Supă de ceapă și usturoi, o rețetă pentru imunitate
O supă de ceapă și usturoi este o rețetă perfectă pentru întărirea sistemului imunitar. Atât ceapa, cât și usturoiul sunt alimente ce conțin multe vitamine, minerale și antioxidanți. Mai mult, acestea au proprietăți cu efect antibiotic, ajutând la prevenirea și combaterea diferitelor infecții.
O dietă echilibrată este esențială pentru a putea întări sistemul imunitar și pentru a combate diferite afecțiuni. Consumul unei supe de ceapă și usturoi este o metodă din ce în ce mai des utilizată, de exemplu, împotriva răcelii și gripei.
Rețetă de supă de ceapă și usturoi
Ingrediente
- 3 cepe
- Morcovi (după preferințe)
- 2 căței de usturoi
- 1 nap alb de dimensiuni mici
- 570 ml supă de legume
- Puțină pudră de muștar
- Foi de dafin
- 30 ml ulei de măsline
- Piper
- Sare
Mod de preparare
- Începe prin a toca cele trei cepe în felii subțiri sau julien.
- Decojește doi căței de usturoi și pisează-i în mojar.
- Spală morcovii, decojește-i și taie-i bucăți. Procedează la fel și cu napul alb.
- Încălzește un pic uleiul într-un vas, la o temperatură scăzută.
- Adaugă ceapa, morcovii, usturoiul și napul tocat.
- Sotează legumele la foc mic, până devin aurii.
- Adaugă sare și piper după gust.
- După câteva minute, adaugă câteva foi de dafin, pudra de muștar și supa de legume.
- Amestecă bine și lasă supa să fiarbă la foc mic timp de 20 de minute, cu vasul acoperit. În acest fel, aromele și proprietățile benefice se vor păstra.
- După ce supa este gata, scoate foile de dafin din aceasta. Poți să scoți și morcovii din supă, în funcție de preferințele tale.
- Dacă dorești, poți să adaugi din nou sare și piper.
Supă de ceapă și usturoi: beneficii
Beneficiile acestei supe sunt multiple. Cel mai important beneficiu este faptul că ambele legume sunt utile pentru întărirea sistemului imunitar. În acest fel, consumul acestora reprezintă o metodă eficientă de prevenire a bolilor și a infecțiilor.
Te-ar putea interesa și:
În continuare, îți vom prezenta o listă cu cele mai importante proprietăți ale cepei și ale usturoiului.
Proprietățile cepei
- Are un efect antiinflamator natural.
- Are proprietăți antibiotice și antibacteriene.
- Combate paraziții intestinali.
- Consumul regulat al cepei ajută la scăderea tensiunii arteriale.
- Curăță organismul de toxine.
- Stimulează digestia. Previne balonarea și constipația.
- Crește cantitatea de colesterol bun (HDL) și elimină excesul de colesterol rău (LDL).
- Poate fi utilizat ca expectorant împotriva tusei. Calmarea tusei intense este unul dintre cele mai cunoscute efecte ale sale.
- De asemenea, ceapa ajută la eliberarea căilor respiratorii.
- Reglează nivelul de zahăr în sânge.
- Tratează simptomele răcelii și ale gripei, calmând tusea.
Proprietățile usturoiului
- Are efect antiinflamator și antibiotic natural.
- Are proprietăți antiseptice și antibacteriene.
- Contribuie la eliminarea substanțelor toxice și a metalelor grele din organism, fiind un detoxifiant eficient.
- Are efect vasodilatator.
- Ajută la scăderea nivelului de colesterol rău (LDL) și a tensiunii arteriale.
- Este benefic pentru sistemul respirator. La fel ca și ceapa, usturoiul este expectorant.
- Îmbunătățește sănătatea hepatică.
- Este benefic pentru sistemul gastrointestinal, fiind util în cazuri de colită sau diaree, printre altele.
- Are un efect puternic împotriva artritei.
- Este un remediu excelent pentru persoanele care suferă de diabet.
Află mai multe! Citește și:
Proprietățile usturoiului – un excelent supliment anticoagulant
Orice supă preparată cu ingrediente naturale reprezintă o opțiune excelentă în lunile răcoroase, dar și în altă perioadă a anului.
În ceea ce privește aspectul nutrițional, o supă de ceapă și usturoi este o metodă excelentă de a profita de beneficiile oferite de ingredientele naturale. Această supă ne ajută să ne întărim sistemul imunitar, tratând simptomele gripei și ale răcelii.
De asemenea, aceasta este o rețetă foarte ușor de preparat, care este atât delicioasă, cât și foarte sănătoasă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Nova, E., Montero, A., Marcos, A., & Gómez, S. (2012). La estrecha relación entre la nutrición y el sistema inmunitario. Soporte Nutricional En El Paciente Oncologico. https://doi.org/10.1016/j.eimc.2015.03.024.
- Abbas. (2014). Introduccion al sistema inmunitario. In Inmunologia basica.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.