Simptomele și tratamentul colesteatomului - Doza de Sănătate
 

Simptomele și tratamentul colesteatomului

Colesteatomul este o boală a urechii care este foarte rară în populația generală. În ciuda acestui fapt, tratamentul său poate fi dificil și simptomele sunt grave dacă nu sunt tratate rapid.
Simptomele și tratamentul colesteatomului

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Colesteatomul este o alterare a unei părți a membranei mucoase a urechii medii, care devine țesut epitelial, producând celule moarte care se infectează ușor. Cu alte cuvinte, este o structură în formă de chist. Ne confruntăm cu o tulburare benignă. Care sunt simptomele și tratamentul colesteatomului?

Conform studiilor clinice, această patologie provoacă pierderea ireversibilă a auzului, distrugerea structurilor osoase și complicații grave. Prin urmare, în ciuda faptului că este o boală rară, detectarea simptomelor sale rapid și eficient este esențială.

Despre prevalența bolii

Există mai multe tulburări care cauzează dureri de ureche și, prin urmare, este necesar să știm ce grupuri sunt expuse riscului de a dezvolta această patologie. Există o serie de date privind distribuția mondială. Acestea sunt după cum urmează:

  • În termeni generali, este o patologie foarte rară. Afectează populația între 3 și 70 de ani, cu o medie de 41 de ani.
  • Prevalența sa, adică numărul de indivizi care suferă de boală într-o anumită populație, este de 3 la 100.000 de sugari și 9 la 100.000 de adulți.
  • Deși nu se întâmplă des, după tratament, 10-20% dintre cazuri tind să recidiveze.

După cum putem vedea, ne confruntăm cu o boală rară, dar și dificil de eradicat. Este esențial un diagnostic precoce, deoarece cu cât trece mai mult timp, cu atât masa chistică va crește, punând în pericol capacitatea auditivă și bunăstarea pacientului.

Fată care are nevoie de tratamentul colesteatomului

Ce este colesteatomul și care sunt cauzele acestuia?

După cum am spus anterior, această patologie reprezintă formarea unei leziuni non-neoplazice din cauza prezenței epiteliului scuamos keratinizat într-o regiune anormală. Leziunea poate fi localizată în epitimpan, mastoid și cavitatea urechii medii. Se cunosc trei tipuri de colesteatom:

  • Congenital: există resturi de piele embrionară în timpanul sănătos.
  • Primar dobândit: apare în buzunarele de retracție timpanică, care sunt depresiuni caracteristice unor părți ale timpanului.
  • Secundar dobândit: este cauzat de o perforație timpanică din cauza unui proces infecțios, apărut în general în timpul copilăriei. Această leziune se vindecă într-un mod inadecvat și favorizează apariția chistului.

Tipurile dobândite sunt considerate o variantă a otitei medii cronice, tipul primar dobândit fiind cel mai frecvent în populația generală. De asemenea, este necesar să clarificăm faptul că tipologia colesteatoamelor poate fi clasificată în funcție de locul afectat.

Simptome

Biblioteca Națională de Medicină din Statele Unite clarifică faptul că simptomele colesteatomului pot fi diverse și cele mai frecvente sunt următoarele:

  • Vertij
  • Secreție purulentă care poate deveni cronică din cauza apariției proceselor infecțioase în interiorul urechii. Aceasta este uneori însoțită de un sentiment de plenitudine sau presiune în interiorul craniului.
  • Pierderea auzului: din cauza scăderii transmisiei sunetului în canalul auditiv ocupat de chist.
  • Paralizia nervului facial: prin comprimarea structurilor din apropiere pe măsură ce chistul crește în dimensiune.
  • Abces cerebral sau meningită

După cum putem vedea, ne confruntăm cu o patologie care poate prezenta simptome destul de grave. Acest lucru apare din cauza măririi chistului în timp, ceea ce duce la complicații, inclusiv ruperea unora dintre oasele urechii medii sau a altor structuri auditive. Chiar și așa, trebuie remarcat faptul că unii pacienți prezintă boala asimptomatic.

Tratamentul colesteatomului

Tratamentul colesteatomului este complex, deoarece îndepărtarea întregii mase chistice este dificilă. De aceea, 10% până la 20% din cazuri pot recidiva în timp. Prin urmare, sunt necesare controale periodice.

Tratamentul definitiv este exclusiv chirurgical, deoarece urmărește îndepărtarea masei, uneori chiar cu prețul îndepărtării lanțului osiculelor din urechea medie. Chirurgul poate fi nevoit să înlocuiască oasele adiacente deteriorate cu cartilaj sau structuri sintetice.

Specialist care aplică tratamentul colesteatomului

Colesteatomul este atipic, dar aveți grijă

Așa cum am  rezumat în aceste rânduri, colesteatomul este o patologie neobișnuită. Prin urmare, în fața pierderii auzului sau a durerii la nivelul urechii, această boală este una dintre ultimele pe care trebuie să le luăm în considerare.

În ciuda naturii sale neobișnuite, colesteatomul poate provoca daune reale auzului pacientului dacă nu se acționează cu promptitudine. Din cauza acestui fapt, în eventualitatea unui disconfort auditiv, mersul la medic rapid va fi întotdeauna cea mai bună opțiune.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Quintero Noa, J. L., Macías Abraham, C., Hernández Cordero, M. D. C., & Meléndez Quintero, L. L. (2011). Etiología del colesteatoma ótico. Revista Cubana de Pediatría83(4), 393-404.
  • Stott, C., Ortega, G., Bravo, G., & Délano, P. H. (2013). Cirugía del colesteatoma y audición. Revista de otorrinolaringología y cirugía de cabeza y cuello73(3), 243-248.
  • Ladeira, António Diogo Casanova Dias. Colesteatoma congénito. Diss. 2019.
  • Readi, R., Zelada, Ú., & Ortúzar, E. (2015). Clasificación de los bolsillos de retracción timpánica del Hospital Barros Luco-Trudeau. Revista de otorrinolaringología y cirugía de cabeza y cuello75(1), 21-26.
  • Colesteatoma, medlineplus.gov. Recogido a 5 de septiembre en https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001050.htm
  • Medina, Rafael Ortiz. “Colesteatoma del conducto auditivo externo.” Revista Cubana de Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello 3.2 (2019).
  • Viveros-díez, Patricia, et al. “Colesteatoma de conducto auditivo externo: estudio de una serie de casos.” (2019).
  • Truy, E., et al. “Colesteatoma del oído medio: técnicas quirúrgicas.” EMC-Cirugía Otorrinolaringológica y Cervicofacial 21.1 (2020): 1-18.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.