Logo image
Logo image

10 efecte negative ale stresului asupra înfățișării tale

4 minute
Știai că multe dintre problemele care afectează felul în care arăți sunt legate de stres? Încearcă să ții sub control cauzele stresului pentru a evita efectele negative asupra înfățișării tale. 
10 efecte negative ale stresului asupra înfățișării tale
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Stresul este o senzație de tensiune fizică și emoțională care apare în urma unor situații ce generează frustrare, furie sau nervozitate, printre altele. Știai că anumite efecte negative ale stresului ți se pot citi pe față (la propriu)?

În doze mici, stresul este normal și chiar benefic, deoarece te poate ajuta să faci față unor situații dificile sau periculoase. Însă, de cele mai multe ori, acesta atinge un nivel alarmant și provoacă diverse efecte nedorite, diminuând calitatea vieții.

Deși tinde să se manifeste printr-o serie de emoții negative, s-a dovedit că stresul este responsabil și pentru anumite simptome fizice greu de tratat.

Din cauza creșterii nivelului de hormoni precum cortizolul sau adrenalina, corpul suferă anumite modificări care îți afectează sănătatea și frumusețea.

Pielea, în special, atât cea de pe față, cât și cea de pe restul corpului, are mult de suferit. Află din rândurile de mai jos care sunt diversele efecte negative ale stresului la nivel extern!

1. Pungile sub ochi: efecte negative ale stresului

Some figure

Între stres, insomnie și modificările de la nivelul tenului există o legătură foarte strânsă.

Grijile, problemele în cuplu sau un număr mare de sarcini și responsabilități pot reduce calitatea somnului, ducând la apariția inesteticelor pungi de sub ochi.

Acestea îți fac ochii să pară îmbătrâniți sau obosiți și indică prezența retenției de apă în organism.

Îți recomandăm să citești și:

Emoțiile negative afectează sănătatea

2. Pielea uscată

Tensiunea cauzată de stres împiedică hidratarea corespunzătoare a pielii. Dacă nu este ținut sub control, stresul poate reduce dorința de a bea apă, înlocuind-o cu tendința de a consuma cafea sau sucuri acidulate. 

Problema este faptul că organismul are nevoie de o cantitate suficientă de apă pentru a se hidrata și pentru a oxigena pielea.

3. Acneea

Some figure

S-a dovedit că stresul poate duce la dezvoltarea multor probleme frecvente ale pielii. Printre acestea se numără acneea, psoriazisul, eczemele și multe altele.

Eliberarea de cortizol creează un dezechilibru hormonal care se manifestă prin apariția acneei  pe față, dar și pe alte părți ale corpului.

Stresul mai poate afecta și flora intestinală, care joacă un rol important în menținerea sănătății pielii.

4. Erupțiile și urticaria

Erupțiile și urticaria sunt provocate de un dezechilibru la nivelul intestinelor, numit disbioză.

Aceasta apare atunci când bacteriile dăunătoare se înmulțesc în acest organ și împiedică funcționarea corectă a microbilor benefici care îți protejează sănătatea.

Citește și:

6 modalități de a gestiona stresul și anxietatea

5. Căderea excesivă a părului

Some figure

În anumite cazuri, căderea excesivă a părului este unul din multiplele efecte negative ale stresului. 

Această tensiune fizică și emoțională împiedică creșterea foliculilor de păr și duce la slăbirea acestora, de unde și problema căderii părului.

6. Ridurile premature

Dacă nu te ferești de stres, excesul de cortizol produs în organism poate avea urmări foarte neplăcute: hipertensiune arterială, creștere în greutate și pierdere de colagen.

Acest ultim efect duce la reducerea elasticității pielii, drept pentru care îți apar riduri premature pe față, pe gât sau pe mâini.

7. Părul alb

Some figure

Și părul poate îmbătrâni prematur din cauza stresului. Dacă ești predispus/ă genetic la albirea prematură a părului, stresul va scădea și mai tare producția de melanină, drept pentru care îți apar mai multe fire albe sau gri.

Prin mărirea consumului de biotină, proteine și vitamina E, poți combate aceste efecte negative, păstrându-ți părul tânăr și rezistent.

8. Striațiile pe unghii

Apariția unor striații verticale pe unghii nu este un lucru neobișnuit. Această problemă este asociată atât cu procesul natural de îmbătrânire, cât și cu anumite carențe nutriționale din organism.

Dar atunci când se extind dinspre cuticulă către vârful unghiei, striațiile reprezintă un indiciu clar că stresul are un efect negativ asupra corpului tău

9. Bășicile pe mâini

Some figure

Pe mâini apar ocazional niște bășici, care de multe ori sunt confundate cu o infecție fungică sau cu ceva asemănător.

În realitate, este vorba despre o boală numită dishidroză, strâns legată de perioadele prelungite de stres.

10. Pielea sensibilă

Pielea supusă stresului este mai sensibilă la agenți iritanți sau infecții care îi afectează sănătatea. Această vulnerabilitate mărește riscul de infecții cu fungi, arsuri superficiale, pete și alte imperfecțiuni care îi oferă un aspect îmbătrânit.

După cum poți vedea, stresul este mai mult decât o stare emoțională. În realitate, acesta te poate afecta în diverse moduri pe care nici nu le credeai posibile.

Deși există diverse produse cosmetice care pot reduce sau elimina aceste efecte, cel mai important este să rezolvi problema care stă la baza lor și anume stresul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Epel, E. S., & Lithgow, G. J. (2014). Stress biology and aging mechanisms: toward understanding the deep connection between adaptation to stress and longevity. The journals of gerontology. Series A, Biological sciences and medical sciences, 69 Suppl 1(Suppl 1), S10-6.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4022128/
  • Mathur, M. B., Epel, E., Kind, S., Desai, M., Parks, C. G., Sandler, D. P., & Khazeni, N. (2016). Perceived stress and telomere length: A systematic review, meta-analysis, and methodologic considerations for advancing the field. Brain, behavior, and immunity, 54, 158-169.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5590630/
  • Epel, E. S., Blackburn, E. H., Lin, J., Dhabhar, F. S., Adler, N. E., Morrow, J. D., & Cawthon, R. M. (2004). Accelerated telomere shortening in response to life stress. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 101(49), 17312-5.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC534658/
  • Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000853.htm
  • VV.AA. (2020).Hyperactivation of sympathetic nerves drives depletion of melanocyte stem cells. https://www.nature.com/articles/s41586-020-1935-3
  • VV.AA. (2013).Sleep deprivation linked to aging skin, study suggests. https://www.sciencedaily.com/releases/2013/07/130723155002.htm
  • Clínica Mayo. https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/stress-management/expert-answers/stress-and-hair-loss/faq-20057820

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.