5 alimente dietetice care îngrașă - Doza de Sănătate
 

5 alimente dietetice care îngrașă

Avem la dispoziție numeroase trucuri, sfaturi și rețete pentru a promova pierderea în greutate. Însă aceste strategii deseori nu funcționează. De fapt, anumite alimente dietetice ne pot îngrășa fără să ne dăm seama.
5 alimente dietetice care îngrașă
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Multe persoane se află într-o căutare permanentă de noi moduri de a slăbi. Nu ducem lipsa de trucuri, sfaturi și rețete care, teoretic, ar trebui să ne ajute să ardem kilogramele în plus sau să ne menținem greutatea actuală. Însă acestea nu dau mereu randament. Din păcate, există alimente dietetice care îngrașă fără să ne dăm seama.

Alimentele pe care trebuie să le evităm cu orice preț sunt fursecurile, bomboanele, mâncărurile bogate în grăsimi și pralinele de ciocolată, printre altele. Persoanele care le consumă zilnic prezintă un risc crescut de obezitate. Problema este faptul că multe alimente considerate a fi dietetice susțin, de fapt, câștigul în greutate.

În articolul de azi, îți prezentăm cinci alimente aparent dietetice care îngrașă.

Dietele sănătoase pentru slăbit

Când vine vorba de a pierde în greutate, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să elimini sursele de grăsimi procesate, deserturile, băuturile răcoritoare și dulciurile din dietă. În locul acestora, optează pentru alimente sănătoase.

Dar alimentele considerate a fi sănătoase nu sunt mereu astfel. Unele dintre acestea provoacă daune la fel de mari ca făina albă sau zahărul.

Nutriționistul Amelia Winslow vorbește pe blog-ul său despre acele alimente care, în mod tradițional, au fost considerate a fi aliate în lupta împotriva kilogramelor în plus, dar care au de fapt un efect contrar. Toate aceste produse sunt prietenii falși ai curelor de slăbire.

Principalele alimente dietetice care îngrașă

1. Băuturile dietetice

Băuturi ce intră în categoria de alimente dietetice care îngrașă

Cercetătorii bănuiesc că, atunci când mâncăm sau bem ceva dulce, corpul nostru se așteaptă să primească o doză de calorii. Dacă băuturile dulci pe care le consumăm nu conțin calorii, reacția organismul este de a încetini metabolismul. Astfel, organismul blochează arderea grăsimii.

Ce ar trebui să consumi în locul băuturilor dietetice? Cea mai bună variantă este reprezentată de apă. Totodată, poți savura ceaiuri cu gheață fără zahăr, apă cu lămâie sau alte infuzii sănătoase.

2. Alimentele degresate

Studiile arată că persoanele care cumpără alimente degresate tind să mănânce cu 30% mai mult decât în mod obișnuit. Așadar, aceste alimente nu le ajută să slăbească, deoarece mănâncă în exces.

Din acest motiv, este important să monitorizezi atent porțiile de alimente sănătoase pe care le servești și să eviți produsele degresate. Cel mai important aspect este să controlezi mărimea porțiilor.

3. Iaurturile aromate

Iaurturi cu fructe care intră în categoria de alimente dietetice care îngrașă

Multe persoane au impresia că orice tip de iaurt susține digestia datorită conținutului său de bacterii benefice. Această idee nu este complet eronată, dar cel mai bine este să optăm pentru iaurturile naturale.

Cele aromate sunt îndulcite cu mult zahăr sau sirop de porumb. O alternativă sănătoasă la aceste produse este să combini iaurtul simplu cu fructe proaspete.

4. Fructele ambalate

Atunci când fructele sunt ambalate, producătorii știu că acestea nu vor rezista mult timp pe rafturile supermarketurilor. Așadar, ei adaugă sirop de porumb îmbogățit cu fructoză pentru a intensifica gustul fructelor și a le mări termenul de valabilitate.

Te sfătuim să mănânci doar fructe proaspete, de sezon.

5. Băuturile pentru sportivi

Femeie consumând o băutură pentru sportivi în timp ce face jogging

Majoritatea sportivilor celebri consumă asemenea băuturi, drept pentru care avem impresia că ele sunt sănătoase. În realitate însă, băuturile pentru sportivi nu sunt decât apă cu zahăr, o combinație ce mărește aportul de calorii.

Aceste produse sunt recomandate persoanelor care depun mult efort fizic deoarece pot înlocui zaharurile pierdute în timpul antrenamentului. Însă nu sunt indicate dacă nu practici un sport de performanță.

Sfaturi utile pentru a slăbi mai ușor

După cum poți vedea, cele cinci alimente dietetice prezentate anterior te pot îngrășa. Ca să te ajutăm să-ți atingi obiectivul, îți prezentăm câteva sfaturi utile înainte de a adopta o dietă pentru slăbit:

  • Nu există „arzători de grăsime”: Produsele, alimentele și suplimentele dietetice nu pot fi decât simple componente individuale ale unei diete sărace în calorii. Asta înseamnă că eficiența lor depinde de cât de bine este pusă la punct și personalizată dieta respectivă.
  • Spune da carbohidraților: Corpul uman are nevoie de carbohidrați, chiar și atunci când urmezi o dietă pentru slăbit. Cele mai benefice surse sunt cerealele integrale, care oferă și fibre, printre altele.
  • Și grăsimile sunt necesare, dar trebuie să fie de calitate: Avem nevoie de grăsimi în moderație. Nu ezita să folosești ulei de măsline când prepari salate și orice alte mâncăruri. Să urmezi o dietă nu înseamnă să nu te poți bucura de ceea ce mănânci. În plus, uleiul de măsline este bogat în acizi grași omega-3 și omega-6, precum și în vitaminele A, D și E.
  • Cina nu este un inamic: Așa cum trebuie să începem ziua cu dreptul, trebuie să o încheiem la fel. Cina este importantă deoarece, în timp ce dormim, petrecem aproximativ opt ore fără să mâncăm nimic. Însă organismul continuă să aibă nevoie de energie chiar și atunci când ne odihnim.

Concluzii

Nu uita, pe lângă a-ți reduce aportul de calorii, trebuie să le arzi pe cele ingerate pentru a putea slăbi. Asta nu înseamnă că trebuie să megi la sală sau să te apuci să practici un sport de performanță. Pur și simplu începe să te plimbi mai des, urcă pe scări în loc să iei liftul sau implică-te în drumeții montane.

Un lucru este clar: nu ai cum să slăbești dacă stai toată ziua pe canapea. Corpul are nevoie de mișcare, iar exercițiile fizice ne vor permite să mâncăm ceva mai mult în timpul dietei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.