Ce învățături ne oferă Vrăjitorul din Oz?
 

Ce învățături ne oferă Vrăjitorul din Oz?

Îți plac peliculele clasice? Atunci nu poți rata „Vrăjitorul din Oz”! Este o poveste fascinantă, plină de morală.
Ce învățături ne oferă Vrăjitorul din Oz?
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 04 iunie, 2023

Minunatul Vrăjitor din Oz este o operă clasică ce a fost scrisă de Frank Baum în 1900. Este o poveste care a cucerit multe generații și este de actualitate și astăzi. În 1939, această carte pentru copii a fost adaptată pentru marele ecran și a avut un mare succes la Hollywood. În acest articol, vom vorbi despre câteva învățături importante oferite de Vrăjitorul din Oz.

Filmul muzical Vrăjitorul din Oz, produs de Metro-Goldwyn Mayer, i-a avut ca actori pe renumiții Judy Garland, Frank Morgan, Margaret Hamilton și Ray Bolger. Succesul său a fost imens.

Această poveste a fost adaptată la diferite formate, cum ar fi piesele de teatru, benzile desenate și cântecele. Este una dintre cele mai importante narațiuni din cultura populară.

Ce învățături ne oferă Vrăjitorul din Oz?

Acest film spune povestea lui Dorothy, o fată din Statele Unite care este dusă într-o lume fantastică de o tornadă formată în Kansas. În acest loc, trăiesc ființe extraordinare și minunate, precum omul de tinichea, vrăjitoarele bune și vrăjitoarele rele, sperietoarea de ciori și animalele vorbitoare.

Când Dorothy ajunge pe acest tărâm fantastic, trece printr-o serie de pericole și dificultăți. Din acest motiv, decide să meargă în Orașul de Smarald, unde se află Vrăjitorul din Oz, pentru a se putea întoarce în Kansas.

Pe drum, Dorothy întâlnește personaje care îi oferă multe lecții de viață, cum ar fi omul de tinichea care tânjește după o inimă, leul laș care pare a fi foarte feroce și sperietoarea de ciori care tânjește după creier.

Filmul a primit 6 nominalizări la Oscar și a obținut două premii: cea mai bună coloană sonoră și cea mai bună melodie. Pelicula a fost inclusă de Institutul American de Film pe lista celor mai bune 25 de musicaluri și celor mai bune 100 de filme americane din toate timpurile.

Teatru unde se joacă Vrăjitorul din Oz
Adaptările lucrării sunt numeroase. Au fost făcute numeroase filme și piese de teatru.

Trebuie să echilibrezi sentimentele și rațiunea

Să ascultăm creierul sau inima? Este o dilemă cu care ne confruntăm în fiecare zi. Cu toții credem că cel mai potrivit lucru este să obținem un echilibru. Învățăturile Vrăjitorului din Oz ne spun același lucru. Sperietoarea și Omul de Tinichea se contrazic pe acest subiect, deoarece primul personaj tânjește după capacitatea de a gândi, iar al doilea după capacitatea de a simți.

Filmul ne permite să reflectăm la norocul de a avea ambele abilități. Ca ființe umane avem atât rațiune, cât și simțire. Important este că cele două să fie echilibrate.

Nu tot ce strălucește este aur

La sfârșitul filmului, descoperim că aparențele înșală. De fapt, viața poate fi plină de dezamăgiri și nu putem să credem întotdeauna tot ce auzim. Povestea ne învață că trebuie să avem propriile criterii și să nu ne lăsăm păcăliți de străini sau răuvoitori.

Trebuie sa fii autentic

Vrăjitorul din Oz subliniază importanța autenticității. Această poveste ne arată că este important să acționăm cu sinceritate, să fim fideli interiorului nostru și să nu ne prefacem a fi ceva ce nu suntem cu adevărat.

Nu există nimic mai bun decât acasă

La sfârșitul aventurilor, curajoasa Dorothy își dă seama că nu este nimic mai bun decât a fi acasă. Opera subliniază importanța prețuirii relațiilor de familie și a lucrurilor pe care le avem deja.

În ciuda faptului că este orfană, Dorothy este iubită de oamenii din jurul ei. Chiar dacă uneori ne simțim pierduți, întotdeauna există modalități de a ne întoarce acasă.

Cine perseverează, învinge

Dorothy și prietenii ei se confruntă cu o serie de eșecuri în călătoria lor către Orașul de Smarald. Cu toate acestea, personajele nu se lasă învinse. Dorothy ne arată valoarea perseverenței și a luării deciziilor care ne permit să ne îndreptăm spre obiectivele stabilite.

Nu judeca o carte după copertă

Cu toții avem prejudecăți despre oameni și ne lăsăm păcăliți de prima impresie. Cu toate acestea, fiecare persoană are propriile vise, temeri, calități și defecte. Prin urmare, este important să nu plecăm urechea la stereotipuri și să nu judecăm.

În film, ceea ce părea a fi un leu furios și curajos, era de fapt un leu speriat. Fiecare persoană este unică și trebuie să ne facem timp pentru a o cunoaște și a înțelege felul ei de a fi.

Ai grijă de prietenii tăi

Una dintre cele mai interesante și valoroase învățături din opera Vrăjitorul din Oz este importanța prietenilor. Călătoria și aventurile lui Dorothy sunt marcate de personajele pe care le-a întâlnit pe parcurs. Au devenit prieteni și s-au ajutat cu toții. Opera subliniază valoarea prieteniei și importanța cultivării unor astfel de relații.

Prieteni care discută despre învățături de la Vrăjitorul din Oz
Prietenia este cheia poveștii. Fără sprijinul celor din jur nu ne putem atinge obiectivele. Acest lucru se aplică atât copiilor, cât și adulților.

Puterea este în tine

O concluzie generală a operei este faptul că toată lumea are un mare potențial interior. Atât sperietoarea, cât și leul și omul de tinichea nu au cea mai bună stimă de sine. În plus, caută o altă persoană care să le rezolve problemele: magicianul. Cu toate acestea, istoria ne arată cum puterea de a reuși rezidă în fiecare persoană. Uneori, trebuie să crezi în tine și să-ți îmbunătățești stima de sine pentru a vedea soluțiile. Putem face o analogie cu importanța îngrijirii sănătății mintale.

Este o poveste feministă

Acum că știi mai multe despre învățăturile Vrăjitorului din Oz, cu siguranță vei dori să te bucuri de acest film împreună cu familia ta. Pe lângă învățăturile pe care le-am subliniat deja, povestea este foarte interesantă pentru că la vremea ei era progresistă.

Deși feminismul a oferit multe drepturi femeilor și există tot mai multe progrese către egalitate, acesta a fost un proces lent. La vremea sa, opera s-a îndepărtat destul de mult de tradiții și a avut o fată drept personaj principal.

Autorul i-a oferit lui Dorothy calități precum curajul și capacitatea de a decide singură. Dorothy a fost puternică și hotărâtă și nu a depind de un bărbat pentru a-și îndeplini visele. Baum, autorul operei, a fost un susținător al dreptului la vot al femeilor și al drepturilor femeilor în general.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.