Tatuajele temporare: ce sunt și care sunt riscurile lor?
 

Tatuajele temporare: ce sunt și care sunt riscurile lor?

Tatuajele temporare sunt colorate și distractive. Cu toate acestea, pot implica anumite riscuri.
Tatuajele temporare: ce sunt și care sunt riscurile lor?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 07 mai, 2023

Moda tatuajelor temporare se înscrie în tendințele actuale de decorare a corpului cu diferite elemente. Există mai multe moduri de a face acest lucru. Spre deosebire de tatuajele permanente, cele temporare nu implică utilizarea de ace și nu provoacă răni, ci sunt superficiale. Din acest motiv, mulți cred ca riscurile generate de tatuajele temporare sunt, dar nu este așa.

Diferențele dintre tatuajele temporare și cele permanente

Tatuajele temporare sunt modele decorative desenate pe piele, folosind diferite tipuri de cerneluri care pătrund doar în stratul superficial al tegumentului. Totuși, pot fi la fel de spectaculoase ca cele permanente.

Se numesc așa pentru că rezistă de la câteva zile până la câteva săptămâni, spre deosebire de cele care se fac cu ace, în care cerneala este injectată în straturi mai adânci ale pielii.

Printre principalele diferențe dintre tatuajele permanente și temporare avem următoarele:

  • Procesul de imprimare a tatuajelor temporare este mai ușor, mai rapid și mai puțin dureros.
  • Tatuajele temporare nu necesită aceeași  îngrijire ca cele permanente.
  • Faptul că tatuajele temporare nu rămân pe piele este un avantaj, deoarece nu este necesară nicio procedură specială pentru a le îndepărta.
  • În plus, tatuajele temporare pot fi folosite pentru a testa un anumit design. Apoi, dacă doriți, îl puteți face permanent.
  • Pentru tatuajele temporare, nu este necesar să mergeți la un profesionist. Se pot face chiar și acasă.
  • Tatuajele permanente sunt mult mai scumpe (atât investiția inițială, cât și în îngrijirea ulterioară).
Artist care face tatuaje
Tatuajul permanent va rămâne pe piele pentru totdeauna. Decizia trebuie cântărită bine înainte.

Diferite tipuri de tatuaje temporare

În funcție de materialele folosite, există mai multe tipuri de tatuaje temporare. În primul rând, există tatuaje adezive. Acestea trebuie doar ușor umezite.

În al doilea rând, există tatuaje realizate cu cerneluri naturale. Puteți achiziționa truse pentru realizarea acestui tip de tatuaj temporar, inclusiv șabloane cu motive generice.

Nu în ultimul rând, există și modele cu henna neagră, care sunt cele mai folosite deoarece culoarea rezultată este intensă. Acest colorant provine din planta Lawsonia inermis, care are și aplicații medicinale.

Sfaturi pentru a realiza un tatuaj temporar

Este indicat să apelați întotdeauna la un profesionist. Rezultatul va fi de calitate, specialistul oferindu-vă o varietate de modele și sfătuindu-vă corect pentru a preveni apariția problemelor.

Însă, dacă vreți să vă faceți tatuajul temporar acasă, țineți cont de următoarele recomandări:

  1. Alegeți o zonă accesibilă. Dacă alegeți spatele, veți avea nevoie de ajutor.
  2. Amintiți-vă că cel mai bine este să cumpărați o cerneală naturală.
  3. Aplicați puțin pigment pe o zonă mică a pielii, pentru a vă asigura că acesta nu va provoca o reacție.
  4. Curățați, spălați și uscați bine pielea, astfel încât cerneala să se fixeze corect. De asemenea, se recomandă epilarea și chiar exfolierea.
  5. Lipiți șablonul designului pe care l-ați ales și urmați liniile cu instrumentul inclus în kit.
  6. Încercați să nu aplicați mai multă cerneală decât este necesar.
  7. Așteptați să se usuce bine înainte de a uda pielea. Puteți folosi pudră de talc pentru a grăbi uscarea. Evitați săpunurile dure pentru ca tatuajul să reziste mai mult timp.
  8. Puteți aplica vaselină pentru a proteja designul.

