Simptomele și tratamentul bolii Paget: tot ce trebuie să știi
 

Simptomele și tratamentul bolii Paget: tot ce trebuie să știi

Boala Paget afectează oasele, modificându-le densitatea și, prin urmare, caracteristicile și funcționalitatea. Cum se tratează?
Simptomele și tratamentul bolii Paget: tot ce trebuie să știi

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Boala Paget este o boală care afectează oasele, modificându-le caracteristicile și funcționalitatea. Astfel, structurile osoase pot varia în consistență, densitate și chiar dimensiune. Se mai numește și osteită deformantă. Afectează mai des anumite oase, precum coloana vertebrală, craniul, pelvisul sau femurul. Descoperă cauzele, simptomele și tratamentul bolii Paget!

Cum funcționează țesutul osos?

Celulele țesutului osos sunt osteoclastele și osteoblastele. Primele sunt responsabile de distrugerea țesutului osos vechi, iar cele din urmă regenerează oasele. Astfel, oasele se reînnoiesc continuu datorită funcțiilor coordonate ale acestor celule.

În boala Paget, osteoclastele și osteoblastele acționează mai rapid, chiar hiperactiv. Acest lucru face ca anumite regiuni ale oaselor să crească anormal și să devină fragile.

Simptomele bolii Paget

Un procent ridicat de cazuri clinice sunt asimptomatice. Totuși, este posibil ca pacienții să dezvolte o serie de semne sau modificări asociate cu această tulburare. Cele mai frecvente simptome includ:

 • Durere osoasă intensă, care rămâne constantă fie în timpul repausului, fie în timpul mișcării
 • Disconfort articular care poate duce la artroză. De regulă, acesta apare mai des în anumite zone, precum șoldul, genunchii sau umerii.
 • Durere de cap care poate apărea împreună cu pierderea auzului
 • Cifoză sau amorțeală la nivelul coloanei vertebrale
 • Craniu pagetic: dimensiuni crescute ale acestui set de oase
 • Alte deformări osoase, cum ar fi displazia fibroasă sau deformarea tibiei
 • Temperatură crescută a pielii din apropierea oaselor afectate
 • Susceptibilitate ridicată la fracturi
Bărbat cu piciorul în gips

 

Cauzele bolii Paget

Cauza care provoacă apariția acestei boli este necunoscută. Conform cercetărilor, ar putea fi vorba de infecții virale, cum ar fi rujeola. Se verifică și influența factorilor genetici (antecedentele familiale) și a factorilor de mediu (expunerea la anumite substanțe chimice).

Diagnostic

Ca regulă generală, echipa medicală efectuează o serie de analize care permit identificarea acestei tulburări și excluderea altora cu simptome similare. Prin urmare, se realizează:

 • Examen fizic: specialiștii verifică simptomele și istoricul medical al pacientului.
 • Radiografii: arată zonele de creare și distrugere osoasă rapidă.
 • Tomografie axială computerizată sau CAT
 • Scanare osoasă
 • Biopsie osoasă
 • Alte teste de rutină, cum ar fi testele de sânge și urină

Tratamentul bolii Paget

În mod normal, nu este necesar un tratament specific pentru această boală, deoarece o mare parte din cazuri sunt asimptomatice. Cu toate acestea, echipa medicală poate recomanda aplicarea anumitor terapii în cazurile cele mai severe:

 • Utilizarea de medicamente precum compușii de bisfosfonat și calcitonina. De asemenea, medicul poate recomanda antiinflamatoare pentru a reduce inflamația și a calma durerea sau disconfortul.
 • Intervenții chirurgicale în caz de fractură, durere severă sau deformare osoasă gravă.

 

Cauzele și tratamentul bolii Paget

Prevenirea

Nu a fost descoperită o serie de măsuri care ar putea reduce în mod eficient riscul apariției acestei boli. Este important să ai grijă de sănătatea ta pentru a te bucura de o calitate optimă a vieții.

Trebuie să adopți o dietă echilibrată și sănătoasă și să faci zilnic mișcare în interior sau în aer liber. De asemenea, îți recomandăm să eviți obiceiuri nesănătoase precum alcoolismul, fumatul sau consumul de substanțe toxice, cum ar fi drogurile.

Boala Paget are legătură cu moștenirea genetică, care predispune pacientul la modificări ale metabolismului osos. Din acest motiv, este important să analizezi prezența cazurilor în familia ta și să realizezi un istoric medical complet care, pe lângă rudele bolnave, să includă gradul de afectare și limitare produs de boală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.