Logo image
Logo image

Simptomele și tratamentul alergiei la latex

5 minute
Alergia la latex apare atunci când sistemul imunitar reacționează exagerat la anumite proteine găsite în acest material. Află mai multe despre subiect în acest articol!
Simptomele și tratamentul alergiei la latex
Galo Flores

Scris și verificat de medicul Galo Flores

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Unii oameni au alergie la latex, un material fabricat din seva arborelui de cauciuc brazilian (Hevea brasiliensis). Acest material este, de asemenea, cunoscut sub numele de „cauciuc natural” și multe produse pe care le folosim în fiecare zi sunt fabricate din acesta. Care sunt simptomele și tratamentul alergiei la latex?

Alergia la latex apare atunci când sistemul imunitar reacționează exagerat la anumite proteine găsite în acest material. Companiile îl folosesc pentru a fabrica multe obiecte cu care intrăm în contact direct în fiecare zi.

Estimările indică faptul că aproximativ 4 din 100 de persoane au alergie la latex. De exemplu, aproximativ 10 din 100 de lucrători din domeniul sănătății sunt alergici la latex. Acest lucru este o provocare, deoarece multe produse medicale sunt fabricate din sau conțin latex.

Simptome de alergie la latex

Some figure
Simptomele alergiei la latex sunt evidente.

Principala caracteristică a alergiilor la latex este mâncărimea la nivelul pielii sau urticaria. Alergia se poate manifesta, de asemenea, ca iritație a ochilor, lăcrimare și roșeață nazală.

Poate duce chiar la anafilaxie în cazurile severe. Această reacție poate pune viața în pericol, deoarece duce la umflarea gâtului și la dificultăți de respirație.

Vezi și:

Sfaturi pentru ameliorarea alergiei la polen

Cauze și factori de risc

Latexul este un produs natural alcătuit din mai multe componente, inclusiv proteine. Aceștia sunt principalii agenți responsabili de producerea alergiilor. Particulele mici eliberate din produsele realizate din acest material ajung în corp atunci când latexul intră în contact cu pielea sau când respirăm.

Unele persoane care sunt alergice la latex nu pot identifica atingerea directă a acestui material. În aceste cazuri, specialiștii cred că au intrat în contact cu cineva care avea particule pe piele sau pe îmbrăcăminte.

Alergia poate apărea și din cauza contactului indirect: ingestia alimentelor care au fost manipulate de persoane care purtau mănuși din latex, de exemplu.

Persoanele alergice nu se nasc cu această problemă, ci o dezvoltă după contactul repetat cu acest material. De fapt, de multe ori simptomele nu apar decât după luni sau ani de la primul contact cu latexul.

Ce produse conțin latex?

Aceste produse sunt peste tot. Oamenii le folosesc pentru că sunt moi și rezistente.

Produse de uz medical

Latexul este o componentă frecventă a dispozitivelor medicale, cum ar fi:

  • Mănuși de unică folosință
  • Seringi
  • Stetoscop sau sfigmomanometru
  • Canule respiratorii și intravenoase
  • Bandaje

Unele țări au reglementări privind utilizarea dispozitivelor medicale care conțin latex. Pacienții sunt anunțați că anumite produse conțin latex.

Produse de zi cu zi

Multe produse folosite în viața de zi cu zi conțin latex sau o altă formă de cauciuc natural:

  • Baloane
  • Benzi de cauciuc
  • Prezervative și diafragme
  • Mănuși
  • Anvelope
  • Jucării
  • Mânerele obiectelor

În general, aceste produse nu cauzează probleme decât la persoanele extrem de sensibile.

Alte produse

Există o legătură între alergia la anumite alimente și latex. Unele alimente conțin aceiași alergeni ca latexul. Câteva dintre ele sunt:

  • Avocado
  • Țelină
  • Banane
  • Fructul pasiunii
  • Kiwi
  • Castane

Acest lucru este important, deoarece persoanele alergice la latex au mai multe șanse să fie alergice la aceste alimente sau să aibă o reacție încrucișată.

