Logo image
Logo image

Terapia de integrare a ciclului de viață pentru a vindeca copilul interior

4 minute
Prin terapia de integrare vitală, specialistul încearcă să-și ajute pacientul să-și rescrie istoricul și să dea un alt sens traumelor trecutului. În ce constă?
Terapia de integrare a ciclului de viață pentru a vindeca copilul interior
Ultima actualizare: 05 iulie, 2022

De ce repetăm aceleași comportamente iar și iar, deși știm că sunt dăunătoare pentru noi? De ce ajungem mereu în aceleași relații? Nu există răspunsuri unice la aceste întrebări, dar adevărul este că ele reprezintă o axă centrală în psihologie. Una dintre modalitățile de abordare este terapia de integrare a ciclului de viață pentru a vindeca copilul interior.

Despre copilărie și influența acesteia asupra dezvoltării

Copilăria este un moment cheie în viața fiecăruia. În această etapă, ne aflăm într-o stare de dependență aproape totală, pe care o abandonăm în timp.

Învățăm să ne cunoaștem pe noi înșine, să ne dezvoltăm capacitățile, să creăm resurse. Din acest motiv, ceea ce primim din mediu ne influențează.

Uneori condițiile sunt nefavorabile și copilăria se desfășoară într-un mediu complex: lipsă de afecțiune, situații de vulnerabilitate, neglijență, absența referințelor adulte, accidente sau situații traumatice.

Pentru a aborda și rezolva aceste probleme, poate fi implementată terapia de integrare a ciclului de viață. Este o măsură terapeutică ce ajută la vindecarea corpului și a minții fără a exacerba suferința din trecut.

Citiți și: Ce este brainspotting și ce beneficii are?

Some figure
Traumele trăite în copilărie pot duce la tulburări psihologice la vârsta adultă. Prin urmare, este important să le abordăm.

Terapia de integrare a ciclului de viață: în ce constă?

Terapia de integrare a ciclului de viață este o tehnică folosită pentru a ghida pacientul către amintiri din trecut care ar putea susține și menține problema actuală. Constă în a-l orienta către o interpretare alternativă a situației menționate. Terapia a fost propusă de Peggy Page în 2002.

Include aspecte din diferite alte teorii, inclusiv progrese în neuroștiință. Amintirile vor permite modificarea conexiunilor neuronale disfuncționale care au fost create într-o situație de traumă.

Unul dintre obiectivele acestui tip de terapie se referă la integrarea neuronală. Persoana trebuie să „facă parte din sine”, din acea experiență dureroasă care generează disconfort în loc să-și folosească apărările și toată energia pentru a încerca să evite situația menționată.

Se lucrează foarte îndeaproape cu emoțiile, cu posibilitatea de a le recunoaște și de a prelua controlul asupra lor, mai ales atunci când acestea se manifestă constant. Este o terapie care conferă pacientului un rol activ, conducător și esențial în rezolvarea conflictului său.

Oamenii pot lua atitudine și pot lua decizii; trebuie ajutaţi să recunoască resursele. Totodată, se urmărește ca pacientul să poată părăsi comportamentele defensive, cele dezvoltate împotriva experienței sale din trecut. În acest fel, poate alege ce instrumente sau ce decizii să folosească.

Autorul acestei tehnici subliniază că nu este retraumatizantă. În acest caz, conexiunile neuronale din jurul evenimentului ar deveni mai puternice. Dimpotrivă, utilizarea acestei terapii permite dezvoltarea rezistenței la situația care generează disconfort.

Cum funcționează terapia de integrare a ciclului de viață?

Implementarea terapiei de integrare a ciclului de viață poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții și sănătatea mintală a celor care au fost martorii unui eveniment traumatic în copilărie. Dar cum se realizează acest lucru? Să vedem cum funcționează!

Povestea amintirilor

Este vorba de reconstituirea faptelor, de apel la evenimentele și amintirile trecutului. Implică construirea unei linii temporale a propriei vieți. De exemplu, pacientului i se poate cere să numească câteva evenimente semnificative din fiecare an trecut.

Pentru atingerea acestor obiective se folosește tehnica „protocolului nașterii”. Pacientul este rugat să-și imagineze că ține un copil în brațe. Este instruit să-și imagineze că vorbește cu el, legănându-l și îmbrățișându-l. Terapia își propune să consolideze recunoașterea și stima de sine.

Crearea de noi resurse

Primul răspuns într-o situație dureroasă este apărarea. Aceasta se cristalizează și se repetă continuu. Cu toate acestea, trebuie să fim capabili să căutăm răspunsuri adecvate în fiecare situație. Nu trebuie să ne sărăcim lumea emoțională și rămânem blocați în mod defensiv.

Ideea aplicării tehnicii de integrare are de-a face cu posibilitatea de a retrăi experiența, privind-o din altă perspectivă. Ne rescriem memoria cu alte simțuri, alte povești.

Prin imaginație și vizualizare se aplică tehnica numită „repararea scenelor din trecut”. Terapeutul îi spune pacientului să însoțească copilul în acea situație dificilă, să-l îndrume și să-i fie sprijinul.

În acest fel, dacă în scenă a apărut un adult țipând la copil pentru că a spart o jucărie nouă, acum va apărea în alt mod; adultul îl va întreba ce s-a întâmplat și îl va învăța să fie mai atent.

Citiți și: Sindromul Procust: a urî oamenii care ies în evidență

Some figure

În ce cazuri poate fi utilizată terapia de integrare a ciclului de viață?

Terapia de integrare a ciclului de viață este o resursă care poate fi aplicată într-o mare varietate de tulburări psihologice. Cele mai frecvente sunt următoarele:

  • Tulburări de anxietate
  • Stres post traumatic
  • Tulburări de alimentație
  • Probleme somatice
  • Tulburări disociative
  • Tulburări de atașament

Priviți trecutul din prezent

Terapia de integrare a ciclului de viață ne permite să ne gândim la oameni într-un mod complet și complex, cu o istorie și o traiectorie care fac parte din esența lor. Pacientul nu apare „din senin”; intenționează să lucreze și să reproceseze amintirile pentru a le da un alt sens.

Este o oportunitate de a se împuternici și de a deveni protagonist — acum și odată pentru totdeauna — al unei situații care a provocat pagube. Este un mod de a „rescrie” traumele din trecut.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ruiz, E. D., & Valdivieso, C. U. (2002). Psicología del ciclo vital: hacia una visión comprehensiva de la vida humana. Revista Latinoamericana de psicología1(1), 17-27.
  • Siegel, Daniel J. 1999. La Mente en Desarrollo: Cómo interactúan las Relaciones y el Cerebro para modelar nuestro ser. Bilbao, Desclee de Brower, 2007.
  • Rensch C, Kwee J, Rossen L, McDonald M. Lifespan Integration Therapy with Trauma-Exposed Children: a Hermeneutic Single Case Efficacy Study. J Child Adolesc Trauma. 2021 May 29;14(3):401-413. doi: 10.1007/s40653-021-00359-9. PMID: 34471457; PMCID: PMC8357884.
  • Vera Poseck, Beatriz, & Carbelo Baquero, Begoña, & Vecina Jiménez, María Luisa (2006). La experiencia traumática desde la psicología positiva: resiliencia y crecimiento postraumático. Papeles del Psicólogo, 27(1),40-49.[fecha de Consulta 2 de Julio de 2022]. ISSN: 0214-7823. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=77827106

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.