Simptomele și tratamentele cancerului tiroidian
Scris și verificat de medicul Jael Garrido Dominguez
Cancerul este o creștere anormală și accelerată a celulelor dintr-un organ. Glanda tiroidă este susceptibilă la aceste modificări anormale. Această glandă are sarcina de a secreta hormoni care contribuie la realizarea unor procese importante, precum metabolismul, ritmul cardiac și reglarea temperaturii corpului și a tensiunii arteriale. Citește mai departe pentru a afla totul despre simptomele și tratamentele cancerului tiroidian.
Conform statisticilor publicate de Global Cancer Observatory, în 2018, această boală a reprezentat 3,2% din noile cazuri de cancer diagnosticate. În plus, experții estimează că a provocat peste 41.000 de decese la nivel mondial în același an.
Cel mai vizibil simptom al cancerului tiroidian este reprezentat de mase, cunoscute sub numele de noduli, care apar deasupra glandei la nivelul gâtului. Această afecțiune malignă apare mai ales la pacienții cu vârsta peste 60 de ani și sub 30 de ani. De fapt, potrivit estimărilor Societății Americane a Cancerului, în 2020 medicii au diagnosticat 52.890 de cazuri doar în Statele Unite.
Care sunt simptomele acestui tip de cancer? Care sunt tratamentele cancerului tiroidian? Răspunsurile la aceste întrebări sunt importante pentru toată lumea. Ca orice alt tip de boală, diagnosticul și tratamentul precoce și corect îmbunătățesc prognosticul. În acest articol, îți vom răspunde la întrebări.
Simptomele cancerului tiroidian
Cancerul tiroidian apare ca o masă nedureroasă și palpabilă în partea din față a gâtului. Această masă, corespunzătoare unui nodul tiroidian, trebuie diferențiată de un nodul tiroidian benign. Nodulii tiroidieni benigni apar la aproximativ 7% din populație.
Durerea este asociată cu alte boli benigne ale tiroidei, cum ar fi tiroidita virală acută. Cu toate acestea, unele simptome pe care le-ai putea observa sunt:
- Răgușeală persistentă
- Probleme la înghițirea alimentelor
- Respirație dificilă
- Tuse constantă
Presiunea pe care masa o exercită asupra căilor respiratorii și esofagului provoacă aceste simptome. Însă, în primele etape, s-ar putea să nu le observi. În orice caz, este important să consulți medicul imediat ce observi ceva anormal.
Citește mai mult:
Diagnosticul și tratamentele cancerului tiroidian
Ultimul pas al diagnosticului presupune diferențierea între masele maligne și cele benigne. Principalele metode de diagnostic sunt istoricul medical, examenul fizic, testele de laborator și biopsia prin aspirare cu ac fin (FNAB).
Medicul, după ce va pune o serie de întrebări, va continua să palpeze zona gâtului și va dori să simtă și glanda tiroidă. Apoi, ar putea solicita teste de laborator și, dacă simte ceva anormal, ar putea apela la ultrasunete pentru a încerca să înțeleagă mai bine ceea ce se întâmplă.
După confirmarea naturii masei din gât, medicul poate recomanda FNAB. Biopsia prin aspirare cu ac fin este mijlocul de diagnostic cel mai precis pentru cancerul tiroidian. Medicul extrage celulele din zona suspectă și le analizează într-un laborator.
Tratamentul pentru cancerul tiroidian implică eliminarea chirurgicală a masei. Înainte de a efectua o intervenție chirurgicală pentru tratamentul cancerului tiroidian, medicul va face o procedură numită laringoscopie.
Prin această procedură, medicul verifică dacă corzile vocale se mișcă normal. În timpul procedurii, medicul observă gâtul cu oglinzi speciale sau un tub special cu lumină și oglindă la capăt pentru a examina laringele.
Medicul face o laringoscopie din cauza riscului de deteriorare a corzilor vocale în timpul intervenției chirurgicale. După operație și evaluare, medicul poate sugera și alte tratamente complementare, cum ar fi radioterapia.
Citește mai mult:
Ce ar trebui să reții?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Cabanillas, M. E., McFadden, D. G., & Durante, C. (2016). Thyroid cancer. The Lancet, 388(10061), 2783–2795. doi:10.1016/s0140-6736(16)30172-6
-
Thyroid Cancer: Practice Essentials, Overview, Clinical Presentation. (2020). https://emedicine.medscape.com/article/851968-overview
-
¿Qué es cáncer de tiroides? (s. f.). Recuperado 15 de marzo de 2020, de https://www.cancer.org/es/cancer/cancer-de-tiroides/acerca/que-es-cancer-de-tiroides.html
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.