Teste de diagnostic

Diagnosticarea unei alergii la latex este o provocare. Medicul va examina pielea și va pune întrebări despre simptome. De asemenea, va căuta date specifice pentru a exclude alte cauze ale simptomelor și a stabili tratamentul alergiei la latex.

Medicul poate solicita un test de reacție cutanată pentru a determina dacă pielea reacționează la proteinele din latex. Va introduce un ac mic în pielea antebrațului sau a spatelui pentru a injecta o cantitate mică de latex.

Apoi, medicul interpretează rezultatul după ce pielea reacționează cu proba. O persoană alergică la latex va prezenta inflamație la locul injectării. Doar un specialist, un alergolog sau un alt medic cu experiență în testarea și reacțiile cutanate poate să facă acest lucru.

Citește și:

Alergia la citrice: simptome, tratament și sfaturi

Tratamentul alergiei la latex

Some figure
Antihistaminicele sunt medicamentele ideale împotriva alergiilor.

Unele medicamente pot reduce simptomele, dar este important să subliniem faptul că alergia la latex nu are un tratament specific. Cel mai bun mod de a evita reacțiile alergice la latex este să eviți utilizarea oricăror produse care îl conțin.

Medicul poate prescrie antihistaminice sau doze mici de corticosteroizi atunci când reacțiile după contactul cu latex sunt ușoare. Aceste medicamente ajută la controlul reacției și la ameliorarea posibilului disconfort.

Cu toate acestea, este posibil să ai contact neintenționat cu produsele din latex, chiar dacă încerci să le eviți. Păstrează în permanență la tine un stilou epinefrină dacă ai avut o reacție alergică severă la latex în trecut.

Mergi la cel mai apropiat spital pentru tratament imediat în cazul unei reacții anafilactice.

Prevenirea alergiei la latex și recomandări

Persoanele alergice la latex trebuie să informeze personalul medical, deoarece spitalele folosesc cele mai multe produse care conțin acest element. De asemenea, munca într-un mediu spitalicesc este unul dintre cei mai importanți factori pentru dezvoltarea alergiei la latex.

O altă formă de prevenire este înlocuirea produselor realizate din latex cu produse realizate cu diferite materiale. Pe piață există mănuși, bandaje, prezervative și jucării fără latex.

În plus, trebuie să eviți alimentele menționate mai sus pentru a nu avea o reacție alergică asemănătoare.

Alergia la latex este o afecțiune complexă

Diagnosticul în timp util este esențial în aceste cazuri. Există o întârziere a diagnosticului la mulți pacienți. Pot trece 2 ani de la apariția dermatitei sau a simptomelor astmului.

Unele dintre cele mai importante măsuri sunt utilizarea produselor fără latex și informarea profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la alergie înainte de orice procedură. Acestea sunt cel mai bune moduri de a evita contactul direct sau accidental cu latexul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Wu M, McIntosh J, Liu J. Current prevalence rate of latex allergy: Why it remains a problem? J Occup Health. 2016 May 25;58(2):138-44.
  • Nucera E, Aruanno A, Rizzi A, Centrone M. Latex Allergy: Current Status and Future Perspectives. J Asthma Allergy. 2020 Sep 28;13:385-398.
  • Chełmińska M, Specjalski K, Różyło A, Kołakowska A, Jassem E. Differentiating of cross-reactions in patients with latex allergy with the use of ISAC test. Postepy Dermatol Alergol. 2016 Apr;33(2):120-7.
  • Amr S, Suk WA. Latex allergy and occupational asthma in health care workers: adverse outcomes. Environ Health Perspect. 2004 Mar;112(3):378-81.
  • Kumar RP. Latex allergy in clinical practice. Indian J Dermatol. 2012 Jan;57(1):66-70.
  • Nabavizadeh SH, Yazdanpanah S. Prevalence of fruite (kiwi) allergy in health worker with latex hypersensitivity. Clin Transl Allergy. 2011 Aug 12;1(Suppl 1):P33.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.