre principalele simptome și tratamente pentru tremorul esențial.
În general, cea mai afectată grupă de vârstă cuprinde persoanele de peste 65 de ani. Cu toate acestea, experții consideră că cea mai frecventă vârstă de debut a primelor simptome este 45 de ani. Însă, din păcate, au existat și cazuri de tremor esențial la sugari.
Tremorul esențial se caracterizează prin mișcări involuntare care se manifestă precum o stare de agitație persistentă. Tremorurile apar mai ales la membrele superioare: palme și brațele. Episoadele apar, de obicei, simetric și intermitent. Este o situație cronică care se agravează în timp. Cu toate acestea, nu se manifestă pe parcursul zilei și uneori nu se manifestă nici în fiecare zi.
Tremorul esențial nu pune în pericol viața și nu este asociat cu deteriorarea cognitivă sau degenerarea sistemului nervos. Însă, deși este catalogat drept benign, este foarte deranjant. La urma urmei, această tulburare afectează capacitatea pacientului de a întreprinde numeroase activități în viața de zi cu zi. Acestea includ scrisul, consumul de băuturi sau legarea șireturilor pantofilor.
Cauzele ce duc la apariția tremorului esențial
Nu există suficiente studii științifice pentru a putea determina cauza bolii. Tremorul esențial este o condiție benignă care progresează lent. Cu toate acestea, se știe că tremorul esențial este o modificare a conexiunilor sistemului nervos în nucleele mișcării.
Talamusul, calea nigrostriatală și cerebelul sunt părți ale sistemului nervos responsabile de reglarea mișcărilor corporale. Ipoteza științifică este aceea că tremorul esențial face ca unele dintre aceste regiuni să sufere o schimbare anormală care, în cele din urmă, duce la declanșarea mișcărilor involuntare.
Existența cazurilor familiale, în care părinții și copiii suferă de tremor esențial, confirmă prezența unei componente genetice a tulburării. De fapt, această afecțiune este numită și „tremor în familie”.
Simptome ale tremorului esențial
În primul rând, este important să diferențiem această afecțiune de maladia Parkinson. Caracteristica cheie a acestei boli este faptul că mișcările involuntare apar atunci când persoana efectuează o mișcare specifică sau încearcă să mențină o anumită postură. În cazul maladiei Parkinson, mișcările involuntare apar în starea de repaus.
În plus față de acest simptom distinctiv, și anume tremorul membrelor superioare, iată celelalte simptome ale afecțiunii:
- Modificări vocale. Tremurul esențial poate afecta laringele, modificând generarea vocii în corzile vocale.
- Mișcări ale capului. Este ca și cum persoana ar spune „da” sau „nu” cu capul. Cu toate acestea, mișcarea este involuntară.
- Dificultăți în a întreprinde activități în viața de zi cu zi. Uneori, deși tremorurile nu sunt suficient de evidente, persoana își dă seama că are dificultăți în a apuca ceva, în a folosi un instrument sau în a scrie.
Dacă sunt lăsate netratate, simptomele tremorului esențial tind să se înrăutățească odată cu vârsta. De fapt, s-a demonstrat că simptomele se agravează și devin repetitive atunci când o persoană consumă multă cofeină. De asemenea, acest lucru se întâmplă în situații stresante sau după o perioadă cu insomnii.
Descoperă mai mult:
Tratamente pentru tremorul esențial
În primul rând, trebuie să clarificăm faptul că nu există niciun leac definitiv pentru tremorul esențial. De obicei, medicii recomandă renunțarea imediată la consumul de cofeină. De asemenea, specialiștii recomandă diverse tratamente pentru stres și insomnie, cum ar fi psihoterapia sau administrarea de somnifere.
În plus, unii pacienți beneficiază de pe urma ședințelor de kinetoterapie și fizioterapie care vizează îmbunătățirea controlului muscular, a coordonării și a echilibrului.
În ceea ce privește utilizarea tratamentului medicamentos, următoarele tratamente pentru tremorul esențial sunt utilizate pe scară largă și sunt susținute de dovezi științifice:
- Propranolol. Acesta este un beta-blocant. De fapt, este cel mai eficient medicament în reducerea simptomelor tremorului esențial. Cu toate acestea, pacienții cu boli de inimă ar trebui să ia acest medicament cu precauție, mai ales dacă au un istoric de blocaj. În plus, administrarea acestui medicament se face întotdeauna strict sub supraveghere medicală.
- Primidonă. Acesta este un anticonvulsiv.
- Antidepresive. Uneori, medicii le recomandă pacienților să țină sub control stresul care ar putea cauza tulburarea.
- Anxiolitice. Acestea pot ajuta la gestionarea stresului și la regularizarea somnului.
- Toxina botulinică. Uneori, medicii recomandă acest medicament injectabil pentru anumite zone ale corpului. De obicei, acestea sunt capul și mâinile.
Îți recomandăm:
Tratamente de ultimă instanță pentru tremorul esențial
Dacă tratamentele de mai sus nu funcționează, specialiști pot recomanda tratamente mai complexe. Însă acestea sunt indicate doar în cazul pacienților cu răspuns foarte scăzut la medicamente.
Iată câteva opțiuni terapeutice de ultimă instanță pentru tremorul esențial:
- Radiochirurgie stereotactică. Aceasta implică utilizarea frecvenței radio de mare putere concentrată pe o anumită zonă a sistemului nervos.
- HIFU. Aceasta tehnică este asemănătoare cu cea de mai sus, însă folosește unde ultrasonice neionizante.
- Implant stimulator. Medicul specialist plasează un dispozitiv care trimite impulsuri electrice către talamus.
- Talamotomie. Aceasta constă în deschiderea chirurgicală a părților talamusului. În prezent, medicii nu apelează la tehnici tradiționale. În schimb, ei tind să opteze pentru radiochirurgie sau HIFU, care nu implică o intervenție chirurgicală invazivă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Louis ED. Essential tremor. Lancet Neurol 2005; 4: 100-10.
- Labiano-Fontcuberta, A y Benito-León J. (2012) Temblor esencial: una actualización. Medicina Clinica, 140 (3). 128-133.
- Dietrich Haubenberger, Mark Hallett N Engl J Med 2018;378:1802-10
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.