Tăierea sinaptică sau neuronală: ce este și de ce este atât de importantă?
 

Tăierea sinaptică sau neuronală: ce este și de ce este atât de importantă?

Tăierea sinaptică permite creierului să funcționeze mai eficient. Aflați totul despre acest proces fascinant al sistemului nervos!
Tăierea sinaptică sau neuronală: ce este și de ce este atât de importantă?

Ultima actualizare: 04 martie, 2022

Respirăm, mergem, muncim, ne jucăm cu cei mici, ne gândim la sarcini și le executăm. Acestea sunt câteva dintre activitățile pe care suntem capabili să le desfășurăm în viața de zi cu zi, fără să ne întrebăm ce se ascunde în spatele tuturor și ce le face posibile. Răspunsul constă în tăierea sinaptică sau neuronală.

Acest proces înseamnă distrugerea neuronilor. Distrugere pentru a construi și a întări? Paradoxal, da. Să vedem ce este și de ce este atât de important acest proces!

Ce este tăierea sinaptică sau neuronală?

Pentru a înțelege ce este tăierea sinaptică, să vedem mai întâi ce sunt neuronii și cum funcționează aceștia. Un neuron este un tip de celulă nervoasă înalt specializată, care are funcția de a primi, procesa și trimite informații prin impulsuri electrice și chimice. Neuronii sunt purtători de mesaje. Aici are loc următorul concept: sinapsa.

Sinapsa se referă la un proces cerebral de contact între neuroni. Celula emițătoare trimite sau produce neurotransmițători care se depun în spațiul sinaptic și vin în contact cu neuronul receptor, care reacționează prin excitarea sau inhibarea răspunsului acestuia.

Mai simplu spus, sinapsa este comunicarea neuronală. Tăierea sinaptică este un proces în timpul căruia are loc o eliminare a conexiunilor sinaptice pe care nu le folosim și de care nu avem nevoie.

Acest lucru eliberează creierul și îl ajută să fie mai eficient. Acest lucru se întâmplă în copilărie și mai ales în adolescență. Se datorează faptului că ne naștem cu numeroase conexiuni neuronale. Creierul trebuie să-și îmbunătățească dezvoltarea și funcționarea.

Neuron uman

Etapele tăierii sinaptice

Tăierea neuronală se face în diferite etape:

  • Din stadiul embrionar și până la 2 ani de viață are loc o proliferare a neuronilor și a conexiunilor. Acest lucru permite creierului să se adapteze la context și să învețe.
  • De la vârsta de 3 ani, începe tăierea sinaptică, care reorganizează creierul, întărind acele conexiuni care sunt folosite și necesare și eliminând legăturile nefolosite.

Aflați mai mult: Ce sunt neuronii oglindă?

Importanța tăierii sinaptice

După cum am subliniat deja, această distrugere neuronală este pozitivă și necesară, deoarece permite creierului să funcționeze mai bine. Creierul are nevoie de toate aceste procese. În caz contrar, apar tulburări. Totuși, tăierea neuronală excesivă este asociată cu schizofrenia.

Tăierea sinaptică nu se întâmplă în același mod în toate structurile creierului. În cortexul prefrontal, crearea sinapselor continuă până la vârsta de 20 de ani.

Acest cortex este responsabil de funcțiile executive (cum ar fi planificarea și luarea deciziilor), autoreglare și controlul impulsurilor. Progresiv, se consolidează acele structuri care permit o mai bună gestionare a acestor funcții.

În cele din urmă, este de remarcat faptul că niciunul dintre procesele care au loc la nivelul creierului nu este izolat de mediu. Influența contextului un element cheie în tăierea sinaptică.

Stimularea pe care o primesc copiii la o vârstă fragedă permite creierului să consolideze acele învățături care merită reținute. Alte conexiuni vor fi lăsate deoparte. Prin urmare, este vorba despre crearea unui mediu optim care să ofere creierului experiențe diferite.

Copil care se joacă

Aveți grijă de creier

Creierul este un organ cu un potențial enorm. Pare că funcționează autonom, dar nu este așa. Obiceiurile noastre, alimentația, timpul pe care îl dedicăm odihnei, sportului și activităților intelectuale și de agrement sunt doar câțiva dintre factorii care influențează modul în care creierul se dezvoltă, se perfecționează, crește și se dezvoltă.

Arată ca o mașinărie perfectă, dar este nevoie și de cineva care să-l modeleze. De aceea, este important să avem grijă de creier să-i acordăm atenție, având o viață care să echilibreze exigențele cu recreerea, evitând situațiile prelungite de stres, anxietate și disconfort.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rosselli, Mónica. (2003). Maduración Cerebral y Desarrollo Cognoscitivo. Revista Latinoamericana de Ciencias Sociales, Niñez y Juventud1(1), 125-144. Retrieved February 15, 2022, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1692-715X2003000100005&lng=en&tlng=es.
  • Rose, S. A. (1984). Developmental changes in hemispheric specialization of tactual processing in very young children: Evidence for cross-modal transference. Developmental Psychology, 20, 568-574.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.