Motivația sau disciplina: care dintre cele două este mai importantă?
 

Motivația sau disciplina: care dintre cele două este mai importantă?

Motivația și disciplina lucrează împreună pentru a ne ajuta să stabilim rutine și obiceiuri pentru atingerea obiectivelor. Mai jos, vă vom arăta cum puteți cultiva aceste două valori.
Motivația sau disciplina: care dintre cele două este mai importantă?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales.

Ultima actualizare: 30 iunie, 2023

Motivația este primul pas pentru a acționa, iar disciplina este cea care ne ajută să continuăm. Ambele sunt necesare pentru a atinge obiectivele pe care ni le-am propus.

A fi motivați ne invită să ne conectăm cu interesele și pasiunile noastre, cu entuziasmul de a realiza ceva. A fi disciplinați ne ajută să facem pași pentru a ajunge acolo unde ne dorim. Citește mai departe pentru a descoperi cum să exersezi motivația și disciplina!

Motivația și disciplina: de ce sunt importante?

Mulți oameni cred că motivația și disciplina se exclud reciproc, de parcă motivația ar fi suficientă pentru a dezvolta disciplina sau invers, disciplina ar fi suficientă pentru a susține motivația.

Ambele sunt necesare pentru atingerea obiectivelor. Când motivația scade, disciplina ne poate ajuta să continuăm. Când disciplina ne limitează, motivația poate aduce schimbarea.

Atât motivația, cât și disciplina pot avea momentele lor de glorie sau eșec. Există situații în care intensitatea motivației ne face să ne simțim capabili să mutăm munții, dar aceasta scade în timp.

Același lucru este valabil și pentru disciplină. Sunt zile în care este ușor să te trezești și să desfășori activitățile programate; alteori, nu simți decât plictiseală. Totuși, disciplina facilitează construirea obiceiurilor.

Cum să încurajăm motivația?

Potrivit revistei electronice Actualidades Investigativas en Educación, pentru a stimula motivația este important să cauți experiențe care să genereze sentimente de mândrie și satisfacție. Ia în considerare următoarele recomandări:

Caută informații și date

Folosind filme și mărturii, precum și exemple de succes și eșec, vei afla mai multe despre ceea ce te interesează, vei descoperi aspecte pe care nu le cunoști și care te vor entuziasma și mai mult. Motivația este necesară pentru învățare.

Imaginează-ți că ești acolo unde îți dorești atât de mult

Pentru a-ți atinge obiectivele, pune-ți următoarele întrebări și imaginează-ți cum ar fi dacă s-ar materializa: ce ți-ai dori să obții, unde ai vrea să mergi, cum te-ai simți dacă ți-ai atinge scopul?

Învață să-ți recunoști emoțiile și să le gestionezi

Motivația poate fi atacată de anumite gânduri și emoții. Încearcă să identifici ce crezi, ce aspecte sunt în favoarea ta și care sunt împotriva ta și cum te simți. În acest fel, vei ști unde excelezi și ce aspecte trebuie să îmbunătățești.

Ai grijă de motivația intrinsecă și extrinsecă

Motivația intrinsecă este decurge din motive interne și este legată de pasiunile, valorile și interesele tale. Motivația extrinsecă este legată de factori externi, cum ar fi recunoașterea sau câștigarea banilor necesari pentru o călătorie.

Este important să nu te lași ghidat de aprobarea sau validarea externă. Mișcă-te în jurul busolei tale interne, acordând atenție lucrurilor care te fac să te simți bine și împlinit.

Când există doar motivație externă, orice dificultate este capabilă să ne facă să simțim că nimic nu a meritat. Prin urmare, percepem totul ca pe un eșec.

Cum să promovezi disciplina?

Pentru a exista disciplină, lucrurile trebuie puse în ordine. Acest lucru este esențial pentru a promova alte virtuți. Fără disciplină, este destul de greu să ai forță și calm în fața obstacolelor care pot apărea pe drum. Dacă vrei să exersezi disciplina, unele dintre lucrurile pe care le poți face sunt următoarele:

Stabilește obiective mici

Dacă îți este greu să menții o rutină în timp, începe prin a-ți crea mici obiceiuri. Imaginează-ți următorul exemplu: dacă vrei să alergi la un maraton de 10 kilometri, trebuie să începi mergând în fiecare zi, într-un ritm alert, timp de 30 de minute. Apoi, adaugă noi provocări. În acest fel, îți vei crea obiceiuri noi. Încetul cu încetul, te vei apropia de obiectivul dorit: alergarea celor 10 kilometri.

Stabilește o rutină

Încearcă să-ți stabilești un program și să te organizezi astfel încât să te poți dedica obiectivelor stabilite. Dacă îți este greu să te concentrezi, poți alege să lucrezi pentru o perioadă scurtă de timp, apoi să iei o mică pauză de odihnă.

Tehnica Pomodoro sugerează alternarea perioadelor de lucru cu pauze. Cantitatea de timp pe care o dedici unei sarcini poate fi mai puțin importantă decât calitatea.

Elimină distragerile

Există lucruri care îți pot distrage atenția, cum ar fi utilizarea telefonului mobil sau a PC-ului. Limitând distragerile, vei favoriza concentrarea și, odată cu ea, disciplina.

Creează un spațiu de lucru

A avea un loc în care să te simți confortabil fără să simți că îi deranjezi pe ceilalți te va ajuta să ai mai multă disciplină. Ia în considerare iluminarea, sunetul și temperatura, deoarece aceștia sunt factori ce contribuie la o disciplină confortabilă și stimulatoare.

Fă exerciții fizice și adoptă o dietă sănătoasă

Mișcarea și alimentația sănătoasă, pe lângă faptul că îmbunătățesc starea fizică și psihică, îți oferă suficientă energie pentru a te putea dedica proiectelor care întăresc disciplina.

Dacă ești suficient de motivat, vei deveni disciplinat

Atât motivația, cât și disciplina necesită un mediu favorabil. Te poți înconjura de oameni care te încurajează să mergi înainte și care îți respectă obiectivele. Acei oameni care îți iau energia din cauza atitudinii lor permanent negative, te pot face să supraestimezi dificultățile în comparație cu resursele pe care le ai.

Motivația ne va oferi un scop și ne va alimenta acel foc interior, în timp ce disciplina ne va ajuta să dezvoltăm instrumente pentru atingerea tuturor obiectivelor. Prin urmare, mai degrabă decât opuse, aceste valori sunt complementare. Ambele sunt mecanisme ce trebuie cultivate și dezvoltate pe drumul atingerii obiectivelor stabilite.

Nu uita ceea ce a spus Nietzsche: „Cine are un de ce va descoperi aproape întotdeauna cum”.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


    • Batista Silva, A., Gálvez Espinos, M., & Hinojosa Cueto, I. (2010). Bosquejo histórico sobre las principales teorías de la motivación y su influencia en el proceso de enseñanza-aprendizaje. Revista Cubana de Medicina General Integral, 26(2). http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252010000200017&lng=es&tlng=es.
    • Masacon, M. R. H., López, G. A. C., & Lára, G. A. J. (2017). Motivación: las teorías y su relación en el ámbito empresarial. Dominio de las Ciencias, 3(2), 311-333. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5889721
    • Polanco Hernández, A., (2005), “La motivación en los estudiantes universitarios.” Revista Electrónica “Actualidades Investigativas en Educación”, Vol., núm.2, pp.1-13. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=44750219

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.