Logo image
Logo image

Sindromul Brugada: o cauză a morții subite

4 minute
Sindromul Brugada este o cauză recent descoperită a morții subite. Este foarte dificil de diagnosticat, deoarece nu prezintă simptome până când nu apare un episod de sincopă sau stop cardiac. Îți vom spune mai multe despre această tulburare în rândurile de mai jos!
Sindromul Brugada: o cauză a morții subite
Ultima actualizare: 24 iunie, 2021

Sindromul Brugada este una dintre principalele cauze ale morții subite în lume, dar descoperirea sa a avut loc recent. Doi frați cu numele de familie Brugada l-au descoperit în 1992.

Tulburarea este genetică și constă într-o modificare a sistemului de transmisie electrică a inimii. Cu toate acestea, simptomele nu devin evidente până la vârsta adultă și nu există semne anterioare care să indice prezența bolii.

Defectul genetic în cauză afectează canalele ionice ale miocardului, care este țesutul muscular al inimii. Aceste canale ionice permit schimbul de sarcini pozitive și negative între interiorul și exteriorul celulelor miocardice. Când eșuează, persoana este mai predispusă la fibrilație ventriculară.

Fibrilația ventriculară este un tip grav de aritmie. Inima bate necontrolat într-un ritm foarte rapid, de până la peste 200 sau 300 de bătăi pe minut. Aceasta este o aritmie fatală dacă nu este abordată la timp.

Sindromul Brugada: semne și simptome

După cum am menționat mai sus, sindromul Brugada nu are simptome specifice. Este dificil de diagnosticat și detectat, deoarece nu există modificări anterioare care să avertizeze despre existența alterării canalelor ionice.

Când sindromul debutează la adult, acesta apare direct cu un anumit grad de severitate. Pot apărea sincope, leșin, aritmie cu palpitații sau stop cardiac.

Odată ce primul episod a avut loc, va fi responsabilitatea medicului să suspecteze existența acestui sindrom. Pentru a face acest lucru, trebuie să efectueze o serie de electrocardiograme în căutarea a ceea ce este cunoscut sub numele de semnul Brugada, pe care îl vom explica mai târziu.

Acest semn apare doar pe electrocardiogramă și pacientul nu îl poate simți. Deși este aproape imposibil de suspectat timpuriu, există câțiva factori de risc pe care îi putem lua în considerare pentru a grăbi diagnosticul. Printre acești factori avem:

  • Rude cu sindromul Brugada: fiind o boală genetică, trebuie să o suspectăm la membrii familiei celor care au primit deja un diagnostic.
  • Bărbați: boala este mult mai frecventă la bărbați decât la femei.
  • Asiatici: persoanele de origine asiatică sunt mai susceptibile să sufere de această boală.

Vezi și:

Simptome neobișnuite ale infarctului la femei

Some figure
Stopul cardiac poate anunța prezența sindromului Brugada.

Diagnostic

A ajunge la un diagnostic de sindrom Brugada este o provocare pentru orice medic. În plus față de suspiciune, medicul trebuie să fie suficient de insistent pentru a detecta afecțiunea prin teste specifice.

Testul cel mai des folosit este electrocardiograma. Aceasta este o înregistrare electrică a activității cardiace în ambulatoriu. Acest test este util în detectarea semnului Brugada, un simptom special care avertizează asupra prezenței modificărilor în canalele ionice.

Problema este că nu toți pacienții prezintă acest semn și nu toate electrocardiogramele îl înregistrează. Semnul Brugada este o înălțime mare a unui segment specific.

Medicul măsoară această înălțime în mm. Dacă depășește 2 mm și continuă cu un val negativ (în jos), atunci ar trebui să suspecteze sindromul Brugada.

Celălalt test pe care medicii îl pot solicita este studiul electrofiziologic. Acesta nu este o analiză complementară care poate avea loc într-un birou. Este nevoie de o sală de operații pentru a introduce un cateter în corp. Chirurgii introduc un cateter în inimă pentru a înregistra activitatea organului din interior.

Some figure
Sindromul Brugada este o modificare a electrocardiogramei care relevă existența bolii.

Există tratament pentru sindromul Brugada?

Din păcate, este dificil să vorbim despre tratamentul sindromului Brugada. Strict vorbind, nu există nici o modalitate de a scăpa definitiv de această afecțiune. Ceea ce există este o modalitate de prevenire a stopului cardiac.

Această prevenire se realizează prin implantarea unui defibrilator în corpul pacientului. Acest dispozitiv mic înregistrează activitatea electrică cardiacă și reacționează cu un șoc electric dacă detectează fibrilație ventriculară.

Nu există medicamente pentru sindrom și nici intervenții chirurgicale pe care medicii să le poată efectua pentru a elimina zonele defecte ale inimii. Prin urmare, controalele regulate sunt esențiale.

Descoperă mai mult:

5 sfaturi pentru a preveni un infarct

Viața cu sindromul Brugada

Este posibil să trăiești mult timp cu sindromul Brugada. Indiferent dacă pacientul primește sau nu un defibrilator, controalele medicale periodice sunt fundamentale.

Odată ce medicii au detectat tulburarea, este esențial să urmărească pacientul pentru a revizui variabilele și a observa modificările apărute în timp.

În mod similar, pacientul trebuie să învețe să controleze factorii de risc care ar putea crește șansele apariției unui stop cardiac.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Benito, Begoña, et al. “Síndrome de Brugada.” Revista espanola de cardiologia 62.11 (2009): 1297-1315.
  • Rojas, Elirub. “Síndrome de Brugada tipo 1 a propósito de un caso.” Vitae: Academia Biomédica Digital 69 (2017): 10.
  • Ortiz, José Manuel Monge, and Carlos I. Quesada Aguilar. “EKG Síndrome de Brugada.” Revista Clínica Escuela de Medicina UCR-HSJD 9.3 (2019): 53-55.
  • Berne, Paola, and Luis Enrique Aguinaga. “Síndrome de Brugada.” Rev Fed Arg Cardiol 41.4 (2012): 225-34.
  • Giménez, Nélida Inés, et al. “Síndrome de Brugada: Revisión.” Rev Posgrad 154 (2006): 16-20.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.