Logo image
Logo image

Sindromul Ramsay Hunt (Herpes zoster oticus)

5 minute
Sindromul Ramsay Hunt este una dintre principalele cauze ce duc la paralizia nervului facial (paralizie facială). Poate provoca și alte simptome, cum ar fi pierderea auzului sau amețeli. În acest articol, îți vom spune totul despre acesta.
Sindromul Ramsay Hunt (Herpes zoster oticus)
Ultima actualizare: 18 mai, 2021

Sindromul Ramsay Hunt sau Herpesul zoster oticus  este cauzat de același virus care provoacă varicela. Acest virus este capabil să afecteze anumiți nervi, în special nervul facial.

Nervul facial este format din fibre motorii și senzoriale. Inervează diferite părți ale feței. Astfel, îți permite să faci diferite gesturi, cum ar fi cele necesare pentru a mânca și a vorbi. Sindromul Ramsay Hunt poate provoca paralizie facială și pierderea auzului pe partea afectată.

În acest articol, îți vom spune tot ce trebuie să știi despre sindromul Ramsay Hunt (Herpes zoster oticus).

Ce este sindromul Ramsay Hunt?

Sindromul Ramsay Hunt este una dintre afecțiunile pe care le poate provoca virusul varicelo-zosterian. Acest virus aparține familiei Herpesvirus.

Potrivit unui articol publicat în Annals of Internal Medicine, sindromul Ramsay Hunt provoacă paralizie a nervului facial. În plus, provoacă și erupții cutanate dureroase în zona exterioară a urechii sau chiar în interiorul gurii.

Este a doua cea mai frecventă cauză de paralizie a nervului facial periferic. De fapt, reprezintă 7% din totalul cazurilor. Virusul varicelo-zosterian este foarte des întâlnit la nivel global.

Un alt studiu publicat în revista SEMERGEN Family Medicine afirmă că boala se poate manifesta în mai multe moduri. De aceea, profesioniștii din domeniul medical au identificat patru etape, în funcție de severitatea afecțiunii. Forma completă, sau mai bine zis cea descrisă de experți, cauzează următoarele:

  • Stare generală de rău, oboseală și durere
  • Erupții cutanate și tulburări de auz
  • Modificări în percepția gustului sau pierderea gustului
  • Paralizie facială periferică

Cauzele sindromului Ramsay Hunt

Virusul varicelo-zosterian provoacă sindromul Ramsay Hunt. Boala se manifestă la persoanele care au avut deja varicelă. Acest virus poate rămâne latent în corp. Mai exact, tinde să se ascundă în țesuturile nervoase.

Atunci când virusul se reactivează, provoacă simptome. După cum afirmă un articol publicat de Departamentul Sănătății din statul New York, acesta este transmis de la persoană la persoană prin atingerea directă a veziculelor, a salivei sau a mucusului unei persoane infectate.

Totuși, virusul poate fi transmis și prin aer prin picături care sunt expulzate prin tuse și strănut. De fapt, oamenii se pot îmbolnăvi și din cauza obiectelor contaminate. Pentru ca o persoană să dezvolte sindromul Ramsay Hunt, trebuie să fi fost infectată cu acest virus.

Vezi și:

Care sunt simptomele uveitei?

Some figure
Varicela este condiția necesară pentru ca acest sindrom să apară mai târziu, uneori după mulți ani.

Factori de risc

Oricine a avut varicelă poate suferi de sindromul Ramsay Hunt. Aceasta este o condiție esențială. Este important să înțelegem că acest sindrom nu este contagios.

La fel ca și zona zoster, atunci când apare, ceea ce se poate răspândi este virusul în sine. Dacă o persoană care nu a avut varicelă intră în contact cu o persoană care are sindromul Ramsay Hunt, ceea ce va dezvolta este tabloul clinic tipic al bolii virale exantematoase.

Trebuie să menționăm că există vaccinuri pentru acest virus. Prin urmare, o persoană vaccinată nu se poate îmbolnăvi.

Vârsta este un alt factor cheie. Copiii dezvoltă rar sindromul Ramsay Hunt. De obicei, boala apare la persoanele cu vârsta peste 60 de ani. De asemenea, este mai frecventă la cei care au un sistem imunitar slăbit.

Simptomele pe care le provoacă

După cum am explicat în prima secțiune, sindromul Ramsay Hunt se poate manifesta în moduri diferite. După cum explică specialiștii Clinicii Mayo, cele două simptome principale ale acestei afecțiuni sunt paralizia facială și erupția cutanată. De obicei, erupția apare în jurul sau în interiorul urechii. De asemenea, provoacă vezicule umplute cu lichid.

