Simptomele aerofagiei și tratamentele disponibile
Simptomele aerofagiei reprezintă consecința pătrunderii unei cantități excesive de aer în tractul digestiv, în special în timpul mesei. Cuvântul aerofagie înseamnă „a mânca aer” și denumește o tulburare digestivă minoră.
Aerofagia produce mult disconfort. De fapt, aceasta stă la baza eructației (râgâitul), o eliminare a gazelor din stomac prin intermediul tractului digestiv superior. Însă este important să nu confundăm aerofagia cu refluxul gastroesofagian, care provoacă simptome similare.
Aerofagia poate agrava alte probleme digestive, cum ar fi dispepsia (umflarea abdomenului). Este foarte răspândită la copii și a fost asociată colicilor infantile.
Citește și:
Cauzele aerofagiei
În mod normal, aerofagia survine în urma unei diete dezechilibrate. Aceasta tinde să fie asociată consumului excesiv de băuturi răcoritoare, băuturi îndulcite cu zahăr și alimente sau produse precum dulciurile, chipsurile și guma de mestecat.
O altă cauză posibilă a aerofagiei este reprezentată de obiceiurile alimentare nocive, cum ar fi mâncatul prea rapid. Această practică duce la pătrunderea unei cantități mari de aer în tractul digestiv.
Și probleme legate de anxietate, precum stresul, pot provoca aerofagie. Din punct de vedere patologic, aerofagia este frecventă la persoanele care nu-și coordonează adecvat procesele de înghițire și respirație. Pacienții care suferă de anxietate sunt foarte predispuși la apariția acestui dezechilibru.
Simptomele aerofagiei
Aerofagia se prezintă sub forma unei senzații de greutate la nivelul stomacului, balonării sau altor probleme digestive. Disconfortul experimentat poate fi eliminat prin intermediul râgâitului și flatulenței.
Simptomele aerofagiei includ:
- Distensie abdominală: Apare din cauza presiunii exercitate de gaze, aerul în exces făcând ca stomacul să se umfle. Acest simptom poate fi foarte ușor confundat cu alte probleme.
- Durerile abdominale: Uneori durerea migrează către partea inferioară a sternului, aerul inhalat exercitând presiune atât asupra stomacului, cât și asupra inimii. Astfel, pacientul poate avea impresia că este afectat de angina pectorală (boala coronariană).
- Sunetele intestinale: Unele probleme de sănătate provoacă simptome asemănătoare celor ale aerofagiei. În această categorie intră și gazele care produc sunete la nivelul abdomenului.
- Râgâitul și flatulența inodoră
Ar putea să te intereseze:
Diagnosticarea aerofagiei
Medicii pun diagnosticul de aerofagie atunci când râgâitul devine repetitiv și deranjant și survine de mai multe ori pe săptămână. În plus, aceștia vor verifica cantitatea de aer ingerată.
Componenta fundamentală a diagnosticării este excluderea patologiilor organice, inclusiv a bolilor tractului digestiv superior, a malabsorbției intestinale a carbohidraților, a suprapopulării bacteriene și a alterării motilității, printre altele.
Prevenirea aerofagiei
Ca să previi aerofagia, este important să adopți o dietă sănătoasă. Mestecă încet și evită alimentele care stimulează un răspuns inflamator, cum ar fi băuturile carbogazoase, dulciurile sau guma de mestecat. Dacă inflamația este provocată de stres, încearcă să-ți reduci nivelul de anxietate cu ajutorul unui tratament adecvat, al sportului și al activităților relaxante.
Simptomele aerofagiei dispar în mod spontan după ce cauza a fost tratată.
Tipuri de tratament pentru aerofagie
Ai la dispoziție mai multe opțiuni pentru a combate aerofagia:
- Mestecă bine și încet. Multe persoane obișnuiesc să mănânce în exces, într-o manieră greșită și mult prea rapid. Drept consecință, apar câștigul în greutate și problemele digestive. Ca să previi și să tratezi aerofagia, mestecă dumicații încet.
- Evită mesele grele. O dietă sănătoasă te poate ajuta să previi aerofagia. Nu servi mese grele și redu-ți aportul de alimente foarte picante și de băuturi carbogazoase îndulcite cu zahăr.
- Relaxează-te. Unele persoane își depozitează emoțiile negative în stomac. Dacă și tu faci asta, trebuie să găsești o modalitate de a elibera stresul. Această măsură te va ajuta să ai o viață mai sănătoasă. Fă mișcare în mod regulat și crește-ți aportul de fructe, pește și legume.
- Bea ceai de mușețel și alte infuzii naturale. Anumite ingrediente din natură sunt ideale pentru a ameliora o parte dintre simptomele aerofagiei. Mușețelul este un remediu naturist ideal împotriva gazelor intestinale acumulate în exces.
- Bea multă apă. Acest obicei te va ajuta să te menții hidratat. Este esențial și să-ți reduci consumul de băuturi răcoritoare.
- Masajele abdominale pot, de asemenea, ameliora simptomele acestei tulburări digestive.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
López Higueras, A. (2012). Protocolo diagnóstico de la aerofagia. Medicine. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70259-7
-
Velasco Benítez, C. A. (2013). AEROFAGIA, DOLOR ABDOMINAL RELACIONADO A DESÓRDENES GASTROINTESTINALES FUNCIONALES Y ESTREÑIMIENTO FUNCIONAL EN NIÑOS. Revista Gastrohnup.
-
Colaboración Cochrane. (2001). Efectividad del tratamiento en el cólico del lactante: revisión sistemática. Revista Pediatría de Atención Primaria.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.