Sindromul de hipotensiune în decubit dorsal: ce este și cum se previne?
 

Sindromul de hipotensiune în decubit dorsal: ce este și cum se previne?

Sindromul de hipotensiune în decubit dorsal este o tulburare de care poate suferi orice femeie în timpul sarcinii. O simplă schimbare de poziție va duce la ameliorarea imediată a simptomelor.
Sindromul de hipotensiune în decubit dorsal: ce este și cum se previne?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 11 noiembrie, 2022

Sarcina este o perioadă în care corpul femeii trece prin diferite schimbări care îi permit să se adapteze la noua viață din interior. Cu toate acestea, modificările cresc probabilitatea de a suferi de anumite patologii, cum ar fi sindromul de hipotensiune în decubit dorsal.

Sistemul cardiovascular este unul dintre sistemele care suferă cele mai multe modificări în această etapă. Studiile arată că debitul cardiac crește cu până la 40%, tensiunea arterială scade și modificările de poziție afectează întoarcerea venoasă.

Modificările descrise fac ca multe femei să sufere de sindromul de hipotensiune în decubit dorsal. Din fericire, există modalități de a preveni apariția acestuia, chiar și din primul trimestru de sarcină.

Ce este sindromul de hipotensiune în decubit dorsal?

Aceasta este o tulburare în care tensiunea arterială a femeilor însărcinate scade sub nivelurile normale atunci când stau întinse pe spate. Acest fenomen apare deoarece uterul apasă pe vena cavă inferioară și pe artera aortică, ceea ce scade întoarcerea venoasă și tensiunea arterială.

Scăderea tensiunii arteriale trebuie să fie între 15 și 30 mmHg pentru a vorbi despre sindromul hipotensiv în decubit dorsal. Tulburarea este mult mai frecventă după al doilea trimestru și până la 15% dintre femeile însărcinate au această problemă.

Nu toate femeile însărcinate vor avea acest sindrom. Unele femei au mecanisme de adaptare mai bune care previn scăderea tensiunii arteriale. Una dintre modificările compensatorii este creșterea fluxului venos colateral.

Simptome

Simptomele sindromului de hipotensiune în decubit dorsal apar la 3 până la 10 minute după ce femeia însărcinată se întinde pe spate, potrivit cercetărilor. Cu toate acestea, ele dispar la schimbarea poziției.

Principala manifestare clinică a acestei afecțiuni este hipotensiunea arterială. Această scădere a tensiunii arteriale va scădea debitul cardiac, precum și furnizarea de oxigen diferitelor organe. Scăderea oxigenului poate genera următoarele simptome:

  • Slăbiciune
  • Durere de cap
  • Paloarea pielii
  • Amețeli și greață
  • Transpirație profundă
  • Respirație dificilă
  • Bradicardie sau scăderea ritmului cardiac

Femeile își pot pierde cunoștința. Prin urmare, este esențial să identificați simptomele la timp și să vă schimbați poziția cât mai curând posibil.

Femeie gravidă cu hipotensiune în decubit dorsal
Modificările organismului favorizează scăderea tensiunii arteriale.

Cauze și factori de risc

Cauza principală a sindromului de hipotensiune în decubit dorsal este eșecul dezvoltării fluxului venos colateral. Acestea sunt schimbări pe care nicio femeie nu le poate controla.

Există anumiți factori de risc care cresc probabilitatea de apariție a sindromului. Unul dintre cei mai importanți este legat de dimensiunea, forma și greutatea uterului. Uterele mai mari și mai grele vor genera mai multă compresie.

Alți factori de risc includ:

  • Mai mult de 20 de săptămâni de sarcină
  • Excesul de lichid amniotic
  • Excesul de greutate sau obezitatea
  • Sarcinile multiple

Tratamentul sindromului de hipotensiune în decubit dorsal

Cel mai bun tratament pentru sindromul de hipotensiune în decubit dorsal este schimbarea poziției. În momentul apariției simptomelor, cel mai bine este să vă culcați pe partea stângă. Poziția va preveni compresia venei cave și va îmbunătăți fluxul sanguin.

Întinderea pe partea dreaptă poate funcționa, dar ficatul poate împiedica schimbarea poziția uterului, așa că ameliorarea simptomelor poate dura puțin mai mult. Medicamentele nu sunt necesare, dar cel mai bine este să solicitați îngrijire medicală în cazul simptomelor persistente.

Sindromul poate apărea și în timpul travaliului. Personalul sanitar trebuie să ia măsurile adecvate pentru a preveni agravarea simptomelor. Se recomandă furnizarea de oxigen și ridicarea capului și chiar o cezariană de urgență.

 

Nou născut prin cezariană
Cezariana de urgență este singura soluție la apariția sindromului în timpul travaliului.

Poate fi prevenit?

Din fericire, există modalități de a preveni sindromul de hipotensiune și complicațiile acestuia. Una dintre cele mai utile măsuri este evitarea poziției care produce compresia.

Se recomandă ca femeile să se întindă pe partea stângă începând cu al doilea trimestru de sarcină.

Poziția picioarelor nu are importanță, așa că pot fi strânse sau întinse. De asemenea, se recomandă schimbarea părții laterale din când în când pentru a evita disconfortul la nivelul extremităților.

Un alt sfat este să ridicați capul puțin peste nivelul picioarelor, încurajând astfel întoarcerea venoasă. Deși yoga în sarcină are mari beneficii, este indicat sa evitați anumite poziții.

Majoritatea măsurilor care ajută femeia să se relaxeze și să adoarmă reduc probabilitatea apariției sindromului de hipotensiune în decubit dorsal. Prin urmare, se recomandă următoarele:

  • Beți un pahar cu apă sau lapte înainte de culcare.
  • Folosiți mai multe perne sau o pernă pentru alăptare când dormiți pe o parte.
  • Puneți o pernă sub șold.

Un sindrom foarte frecvent care poate fi prevenit

Sindromul de hipotensiune în decubit dorsal este o patologie frecventă. Deși poate avea consecințe grave, este foarte ușor de prevenit. Evitați întinsul pe spate prea mult timp. Totuși, dacă simptomele sunt foarte frecvente și intense, consultați un medic ginecolog. Există și alte cauze care pot explica scăderea tensiunii arteriale, care trebuie tratate cât mai curând posibil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • De-Giorgio F, Grassi VM, Vetrugno G, d’Aloja E et al. Supine hypotensive syndrome as the probable cause of both maternal and fetal death. J Forensic Sci. 2012 Nov;57(6):1646-9.
  • Humphries A, Mirjalili SA, Tarr GP, Thompson JMD et al. Hemodynamic changes in women with symptoms of supine hypotensive syndrome. Acta Obstet Gynecol Scand. 2020 May;99(5):631-636.
  • Kim DR, Wang E. Prevention of supine hypotensive syndrome in pregnant women treated with transcranial magnetic stimulation. Psychiatry Res. 2014 Aug 15;218(1-2):247-8.
  • Massoth C, Chappell D, Kranke P, Wenk M. Supine hypotensive syndrome of pregnancy: A review of current knowledge. Eur J Anaesthesiol. 2022 Mar 1;39(3):236-243.
  • Sherman C, Gauthier M, David M. Supine Hypotensive Syndrome of Pregnancy. En:Freeman BS, Berger JS. Eds. Anesthesiology Core Review: Part Two Advanced Exam. McGraw Hill; 2016.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.