Tatuajele temporare: care sunt riscurile lor?

Deși nefolosirea acelor reduce șansele de infecție, tatuajele temporare nu sunt lipsite de riscuri, deoarece pot provoca reacții alergice și alte probleme ale pielii. Acest lucru este valabil chiar și pentru autocolante, care sunt foarte populare în rândul copiilor.

În acest sens, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Granada (UGR), autocolantele pot afecta funcția de protecție a barierei epidermice. Studiul a comparat efectele dermatologice ale tatuajelor temporare adezive cu cele ale tatuajelor permanente. Autocolantele sunt mai dăunătoare din punct de vedere al variabilelor precum hidratarea stratului cornos și capacitatea antioxidantă.

Deși tatuajele permanente au alte riscuri, cum ar fi infecțiile și problemele de vindecare, ele nu provoacă astfel de efecte adverse. De fapt, se consideră că pielea tatuată și cea netatuată transpiră în același mod.

Henna neagră implică mai multe riscuri atunci când este utilizată pentru tatuajele temporare. Această cerneală, deși este de origine naturală, are un conținut ridicat de parafenilendiamină, o substanță interzisă de Consiliul de Sănătate al Uniunii Europene.

Conform Agenției Spaniole pentru Medicamente și Produse de Sănătate (AEMPS), henna neagră poate provoca reacții alergice severe ale pielii și sensibilizare permanentă.

Toate acestea se pot întâmpla însă și cu alte cerneluri în care s-au găsit substanțe nocive (metale grele și amine). Efectele observate includ următoarele:

  • Mâncărime
  • Vezicule
  • Supuraţii
  • Roşeaţă
  • Depigmentare

Copiii sunt mai susceptibili la astfel de consecințe. Acest lucru este stabilit de un studiu publicat de Asociația Spaniolă de Pediatrie (AEP).

Tatuajele temporare și riscurile lor la copii
La copii, riscul este mai mare. Aceste tatuaje modifică bariera pielii.

Tatuajele temporare și riscurile lor: măsuri de precauție

Tatuajele, fie că sunt temporare sau permanente, nu sunt lipsite de complicații. Prin urmare, trebuie luate măsuri de precauție înainte, în timpul și după realizarea lor. Este indicat să ne amintim că pielea copiilor nu este ca cea a adulților, ci mult mai delicată.

Înainte de a vă face un tatuaj de orice fel, căutați informații despre posibilele riscuri și, mai presus de toate, aflați dacă sunteți alergici la henna sau la componentele cernelii. Optați pentru produse precum henna naturală sau cerneluri fără substanțe chimice toxice.

De asemenea, mergeți în saloane care oferă condiții adecvate de igienă. Verificați dacă salonul ales este autorizat de un organism competent.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Arranz Sánchez D, Corral de la Calle M, Vidaurrázaga C, de Lucas R, Díaz Díaz R. Riesgos de los tatuajes de henna negra. Anales de Pediatría. DOI: 10.1157/13080412.
  • Chaudhary G, Goyal S, Poonia P. Lawsonia inermis Linnaeus: A Phytopharmacological Review. International Journal of Pharmaceutical Sciences and Drug Research. 2010; 2(2): 91-98
  • Córdoba S, Dorado J, Sánchez-Pérez J, et al. Dermatitis de contacto por pseudotatuaje de henna negra. Actas Dermo-Sifiliográficas. 95(10) 618-621.
  • Hervella M, Durán G, Iglesias M, Ros C, Gallego M. Reasons to advise against temporary henna tattoos. Anales Sis San Navarra. 2005;  28(3): 403-407.
  • Jurado Palomo J, Martín Muñoz M, Bobolea I, Fiandor Román A. Dermatitis de contacto por tatuajes temporales en niños. An Pediatr (Barc). 2008; 68: 309-310. DOI: 10.1157/13116720.
  • Serrano-Serra J, Montero-Vilchez T, Buendia-Eisman A, Arias-Santiago S. Epidermal Barrier Function and Skin Homeostasis in Skin with Permanent and Adhesive Tattoos: A Cross-Sectional Study. Journal of Clinical Medicine. 2021; 10(4): 888.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.