Stagnezi? Iată 7 sfaturi pentru a te dezvolta în sfera personală
 

Stagnezi? Iată 7 sfaturi pentru a te dezvolta în sfera personală

Anumite obiceiuri ne duc în zona de confort, dar nu ne permit să ne dezvoltăm. Descoperă cum să identifici cercul vicios și câteva acțiuni care motivează schimbarea!
Stagnezi? Iată 7 sfaturi pentru a te dezvolta în sfera personală
Leticia Martín Enjuto

Verificat și aprobat de psihologul Leticia Martín Enjuto.

Ultima actualizare: 17 septembrie, 2023

Rutina de la lucru, consumerismul și teama de a-ți asuma riscuri pentru dorințele personale pot duce la o stagnare cunoscută sub numele de „roată de hamster”. Este o stare de stand by, în care viața trece fără prea multe emoții, iar motivația dispare. Află 7 sfaturi pentru a te dezvolta în continuare în sfera personală!

Ce este și ce înseamnă să mergi pe roata de hamster?

Metafora reprezintă roata pe care hamsterii aleargă fără să ajungă nicăieri și fără să poată ieși. Transferând imaginea în diferite situații ale vieții umane moderne, este o senzație care poate apărea în diverse circumstanțe. De exemplu, vorbim despre o rutină neproductivă la locul de muncă, o relație de dragoste stagnată sau lipsa dezvoltării personale.

Obiceiurile de lucru sunt o modalitate comună de a ajunge pe roata de hamster încetul cu încetul. Respectarea programelor, rutinele fixe și zona de confort, din punct de vedere economic, creează capcane din care este greu să scapi.

În cazul multor oameni, singurul lucru care îi leagă de muncă este nevoia economică și confortul care îi determină să-și amâne visele și scopurile adevărate. Prin urmare, este esențial să identifici în ce aspect al vieții mergi pe roata de hamster, acesta fiind primul pas pentru o schimbare pozitivă.

7 sfaturi pentru a te dezvolta în sfera personală

Recunoașterea stării emoționale și a obstacolelor care te țin pe roata de hamster este un pas important pentru a putea coborî. Nu trebuie să fie o schimbare bruscă: uneori este suficient să generezi noi obiceiuri sau spații de reflecție și autocunoaștere. Iată șapte sfaturi pentru a ieși dintr-o rută neproductivă:

1. Încetinește

Ritmul actual de viață duce la o cerere constantă de productivitate. Este clar că ai nevoie de bani pentru a trăi, dar este inutil dacă îți sacrifici sănătatea mintală. Creează momente de relaxare, de agrement și, de ce nu, de neproductivitate, pentru a încetini și a-ți reîncărca bateriile.

Există activități al căror unic obiectiv este distracția și nu generarea de beneficii economice. Fiecare persoană are momentele sale de deconectare. Este recomandat să creezi medii calme, relaxate și, dacă este posibil, fără intervenția constantă a telefonului mobil.

2. Fă lucruri creative

Una dintre cele mai bune acțiuni pentru a-ți distrage atenția și a te conecta cu tine însuți este să desfășori activități legate de creativitate. Scrisul, pictura sau punerea în practică a creațiilor „do it yourself” sau „DIY” stimulează imaginația.

3. Revino la sau caută relații noi

Mulți oameni se concentrează pe rutine repetitive care îi îndepărtează de interacțiunile sociale, mai ales dacă lucrează singuri. Prin urmare, este indicat să te reconectezi cu persoane din trecut, pe lângă căutarea de noi relații în afara rețelelor de socializare.

4. Schimbă-ți rutina de lucru

Este foarte probabil să nu poți abandona roata de hamster din cauza diverselor temeri. Este un caz complex, în care aștepți un moment anume, care nu sosește niciodată.

Este important să îți faci curaj. Niciodată nu este momentul ideal. Întotdeauna vor exista riscuri și incertitudine: atunci când situația este nesustenabilă, trebuie să faci față deciziei.

5. Economisește bani

Una dintre principalele temeri are de-a face cu partea financiară. Există diferite strategii pentru ca decizia să nu fie pripită și să fie susținută, de exemplu, de venituri suplimentare generate de altă activitate.

Acest lucru, plus banii de rezervă, construiesc încrederea în sine. În plus, gândește-te la cheltuielile inutile și elimină-le pentru un timp.

6. Nu ceda în fața eșecurilor

Atunci când întreprinzi acțiuni riscante, pot apărea eșecuri. Este esențial să le înfrunți și să nu cedezi, ceea ce ar însemna să te întorci pe roata de hamster.

7. Stabilește obiective clare

Cu cât obiectivele sunt mai clare, cu atât mai convingătoare va fi calea către schimbarea obiceiurilor. Stabilește obiective pe termen scurt și mediu, având încredere în propriile abilități.

Cum știi că stagnezi?

Există mai multe motive pentru care poți stagna. Majoritatea includ obiceiuri și frici care sunt principalul obstacol în calea dezvoltării. Reflectă asupra activității tale zilnice și pune-ți anumite întrebări cheie:

  • Ai senzația de stagnare în dezvoltarea personală?
  • Ai un loc de muncă automat și deloc interesant?
  • Ai o relație personală dificilă?
  • Vrei să schimbi ceva, dar nu o faci de teama problemelor financiare?

Urmează aceste sfaturi pentru a te dezvolta în sfera personală!

Este adevărat că schimbările nu sunt ușoare. Orice schimbare necesită curaj și expunerea la anumite riscuri. Cu cât trece mai mult timp, cu atât este mai greu să schimbi ceva.

Dacă de frică nu îndrăznești să faci transformări profunde, amintește-ți sfaturile de mai sus. Abordează situația treptat. Asumarea eșecurilor și definirea obiectivelor realizabile sunt aspecte esențiale pentru a continua să te dezvolți.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.