Impactul dietelor sărace în carbohidrați asupra minții
Beneficiile oferite de dietele cu puțini carbohidrați sunt bine-cunoscute în rândul persoanelor interesate de modul în care nutriția ne poate ajuta să pierdem în greutate. Dar te-ai gândit vreodată care este impactul dietelor sărace în carbohidrați pe plan cognitiv și emoțional? Acest tip de plan alimentar este sustenabil pe termen lung?
Organismul uman este capabil să obțină glucoză din orice macronutrient: carbohidrați, grăsimi sau proteine. Însă atunci când acesta nu dispune de carbohidrați, eficiența sa devine mult mai scăzută. Acest lucru poate afecta funcționarea creierului.
În ce constau dietele sărace în carbohidrați?
Ca să urmezi o dietă săracă în carbohidrați, trebuie să obții mai puțin de 30% din caloriile pe care le consumi din alimente bogate în carbohidrați. În ultimul timp, acest plan alimentar a devenit cea mai populară strategie nutrițională pentru a elimina grăsimea corporală.
Motivul pentru care dietele sărace în carbohidrați sunt considerate a fi eficiente în lupta împotriva obezității constă în rolul acestei substanțe în acumularea grăsimii. Dar există și alternative care, în loc să se bazeze pe eliminarea carbohidraților din dietă, promovează doar moderarea aportului și ajustarea indicelui glicemic.
Impactul dietelor sărace în carbohidrați asupra performanței intelectuale
Deși creierul uman nu reprezintă decât 2% din masa totală a corpului, acesta consumă între 20% și 30% din totalul de energie produs. Evident, acest organ este foarte exigent. În plus, datorită eficienței sale energetice superioare, creierul are drept principală sursă de energie carbohidrații.
Din acest motiv, numeroase studii arată că dietele sărace în carbohidrați au efecte negative asupra performanței cognitive. Învățarea, atenția și memoria sunt afectate. Aceste efecte tind să se facă resimțite doar pe termen scurt, însă multe persoane nu reușesc să urmeze un asemenea plan alimentar pentru mult timp.
Atunci când evitarea carbohidraților devine un stil de viață, au loc o serie de adaptări interesante. Organismul se obișnuiește să obțină mai multă energie din aminoacizi (unitățile structurale ale proteinelor) și acizi grași. Așadar, studiile pe termen lung nu au identificat o reducere permanentă a funcțiilor cognitive.
În plus, se pare că persoanele cu tulburări cognitive preexistente au de câștigat dacă adoptă o dietă săracă în carbohidrați. De pildă, creierul pacienților cu boala Alzheimer își pierde treptat abilitatea de a utiliza glucoza ca sursă de energie, ceea ce agravează boala. Dar în fazele timpurii, creierul acestor bolnavi poate obține energie din corpii cetonici, substanțe derivate din mobilizarea și descompunerea acizilor grași.
Așadar, persoanele cu tulburări cognitive minore și-ar putea îmbunătăți această funcție cu ajutorul unei diete sărace în carbohidrați. Cel puțin asta sugerează rezultatele preliminare ale unui studiu clinic publicat în Journal of Alzheimer’s Disease, în aprilie 2019. Însă, așa cum am menționat anterior, acest plan alimentar este greu de urmat pentru perioade lungi de timp.
Ar putea să te intereseze:
Impactul dietelor sărace în carbohidrați asupra emoțiilor
Pe plan emoțional, situația stă invers: dietele sărace în carbohidrați nu au un impact negativ pe termen scurt, ci pe termen lung. Cauza acestui fenomen este reducerea nivelului de serotonină din creier.
Carbohidrații stimulează producția de serotonină a creierului, pe când proteinele și grăsimile o reduc. Drept consecință, un aport insuficient de carbohidrați poate cauza lipsă de energie, poftă de zahăr, tristețe și, în cazuri extreme, depresie.
Dificultatea de a urma cu strictețe o dietă săracă în carbohidrați
Nu în ultimul rând, este important de reținut că majoritatea persoanelor întâmpină dificultăți în a respecta dietele sărace în carbohidrați. Cauzele sunt multiple:
- Evitarea surselor de carbohidrați contravine tiparelor sociale clasice. În culturile occidentale, cerealele, tuberculii, fructele și legumele constituie alimente de bază. Este foarte greu să nu le consumăm, drept pentru care tentativele noastre de a le elimina din dietă deseori eșuează. Pentru oameni, alimentația îndeplinește și o funcție socială, pe care dietele sărace în carbohidrați nu o pot satisface.
- Limitarea consumului de carbohidrați limitează și varietatea alimentelor disponibile. Fiind foarte restrictiv, acest tip de plan alimentar poate deveni cu ușurință monoton și nesustenabil.
- Dietele sărace în carbohidrați afectează dispoziția. În plus, unii oameni au nevoie de alimente specifice pentru a-și regla starea emoțională, ceea ce nu este posibil dacă adoptă o dietă prea restrictivă.
După cum poți vedea, cu anumite excepții și contrar beneficiilor teoretice, dietele sărace în carbohidrați nu par a fi o alternativă sănătoasă. Acestea reduc performanțele intelectuale pe termen scurt, afectează starea emoțională și sunt greu de urmat.
Cel mai bine este să eviți dietele restrictive și să mănânci sănătos. Și nu uita, indiferent de beneficiile oferite, „dieta ideală” este una pe care o poți urma cu succes!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Brandt, J., Buchholz, A., Henry Barron, B., Vizthum, D., Avramopoulos, D. & Cervenka, M.C. (2019). Preliminary Report on the Feasibility and Efficacy of the Modified Atkins Diet for Treatment of Mild Cognitive Impairment and Early Alzheimer’s Disease. Journal of Alzheimer’s Disease, 68(3): 969-981. Consultado el 15/01/2019. Recuperado de: https://content.iospress.com/search?q=author%3A%28%22Henry-Barron,%20Bobbie%22%29
- https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1108558 Long-term Effects of a Very Low-Carbohydrate Diet and a Low-Fat Diet on Mood and Cognitive Function. Arch Intern Med., 169(20): 1873-80. Consultado el 15/01/2019. Recuperado de:
- D’Anci, K.E., Watts, K.L., Kanarek, R.B. & Taylor, H.A. (2009). Low-carbohydrate weight-loss diets. Effects on cognition and mood. Appetite, 52(1): 96-103. Consultado el 15/01/2019. Recuperado de: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666308005515?via%3Dihub
- Krikorian, R., Shidler, M.D., Dangelo, K., Couch, S.C., Benoit, S.C. & Clegg, D.J. (2012). Dietary ketosis enhances memory in mild cognitive impairment. Neurobiol Aging, 33(2): 19-27. Consultado el 15/01/2019. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21130529