4 sfaturi pentru automotivare
 

4 sfaturi pentru automotivare

A fi capabili să identificăm care sunt acele lucruri care ne absorb energia este un prim pas pentru a ne concentra asupra a ceea ce ne interesează. Apoi, putem urma câteva sfaturi pentru a dezvolta automotivarea.
4 sfaturi pentru automotivare
Maria Fatima Seppi Vinuales

Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales.

Ultima actualizare: 10 mai, 2023

Automotivarea nu este deloc simplă. Sunt momente în care simțim că suntem capabili de orice. Alteori credem că suntem incapabili să părăsim zona de confort. Astăzi vă oferim cele mai bune sfaturi pentru automotivare!

Ce putem face pentru a ne menține concentrarea și interesul? Dezvoltarea automotivării face parte din rutina zilnică. Este ceea ce dă sens acțiunilor pe care le desfășurăm.

4 sfaturi pentru automotivare

Un articol împărtășit de organizația nonprofit Digital Promise definește automotivarea ca fiind „forța care ne determină să facem lucruri”. Acest lucru poate fi motivat și de diverși factori interni și externi, precum dragostea pentru cineva, dorința de a face ceva sau pur și simplu nevoia de bani.

În orice caz, a rămâne motivat este o modalitate de a crește productivitatea, de a fi mai creativ și, desigur, de a gestiona stresul. Prin urmare, automotivarea este considerată o abilitate importantă.

1. Întărirea stimei de sine

Automotivarea are de-a face și cu stima de sine. Trebuie să ne prețuim pe noi înșine, să ne respectăm și să ne credem capabili. În acest sens, este important să ne recunoaștem realizările și experiențele, precum și să acceptăm dificultățile și să știm că suntem imperfecți.

Toate acestea ne permit să evoluăm și să avem încredere în abilitățile noastre. Dar cum să obținem o stimă de sine mai puternică? Ei bine, cel mai bun punct de plecare este îngrijirea de sine. Să ne odihnim suficient, să mâncăm bine, să găsim un echilibru între timp liber și muncă și să învățăm să stabilim limite sunt câteva exemple.

Motivația necesită mai mult decât orientarea spre realizare. Trebuie să ținem cont și de nevoile biologice și corporale.

2. Echilibru între optimism și realitate

Pentru a rămâne motivați, trebuie să considerăm că deciziile și acțiunile noastre ne aduc mai aproape de ceea ce dorim să realizăm. Poate că nu suntem deloc mulțumiți de rezultate, dar ele ne apropie de scopul final.

Este important să avem o viziune optimistă asupra viitorului și încrederea că ne vom putea atinge scopul. Altfel, nu ar avea rost să luăm măsuri. Desigur, este în interesul nostru să identificăm obstacolele și să acceptăm existența dificultăților, dar aceasta nu ar trebui să fie principala noastră grijă. Gândirea negativă nu trebuie să ne copleșească.

Motivația nu se poate baza doar pe fantezie sau pe optimism naiv. Dincolo de încredere, trebuie să învățăm să facem față frustrării. Lucrurile nu vor merge întotdeauna așa cum am planificat. Trebuie să ne îndepărtăm de obiectivele prea solicitante (aproape de neatins) și să fim realiști.

3. Conștientizare de sine

Cunoașterea de sine este un element cheie pentru dezvoltarea automotivării. Cunoașterea lucrurilor care ne mobilizează ne va ajuta să ne ghidăm efortul.

O recenzie publicată în Annual Review of Psychology susține că introspecția este cheia dezvoltării conștiinței de sine. Aceasta ajută la construirea unor narațiuni personale benefice. În plus, este în interesul nostru să ne privim prin ochii celorlalți și să ne observăm propriul comportament.

Exercițiile de introspecție sunt cele care ne permit să percepem, să interpretăm și să înțelegem propriile emoții, gânduri și comportamente. Prin urmare, sunt esențiale pentru conștientizarea de sine.

4. Organizare

Continuăm lista cu sfaturi pentru automotivare cu o idee practică.

Automotivarea are de-a face și cu ordinea și stabilirea priorităților. Sentimentul de a nu avea controlul este copleșitor. Pentru început, ne putem întreba ce dorim să obținem. Apoi, trebuie să începem să împărțim acel obiectiv în unități mai mici, mai ușor de gestionat.

În acest proces, trebuie să identificăm cel mai bun mod de a ne organiza. A stabili obiective mici, realizabile și concrete funcționează ca o „pilulă” de motivație zilnică. Perseverența este, de asemenea, foarte importantă pentru automotivare.

Importanța automotivării în viața fiecăruia

Motivația este ceea ce ne mobilizează pentru a desfășura o anumită activitate prin utilizarea resurselor de care dispunem și prin adoptarea unui anumit comportament. Are de-a face și cu perseverența și intenția.

Dacă ne gândim la automotivare ca mișcare și energie, vom realiza de ce este importantă în viața noastră. Este necesar să simțim entuziasm, să avem dorința de a merge mai departe.

Ce este demotivarea?

Opusul automotivării este demotivarea. Cu toate acestea, rareori identificăm ceea ce ne demotivează sau ne absoarbe energia. A ști ce nu ne place și ce ne-am dori să schimbăm ne permite să intervenim pentru a schimba lucrurile.

Acest proces este legat de stima de sine și de stările emoționale; prin urmare, o perioadă lungă de apatie și disconfort este dăunătoare sănătății. În acest sens, este important să fim atenți la felul în care ne simțim.

Fiind conștienți de acele lucruri care ne demotivează, avem mai multe instrumente pentru a ne gândi la lucrurile pe care vrem să le schimbăm. Automotivarea ne va da impulsul necesar pentru a face mai mult și a ne gândi la schimbare. Nu trebuie să facem schimbări mari peste noapte. Abordând totul cu pași mici, vom ajunge acolo unde ne dorim mai repede decât ne putem imagina.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.