Soiuri de salată verde și moduri de cultivare
Avem la dispoziție numeroase soiuri de salată verde pe care le putem cultiva în grădină, cu mărimi, forme și gusturi diferite. Vrei să cultivi această legumă, dar nu știi cum să începi? În articolul de azi, îți prezentăm tot ceea ce trebuie să știi despre acest subiect.
Care sunt cele mai sănătoase soiuri de salată verde?
Salata verde oferă diverse beneficii pentru sănătate. În plus, pe lângă faptul că este benefică pentru organism, această legumă este gustoasă și săracă în calorii. De fapt, salata verde este alcătuită în proporție de 95% din apă și conține doar 15 calorii per 100 g.
În ceea ce privește nutrienții din componența sa, salata verde constituie o sursă importantă de vitamina A, vitamina C și folat. Aceasta oferă și minerale precum potasiul, calciul, fosforul, magneziul și sodiul.
Putem sublinia următoarele proprietăți benefice ale salatei verzi:
- Facilitează somnul
- Are proprietăți analgezice și calmante
- Stimulează aparatul digestiv
- Prezintă un ușor efect laxativ datorită conținutului său de fibre
- Poate fi consumată de către diabetici
- Este bogată în beta-caroten și contribuie la prevenirea mai multor tipuri de cancer
Există peste 200 de soiuri de salată verde. Cele mai celebre sunt salata iceberg, salata romană, salata mini-romană și salata crocantă de vară. Salata verde este ușor de cultivat și, în funcție de sortimentul ales, poate fi plantată în orice perioadă a anului și culeasă 3-4 luni mai târziu.
Principalele obstacole în cultivarea salatei verzi sunt limacșii, melcii, ciupercile, afidele și păsările.
Citește în continuare pentru a afla cum să cultivi salată verde în grădina ta.
Cele mai populare soiuri de salată verde
Salata iceberg
Primul soi de salată verde pe care ți-l propunem poate fi plantat în orice perioadă a anului. Totodată, îl vei putea consuma după doar trei luni de la plantare.
Salata iceberg este rotundă și seamănă cu varza. Frunzele sale au o textură crocantă.
Descoperă:
Salata romană
Acesta este unul dintre cele mai răspândite soiuri de salată verde din lume, cel mai probabil datorită faptului că este ușor de cultivat și îngrijit. Frunzele salatei romane sunt alungite și au o nervură centrală caracteristică.
Poți planta salata romană în orice perioadă a anului. Efortul pe care trebuie să-l depui pentru îngrijirea ei este minim. Va trebui însă să o ferești de înghețul care poate surveni iarna.
Salata mini-romană
Fiind foarte asemănător salatei romane, dar având o dimensiune mai mică, acest soi a fost numit salata mini-romană. Gustul său este mai dulce decât cel al soiului mai mare. În plus, pe lângă nervura centrală, frunzele sale sunt ondulate și foarte compacte.
Salata mini-romană poate fi plantată pe tot parcursul anului, deși verile foarte călduroase nu sunt prielnice acestei legume. Cel mai bine este să o plantezi între ianuarie și aprilie, pentru a o putea culege vara. O altă variantă este să o plantezi între august și noiembrie și să o culegi iarna.
Salata crocantă de vară
Culoarea roșiatică și frunzele ondulate sunt trăsăturile caracteristice ale acestui soi de salată. Din acest motiv, este cunoscut și ca „salata cârlionțată” în anumite locuri. Salata crocantă de vară este una dintre cele mai apreciate legume în gastronomie.
În ceea ce privește cultivarea, acest soi de salată nu tolerează frigul. În fond, numele său include sintagma „de vară”.
Dacă o plantezi la fiecare 20 de zile, vei avea la dispoziție salată crocantă de vară pe tot parcursul anului. Culege-o atunci când căpățânile sunt închise și compacte.
Sfaturi pentru a cultiva majoritatea soiurilor de salată verde
- Poți să cultivi salată verde din răsaduri, dar și prin metode de semănare indirectă.
- Te sfătuim să lași o distanță de 17-30 cm între plante.
- Dacă vrei să cultivi salată verde pe tot parcursul anului, folosește un solar.
- În ceea ce privește irigația, salata verde este o legumă cu nevoi medii, în special în perioada de înmugurire.
- Nu în ultimul rând, pământul pe care îl folosești va trebui să conțină suficienți nutrienți pentru a putea satisface cerințele nutriționale ale acestei plante.
După cum poți vedea, salata verde este ușor de plantat, de îngrijit și de recoltat. Principalul său avantaj este faptul că, dacă o cultivi de-a lungul anului, o să poți servi mereu salate proaspete și gustoase. Astfel, vei profita de toate proprietățile benefice ale acestei legume.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Hae Dun Kim et al. “Sleep-inducing effect of lettuce (Lactuca sativa) varieties on pentobarbital-induced sleep”, Food Sci Biotechnol. 2017; 26(3): 807–814.
- Jeon YJ et al. “Effects of beta-carotene supplements on cancer prevention: meta-analysis of randomized controlled trials”, Nutr Cancer. 2011 Nov;63(8):1196-207. doi: 10.1080/01635581.2011.607541. Epub 2011 Oct 7.
-
Diana M. Cheng et al. “Development and Phytochemical Characterization of High Polyphenol Red Lettuce with Anti-Diabetic Properties”, PLoS One. 2014; 9(3): e91571.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.