Sportul și personalitatea: care este legătura?
Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz
Sportul și personalitatea sunt strâns legate. Exista sportivi competitivi, anxioși, agresivi, impulsivi, individualiști sau disciplinați și totul are legătură cu personalitatea lor.
Concret, personalitatea este ansamblul de calități care constituie o persoană. Aceste trăsături ne deosebesc de ceilalți și determină felul de a fi. Sportul contribuie la consolidarea unora dintre aceste atribute și, de asemenea, permite dezvoltarea altor caracteristici.
De fapt, în sport — ca și în alte domenii — există personalități care sunt hotărâtoare în atingerea performanței maxime și în a face față acelor situații în care lucrurile nu ies așa cum era de așteptat.
Sportul și personalitatea: care este legătura?
Practicarea sportului este importantă încă de la o vârstă fragedă, deoarece favorizează dezvoltarea fizică și mintală. În plus, îi ajută pe cei mici să socializeze și încurajează creativitatea și valorile.
În ceea ce privește aspectul fizic, copiii își îmbunătățesc coordonarea, ating o mai mare agilitate, au mai mult echilibru și pun bazele pentru a duce o viață mai sănătoasă. De asemenea, sportul întărește anumite trăsături de personalitate și contribuie la autocontrol.
Un studiu intitulat „Sportul, timpul petrecut pe dispozitive și dezvoltarea trăsăturilor de personalitate în timpul copilăriei” sugerează că un stil de viață activ poate ajuta la facilitarea stabilității și schimbarea trăsăturilor de personalitate în copilărie.
Unele dintre beneficiile practicării sportului asupra personalității sunt următoarele:
- Reduce emoțiile negative, cum ar fi furia.
- Ajută la calmarea anxietății.
- Acționează împotriva depresiei și stresului.
- Reduce senzația de oboseală.
- Oferă o capacitate de lucru mai mare.
- Îmbunătățește odihna.
Personalitatea sportivului conform disciplinei
Așa cum există sporturi pentru toate gusturile, există și sporturi ideale pentru fiecare personalitate. Toate disciplinele necesită anumite abilități fizice și psihologice.
Sporturi individuale
În sporturile individuale, sportivul trebuie să se confrunte singur cu fiecare situație și este responsabil de performanța atinsă sau de rezultatul obținut. Acești sportivi sunt oameni foarte competitivi, care se concentrează pe ei înșiși și care au întotdeauna tendința de a se autodepăși.
Sportivul trebuie să fie conștient de pregătirea sa pentru a oferi maximul posibil. Talentul natural și perfecționarea bazată pe antrenament sunt pilonii necesari pentru a dobândi încredere în sine și a ne putea adapta la diferite scenarii. Unele dintre aceste sporturi sunt următoarele:
- Tenis
- Box
- Ciclism
- Maraton
- Înot
- Ridicare de greutăți
Potrivit unui studiu realizat de dr. Pawell Piepiora, profesor asistent la Universitatea de Științe ale Sănătății și Sportului din Wroclaw, Polonia, activitatea sportivă modelează personalitatea, iar trăsăturile de personalitate modelate afectează luarea deciziilor.
Recomandăm: Cele mai importante evenimente sportive ale verii europene
Sporturi de echipă
Sportivul face parte dintr-o echipă. Triumful este scopul comun al grupului. Abilitățile fiecărui membru trebuie completate în căutarea celei mai bune performanțe generale, în timp ce factorul individual va câștiga importanță în anumite acțiuni.
În aceste sporturi, interacțiunea dintre coechipieri și coordonarea pentru aplicarea tacticii în vederea învingerii echipei adverse este cheia succesului. Sportivii care practică sporturi de echipă tind să fie mai sociabili și să dezvolte legături strânse cu colegii lor.
Solidaritatea este unul dintre cele mai apreciate aspecte din cadrul echipei. Fotbal, hochei, rugby, baschet, baseball sau volei sunt câteva exemple de sporturi de echipă.
Sporturi extreme
Sporturile extreme sunt cele care se practică în condiții complexe sau riscante. Acestea se desfășoară în aer liber și sunt utilizate echipamente speciale pentru practicarea în siguranță. Cei cu personalități mai aventuroase și care se provoacă constant pe sine tind să opteze pentru aceste practici.
Curajul este un factor fundamental. Sportivii caută adesea provocări din ce în ce mai dificile și experiențe noi. În cele mai multe cazuri, este vorba despre sfidarea naturii. Iată câteva exemple de sporturi extreme:
- Bungee Jumping: constă în săritul în gol legat de glezne cu o frânghie. Se practică în locuri naturale la înălțime sau pe construcții înalte, precum turnuri sau poduri.
- Surfing: este vorba despre evitarea valurilor și alunecarea pe ele cu o placă. Este o practică ideală pentru a ne bucura de plajă.
- Parașutism: este vorba despre sărituri de la o înălțime considerabilă și deschiderea parașutei pentru a avea o coborâre sigură și plăcută. La început, este necesară compania unui instructor.
- Snowboard: se practică pe zăpadă cu o placă. Viteză este mare, mai ales când este vorba de pante foarte abrupte. Echipamentul de siguranță este esențial pentru reducerea riscurilor în caz de cădere.
- Rafting: constă în coborârea pe râu într-o barcă gonflabilă sau un caiac. Se poate face în grupuri. Pentru practica profesională se caută râuri foarte periculoase.
Sport ca stil de viață
Aceste sporturi sunt cele în care nu există concurență, ci mai degrabă scopul este de a fi în formă și de a obține beneficii pentru sănătate. Mersul la plimbare, joggingul sau efectuarea altor tipuri de exerciții fizice – de obicei în aer liber – este completată de încorporarea obiceiurilor sănătoase în viața de zi cu zi. Sunt ideale pentru a socializa, a experimenta noi practici și a te simți bine în pielea ta.
Citiți și: Ce sunt abilitățile fizice condiționate?
Sportul și personalitatea: ce sport se potrivește personalității fiecăruia?
Practicarea sportului este benefică pentru sănătate și are un impact pozitiv asupra tuturor activităților din viața de zi cu zi. Este esențial să alegem o practică ce ne place și de care să ne bucurăm, în loc să facem ceea ce ne cer alții, cum ar fi membrii familiei.
Trăsăturile de personalitate sunt înnăscute, dar unele dintre ele sunt întărite sau dezvoltate prin practica sportivă. Atleții profesioniști și sportivii amatori au diferite tipuri de personalitate și, după cum am văzut, există o gamă largă de posibilități când vine vorba de alegerea disciplinei.
Care credeți că este sportul ideal pentru voi în funcție de personalitate?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Piepiora P. Personality profile of individual sports champions. Brain Behav. 2021 Jun;11(6):e02145. doi: 10.1002/brb3.2145. Epub 2021 May 5. PMID: 33951345; PMCID: PMC8213921. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33951345/
-
Allen MS, Vella SA, Laborde S. Sport participation, screen time, and personality trait development during childhood. Br J Dev Psychol. 2015 Sep;33(3):375-90. doi: 10.1111/bjdp.12102. Epub 2015 Jul 17. PMID: 26259042. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26259042/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.