„Still”: povestea lui Michael J. Fox și viața lui cu boala Parkinson
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
În documentarul biografic Still: A Michael J. Fox Film, artistul povestește la persoana întâi cum este viața lui cu boala Parkinson. Actorul canadian-american, cunoscut pentru rolul principal din trilogia Back to the Future, și-a construit o carieră paralelă ca activist pentru cercetarea bolii Parkinson.
Interpretul lui Marty McFly suferă de această tulburare neurodegenerativă de mai bine de 30 de ani.
„Still”: Viața, cariera și activismul lui Michael J. Fox pentru boala Parkinson
Vineri, 12 mai, la Apple TV a avut premiera documentarul Still: A Michael J. Fox Film, regizat de Davis Guggenheim. Primind recenzii elogioase încă de la lansare, producția dezvăluie detalii la persoana întâi despre viața și cariera lui Fox. Cu toate acestea, se concentrează și pe diagnosticarea precoce a bolii Parkinson.
La doar 29 de ani, medicii l-au avertizat pe Michael despre tulburare. Trecuse puțin timp de la succesul său mondial cu Back to the Future, așa că a refuzat la început să creadă. Cu toate acestea, în 1998 a făcut un anunț public și, 2 ani mai târziu, a creat Fundația Michael J. Fox, care are ca scop cercetarea bolii.
Descoperiți: Tratarea bolii Parkinson cu rasagilină
Ce simptome avea Michael J. Fox când a fost diagnosticat cu boala Parkinson?
Actorul a spus că a simțit primele simptome la degetul mic în timp ce lucra la Doc Hollywood. Aceasta este o manifestare comună în stadiile incipiente ale bolii.
Parkinson este o patologie neurodegenerativă care afectează celulele nervoase sau neuronii, reducând producția de dopamină.
Boala determină diferite simptome motorii, care se agravează pe măsură ce afecțiunea progresează. Patologia este cronică și ireversibilă. Unele dintre cele mai frecvente simptome sunt următoarele:
- Tremurături
- Rigiditate musculară
- Instabilitate posturală
- Dificultăți de vorbire și scris
- Încetinirea sau pierderea capacității de mișcare
Cât de frecventă este boala Parkinson?
Conform cărții Parkinson’s Disease: Patogenesis and Clinical Aspects, Parkinson este o afecțiune atât de complexă, încât mecanismele specifice nu sunt încă pe deplin înțelese. Experții indică faptul că este a doua cea mai frecventă boală neurodegenerativă după Alzheimer. Afectează în special persoanele cu vârsta peste 60 de ani.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a afirmat în 2019 că peste 8.500.000 de oameni suferă de Parkinson la nivel global. Site-ul parkinson.org menționează o cifră de 10.000.000. În ceea ce privește factorii implicați în declanșarea bolii, aceștia sunt diverși și includ condiții genetice și de mediu.
După cum sugerează publicația menționată mai sus, vârsta este cel mai mare factor de risc, dar și anumite obiceiuri, cum ar fi fumatul și consumul de cofeină, precum și problemele genetice sunt pe lista de declanșatori. Cu toate acestea, dovezile actuale nu sunt suficiente pentru a stabili factorii de risc determinanți, dincolo de cei genetici.
Prevenirea și tratamentul bolii Parkinson
Deși este o boală legată de genetică și care nu are un tratament definit, diferite obiceiuri sănătoase pot ajuta la prevenirea acesteia. De exemplu, avem următoarele:
- Dieta echilibrată
- Evitarea consumului de tutun și alcool
- Activitatea fizică
- Odihna suficientă
Un studiu publicat în revista Brain Sciences a arătat că dansul are efecte pozitive asupra bunăstării mintale și abilităților motorii ale pacienților. Tratamentul bolii Parkinson include administrarea de medicamente care au ca scop restabilirea nivelului de dopamină.
De exemplu, pacienții primesc levodopa. Cu toate acestea, un studiu publicat de Pontificia Universidad Javeriana din Columbia sugerează faptul că tratamentul cu levodopa își pierde eficacitatea în timp. Prin urmare, este necesară o creștere a dozei.
În plus, în 1998, actorul a suferit o talamotomie. Este o procedură chirurgicală care constă în îndepărtarea unui mic sector al talamusului, care controlează anumite mișcări involuntare.
Descoperiți: Acupunctura urechii pentru boala Parkinson
„Still” reflectă efortul lui Michael J. Fox în lupta cu boala Parkinson
Toate aceste motive fac ca agențiile care continuă să lucreze pentru a descoperi noi tratamente să fie deosebit de importante. Actorul a primit diferite premii datorită fundației sale, care a strâns peste 1,2 miliarde de dolari pentru cercetare și sprijinirea bolnavilor.
În urmă cu câțiva ani, Fox a publicat o carte intitulată Lucky man, unde a vorbit despre boală și tratamentul ei. Cu toate acestea, prin Still, renumitul actor a reușit să aducă în atenția publicului larg această afecțiune gravă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Antonina Kouli, Kelli M. Torsney, and Wei-Li Kuan. (2018). Parkinson’s Disease: Pathogenesis and Clinical Aspects [Internet]. Chapter 1: Parkinson’s Disease: Etiology, Neuropathology, and Pathogenesis. Stoker TB, Greenland JC, editors. Consultado el 18 de mayo de 2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK536722/
- Armstrong, M. J., & Okun, M. S. (2020). Diagnosis and Treatment of Parkinson Disease: A Review. JAMA, 323(6), 548–560. Consultado el 18 de mayo de 2023. https://doi.org/10.1001/jama.2019.22360
- Bearss, K. A. & De Souza, J. F. X. (2021) Parkinson’s Disease Motor Symptom Progression Slowed with Multisensory Dance Learning over 3-Years: A Preliminary Longitudinal Investigation. Brain Sci. 2021, 11(7), 895. Consultado el 18 de mayo de 2023. https://doi.org/10.3390/brainsci11070895
- Hurtado, F., Cardenas, M. A. N., Cardenas, F. P., & León, L. A. (2016). La Enfermedad de Parkinson: Etiología, Tratamientos y Factores Preventivos. Universitas Psychologica, 15(5). Consultado el 18 de mayo de 2023. https://www.redalyc.org/journal/647/64750042012/64750042012.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.