Care sunt beneficiile sâmburilor de struguri?
După ce mâncăm struguri, de cele mai multe ori aruncăm sâmburii alături de ciorchine. Însă această parte a fructului este la fel de hrănitoare ca și strugurele însuși. Poate că sâmburii sunt mici, dar au numeroase proprietăți incredibile. Citește articolul de mai jos pentru a descoperi beneficiile sâmburilor de struguri.
Beneficiile sâmburilor de struguri
Beneficiile sâmburilor de struguri sunt multiple. Aceștia ne ajută să ne menținem sănătatea și frumusețea, dar și să tratăm numeroase boli, să slăbim, etc.
Printre proprietățile și abilitățile acestor sâmburi mici sunt incluse și următoarele (și cu siguranță cercetătorii vor descoperi și altele în viitor). Decomandată, se știe că sâmburii de struguri:
- Sunt o sursă excelentă de antioxidanți.
- Protejează organismul împotriva radicalilor liberi.
- Ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a țesuturilor, organelor și celulelor.
- Mențin corpul tânăr.
- Ajută la prevenirea petelor de bătrânețe și a ridurilor.
- Îmbunătățesc circulația.
- Protejează organismul împotriva poluării, a tutunului și a altor agenți nocivi.
- Curăță sângele de efectele negative ale medicamentelor și ale consumului excesiv de alcool.
- Întăresc pereții venelor și ai arterelor (datorită conținutului de flavonoide).
- Îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară, fiind recomandați pacienților care au suferit un infarct miocardic.
- Au proprietăți antiinflamatoare care ajută la tratarea unor afecțiuni precum artrita, gastrita, sinuzita și dermatita.
- Curăță intestinele.
- Mențin în formă optimă vederea, pielea și creierul.
- Previn bolile degenerative.
- Previn formarea plăcilor de aterom la nivelul arterelor.
- Combat căderea părului și stimulează creșterea noilor fire.
- Mențin țesuturile conjunctive sănătoase și tinere.
- Au proprietăți antialergice, antiulceroase și antihistaminice.
- Ajută la prevenirea cancerului.
- Încetinesc dezvoltarea cataractei și a glaucomului.
- Întăresc plămânii și previn insuficiența respiratorie.
- Întăresc sistemul imunitar, prevenind numeroase boli.
Îți recomandăm să citești și:
Cum să mănânci sâmburii de struguri?
Probabil te gândești că poți pur și simplu să mănânci strugurii fără să scuipi sâmburii. Însă aceasta nu este singura modalitate de a-i ingera și de a profita de beneficiile sâmburilor de struguri. Poți folosi extract din sâmburi de struguri sau capsule ce se găsesc în magazinele naturiste.
Dacă alegi să mănânci fructul întreg, nu uita să speli bine strugurii pentru a îndepărta mizeria și soluțiile chimice cu care au fost stropiți.
Cel mai bine este să consumi struguri organici. Poți să scoți sâmburii din bobițe, să-i speli și să-i usuci, apoi să îi adaugi în smoothie-uri, shake-uri sau sucuri proaspete sau procesate.
Unele persoane preferă să îi lase la înmuiat în apă timp de 24 de ore, pentru a le activa proprietățile. În orice caz, nu uita că trebuie să îi mesteci bine, deoarece sâmburii de struguri sunt greu de digerat. Doza zilnică recomandată este de 300 mg (dacă folosești capsule).
Nu există contraindicații. Strugurii sunt o gustare perfectă atunci când îți este poftă de ceva dulce. În acest fel vei evita consumul de dulciuri și te vei bucura de toate beneficiile acestor fructe minunate.
Dieta pe bază de struguri (și sâmburi de struguri)
Strugurii și sâmburii lor stimulează arderea grăsimilor și pierderea în greutate, motiv pentru care numeroase persoane îi adaugă în dieta zilnică sau în curele detoxifiante (un alt beneficiu subliniat anterior).
Cumpără 1 kg de struguri roșii (există mai multe tipuri) și alege o zi a săptămânii în care să începi cura de detoxifiere sau de slăbire. Dieta durează doar 24 de ore și nu trebuie urmată prea des.Este indicat să aștepți încă două luni pentru a o repeta.
Instrucțiuni
- Consumă două linguri de ulei de măsline extravirgin pe stomacul gol. Adaugă câteva picături de zeamă de lămâie într-un pahar cu apă caldă și bea.
- Nu uita că nu poți să mănânci strugurii în combinație cu alte alimente. Trebuie să aștepți 20 de minute pentru ca fructul să se digere. În caz contrar, zaharurile din compoziția sa vor fermenta în stomac, provocând disconfort, gaze, indigestie, etc.
- Poți să combini strugurii cu alte fructe sănătoase, dar acest lucru nu este indicat deoarece nu vei putea să profiți la maxim de beneficiile acestora.
- Mestecă bine sâmburii de struguri și zdrobește-i cu dinții.
- Așteaptă 10 minute după ce ai consumat uleiul de măsline și ai băut apa cu lămâie, apoi servește prima cană de struguri proaspeți.
- După două ore, consumă altă cană cu boabe. Bea apă din belșug.
- La masa de prânz (la 2 ore după ultima cană cu struguri), servește o porție de legume fierte în aburi și o mână de pilaf din orez brun.
- Consumă câte o cană de struguri din două în două ore până la masa de seară, ce constă într-o porție de supă de legume, pește la grătar și o salată proaspătă asezonată cu ulei de măsline și zeamă de lămâie.
- Cu două ore înainte de culcare, consumă încă o cană cu boabe de struguri.
Îți recomandăm și:
Nu mai sta pe gânduri și încearcă această dietă minunată care te ajută să elimini grăsimile și să combați retenția de apă. Dar, mai presus de orice, nu uita să profiți de beneficiile sâmburilor de struguri, un produs atât de sănătos și hrănitor.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Montealegre, R. R., Peces, R. R., Vozmediano, J. C., Gascueña, J. M., & Romero, E. G. (2006). Phenolic compounds in skins and seeds of ten grape Vitis vinifera varieties grown in a warm climate. Journal of Food Composition and Analysis, 19(6-7), 687-693. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157505000797?via%3Dihub
- Weseler, A. R., & Bast, A. (2017). Masquelier’s grape seed extract: from basic flavonoid research to a well-characterized food supplement with health benefits. Nutrition journal, 16(1), 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28103873
- Ma, Z. F., & Zhang, H. (2017). Phytochemical constituents, health benefits, and industrial applications of grape seeds: A mini-review. Antioxidants, 6(3), 71. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5618099/
- Zhang, H., Liu, S., Li, L., Liu, S., Liu, S., Mi, J., & Tian, G. (2016). The impact of grape seed extract treatment on blood pressure changes: A meta-analysis of 16 randomized controlled trials. Medicine, 95(33). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5370781/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.