În unele cazuri, erupția nu apare deloc sau apare după paralizie. De asemenea, provoacă dureri de urechi, sunete constante sau chiar pierderea auzului.

Paralizia facială face ca pacientul să nu poată închide ochiul pe partea afectată. Gura și ochii se pot usca deoarece nervul facial inervează și glandele care sunt responsabile de secretarea lacrimilor și a salivei.

Gustul poate fi, de asemenea, modificat. Pacientul își pierde capacitatea de a simți gustul mâncării cu partea din față a limbii.

Complicațiile sindromului Ramsay Hunt

Sindromul Ramsay Hunt poate genera complicații pe termen lung. Una dintre cele mai severe este nevralgia postherpetică. Este o durere cronică în zona în care a apărut erupția cutanată. Apare deoarece virusul provoacă daune fibrelor nervoase. În mod similar, sensibilitatea feței și auzul pot fi afectate permanent. Însă acest lucru este mai puțin obișnuit.

Este posibil ca, din cauza incapacității de a închide ochiul, acesta să sufere leziuni. Particulele sau agenții toxici din mediu pătrund în ochi și afectează corneea și implicit vederea.

Diagnosticul sindromului Ramsay Hunt

Medicul diagnostichează afecțiunea după ce a evaluat simptomele și istoricul medical al pacientului. Întrucât este a doua cauză de paralizie periferică la nivel global, profesioniștii din domeniul medical trebuie să ia întotdeauna în considerare acest sindrom.

În plus, după cum explică un studiu publicat în Clinical Journal of Family Medicine, o serie de teste pot ajuta la diagnosticarea afecțiunii. Primul test este serologia. Detectează dacă sângele conține anticorpi împotriva virusului varicelo-zosterian.

Un alt test care se poate dovedi util este reacția în lanț a polimerazei (PCR). În unele cazuri, dacă diagnosticul este incert, medicul va solicita teste imagistice pentru a exclude alte boli. Cea mai utilizată este imagistica prin rezonanță magnetică.

Vezi și:

Complicații și simptome cauzate de zona zoster

Some figure
Imagistica este necesară numai dacă medicul trebuie să excludă alte afecțiuni suspecte, cum ar fi o tumoare pe creier.

Tratamente disponibile pentru sindromul Ramsay Hunt

Tratamentul sindromului Ramsay Hunt urmărește reducerea riscului de posibile complicații și disconfort. Din acest motiv, cele mai utilizate medicamente sunt analgezicele. Ele ameliorează durerea pacientului. În plus, medicul poate prescrie medicamente anti-anxietate dacă pacientul suferă de vertij.

Antivirale împiedică înmulțirea virusului. Cele mai utile împotriva virusului varicelo-zosterian sunt aciclovirul și valaciclovirul. Pacientul le poate lua cu corticosteroizi pentru a le spori efectul.

Sindromul Ramsay Hunt apare doar la cei infectați de virusul varicelo-zosterian

Acest sindrom afectează numai persoanele care au fost infectate cu virusul varicelo-zosterian. De obicei, sindromul apare la mulți ani de la infecție, în special la vârstnici. Se caracterizează prin paralizie a nervului facial și erupție veziculară.

Adresează-te medicului de familie dacă ai oricare dintre aceste simptome. Tratamentul adecvat poate reduce riscul de complicații pe termen lung, cum ar fi durerea cronică.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Síndrome de Ramsay Hunt: a propósito de un caso. (n.d.). Retrieved January 28, 2021, from http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-695X2016000200010
  • Varicela (virus de la varicela zoster). (n.d.). Retrieved January 28, 2021, from https://www.health.ny.gov/es/diseases/communicable/chickenpox/fact_sheet.htm
  • Arana-Alonso, E., Contín-Pescacen, M. S., Guillermo-Ruberte, A., & Morea Colmenares, E. (2011). Síndrome de Ramsay-Hunt: ¿qué tratamiento precisa? Semergen, 37(8), 436–440. https://doi.org/10.1016/j.semerg.2011.04.002
  • Síndrome de Ramsay-Hunt: ¿qué tratamiento precisa? | Medicina de Familia. SEMERGEN. (n.d.). Retrieved January 27, 2021, from https://www.elsevier.es/es-revista-medicina-familia-semergen-40-articulo-sindrome-ramsay-hunt-que-tratamiento-precisa-S1138359311001663
  • Síndrome de Ramsay Hunt – Diagnóstico y tratamiento – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved January 27, 2021, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/ramsay-hunt-syndrome/diagnosis-treatment/drc-20351789
  • Síndrome de Ramsay-Hunt. (n.d.). Retrieved January 27, 2021, from http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-71992007000100008

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.