Logo image
Logo image

Terapia cu pisici: 6 beneficii ale pisicilor în sănătatea mintală

3 minute
Terapia cu pisici este recomandată pentru diferite obiective. Printre acestea se numără îmbunătățirea stării de spirit și predarea valorilor precum responsabilitatea și grija.
Terapia cu pisici: 6 beneficii ale pisicilor în sănătatea mintală
Ultima actualizare: 06 iulie, 2022

Cu toții credem că terapia implică un psiholog și un pacient. Desigur, aceasta este imaginea cea mai întâlnită, deși nu este singura. Terapia a evoluat și s-a transformat. Astfel s-a născut terapia cu pisici.

Terapia cu pisici implică participarea unei feline. Să vedem în ce constă și care sunt beneficiile sale!

Terapia cu pisici: beneficii

Îngrijirea animalelor de companie are numeroase avantaje pentru sănătate. Unele dintre beneficiile încorporării îngrijirii pisicilor ca parte a terapiei (terapia cu pisici) sunt următoarele:

1. Întărește sistemul imunitar

Interacționând cu felinele, îngrijindu-le, jucându-ne cu ele și distrându-ne, reușim să scăpăm (pentru o clipă) de anumite griji și să ne distanțăm de probleme. Acest lucru reduce stresul și întărește apărarea naturală a organismului.

Citiți și: 8 sfaturi pentru a avea o casă rezistentă la animale de companie

Some figure

2. Ajută la reducerea nivelului de anxietate și stres

Ritmul felinelor este foarte diferit de cel al altor animale. Prin urmare, conviețuirea cu acest tip de animal de companie poate contribui la liniște sufletească în viața de zi cu zi, reducând anxietatea.

3. Vă permite să faceți față mai bine singurătății

Când pacientul trece printr-o situație de doliu, despărțire sau cuib gol, i se recomandă să înceapă terapia cu pisici pentru a avea companie. Este un mod de conectare cu emoțiile. Prin joc, comunicare și afecțiune, singurătatea dispare.

4. Ajută la consolidarea altor abilități

Exercitarea responsabilității, atenția și distribuirea sarcinilor sunt abilități sociale. În familiile în care există copii în curs de dezvoltare, a-i face parte din îngrijirea animalului de companie este o modalitate de a sprijini dezvoltarea valorilor.

5. Aduce bucurie

De la mângâieri, până la reacțiile animalelor când ne întoarcem acasă după o zi lungă, cu toții ne bucurăm de prezența animalelor de compania. Terapia cu pisici ne îmbunătățește starea de spirit, având un impact pozitiv asupra calității vieții.

6. Reduce șansele de a avea un atac de cord

Un studiu din 2009 a constatat că oamenii care trăiesc cu pisici au șanse mai mici să moară din cauza unui atac de cord. Acest lucru se datorează scăderii tensiunii arteriale.

Câteva considerații despre terapia cu pisici

Acest tip de terapie este sugerat în anumite cazuri. De exemplu, în cazul adulților în vârstă, câinii nu sunt recomandați deoarece sunt mai pretențioși și mai energici (în funcție de familia canină, desigur). Deci, uneori, un joc se poate termina cu o cădere.

Pisicile sunt considerate a fi mai independente și necesită mai puțină atenție. Spre deosebire de un câine, felina poate trăi într-un apartament fără o plimbare zilnică, ceea ce ar fi dificil pentru o persoană în vârstă sau cu mobilitate redusă.

Terapia cu pisici este recomandată și pentru copiii cu autism. Un animal de companie nu este mai bun sau mai rău decât altul, însă trebuie să ținem cont de circumstanțe, conform obiectivului terapeutic.

Recomandăm: 11 plante de interior sigure pentru animalele de companie

Some figure
Persoanelor cu mobilitate redusă li se recomandă un animal care nu necesită multe plimbări sau ieșiri.

Nu toate terapiile funcționează la fel

Ca orice tip de abordare, terapia cu pisici necesită un anumit angajament pentru a obține îmbunătățirile dorite. În acest sens, înainte de a începe, este necesar să fiți sinceri și să analizați posibilitățile reale.

Terapiile nu sunt pentru toată lumea și nu funcționează mereu în același mod. Prin urmare, este important să se analizeze diagnosticul și situația particulară. De exemplu, o persoană poate fi alergică la pisici.

Din acest motiv, înainte de a recomanda sau de a începe o terapie de acest tip, trebuie să ne gândim la calitatea tratamentului pe care o persoană îl poate oferi animalului. Să ne amintim că animalele de companie nu sunt jucării sau obiecte și că au nevoi de bază care trebuie îndeplinite, precum și drepturi care trebuie respectate.

Este necesar să ne întrebăm dacă avem un loc confortabil pentru a avea o pisică, dacă ne interesează și ne vom ocupa de ea, dacă avem resursele economice și timpul necesar pentru a-i oferi îngrijire și bunăstare. În caz contrar, a avea o pisică poate duce la o situație stresantă atât pentru noi, cât și pentru animal.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Barbosa Gómez, L. K., & Rosero Córdoba, Y. S. (2021). Conocimiento de la comunidad del sector salud en la UAN sobre la terapia asistida con animales.
  • Qureshi, A. I., Memon, M. Z., Vazquez, G., & Suri, M. F. K. (2009). Cat ownership and the Risk of Fatal Cardiovascular Diseases. Results from the Second National Health and Nutrition Examination Study Mortality Follow-up Study. Journal of vascular and interventional neurology2(1), 132.
  • García-Mauriño, P. A.; Amado Luz, L.; Babot, M.; Lacasa, F. y Álvarez Segura, M. (2017). La aplicación de la terapia asistida con animales en la salud mental infanto-juvenil. Revista de Psicología Universidad de Antioquia, 9(2), págs. 177-188. DOI: 10.17533/udea.rp.v9n2a11

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.